search

Svineinfluenza version 2.0

Klik her, hvis du vil se de virkelig ubehagelige spørgsmål i tilfælde af en pandemi.

Klik her, hvis du vil se de virkelig ubehagelige spørgsmål i tilfælde af en pandemi.

Hvornår kommer influenzaen, hvor mange vil dø, og hvad kan vi gøre for at undgå smitte og død? Sådan bør spørgsmålene lyde, hvis det eneste formål er at øge salget af aviser.

Når vi alligevel må nøjes med mindre dramatiske spørgsmål og svar i den danske presse – bortset fra de sporadiske tabloide overskrifter – skyldes det først og fremmest, at danske journalister accepeterer, at myndighedernes kommunikation er i orden og tilstrækkelig.

Og det er den sådan set også. Så længe vi holder os til de forpligtelser, som sundhedsmyndighederne er pålagt. De skal – lidt firkantet formuleret – sige det, der kan bekræftes, og sørge for, at der ikke kommer informationer frem, som kan misforstås, og som kan medføre unødig bekymring eller panik.

Det er lige efter bogen. Og her ser vi bort fra, at sundhedsministeren bedyrer, at der ikke er grund til panik. En formulering, der netop minder os om, at det måske står værre til, end nogen vil indrømme.

Desværre er der flere alvorlige spørgsmål at stille, som selv den mest velvillige overlæge fra embedsapparatet ikke kan svare på.

Spørgsmål, vi har krav på at få svar på, i fald en livstruende pandemi er nært forestående. Her er nogle af disse spørgsmål. Lidt lokal idéudvikling kan sikkert gøre listen endnu længere:

  1. Hvad sker der med vores økonomi og med samfundet, hvis fem, 10 eller 15 procent af arbejdsstyrken lægger sig syge på én gang?
  2. Hvad betyder det for vores skoler, plejehjem, hospitaler, renovation, politi og brandvæsen?
  3. Hvilke opgaver skal i så fald prioriteres, og hvilke opgaver skal vi ikke længere have løst?
  4. Hvordan har de 20 største danske virksomheder forberedt sig på dét scenarium?
  5. Hvad betyder det, hvis faldende produktion i industrien fører til færre ordrer og fald i indtjening?
  6. Hvad betyder det, hvis producenter af livsvigtig medicin ikke længere kan levere i samme omfang som før?
  7. Hvem har ansvaret for at organisere de enkelte dele af et pandemisk beredskab i Danmark – altså alt det, der ikke har med sundhedsmyndighederne at gøre?
  8. Hvad er myndighedernes ansvar, hvad er virksomhedernes ansvar?
  9. Hvordan er Danmarks tilgang til disse ubehagelige scenarier sammenlignet med andre landes?
  10. Hvilket ansvar har pressen, og hvilke kilder vælger vi at tro på?

Det hører med, at ovenstående ikke er grebet ud af den blå luft. WHO har siden 2005 opfordret verdenssamfundet til at forberede sig på en pandemi og de ubehagelige konsekvenser, en sådan kan medføre. Se link til WHO’s hjemmeside med opfordring til at etablere beredskaber: http://www.who.int/csr/en/

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen