Svindelsag breaker i hele Europa – tre ting, Thomas Svaneborg lærte

Et samarbejde mellem 38 journalister på tværs af Europa er i dag kulmineret med afsløringen af et netværk af svindlere og banker, som anklages for at stjæle op til 410 mia. kr. DR's Thomas Svaneborg var med fra start. ”Imponerende at opleve, hvor store kilder man kan opdrive, hvis man arbejder sammen”

Her til morgen breakede journalister i 12 forskellige lande, hvordan spekulanter og storbanker kan have plyndret europæiske lande for op til 410 mia. kr.

Historien er boret ud i samarbejde mellem 38 journalister på 19 medier. DR-journalisterne Niels Fastrup og Thomas Svaneborg har været med til at starte samarbejdet op. Thomas Svaneborg fortæller, at de to har arbejdet på historien i tre år.

I 2015 meldte SKAT en svindelsag til bagmandspolitiet, som på det tidspunkt havde et omfang på 6,3 mia. kr. Siden er sagen mildest talt vokset, og der har været løbende afsløringer. Det har været en af de bekymringer, som samarbejdsmedierne har haft – løber andre med historien, imens vi arbejder?

Thomas Svaneborg citerer den amerikanske journalist Walt Bogdanich, som bruger måneder og nogle gange år på sin research.

”You cannot steal an elephant,” sagde Walt Bogdanich, da jeg på et tidspunkt mødte ham i USA til et kursus. Det har jeg tit trøstet mig med. Især siden maj i år, hvor der begyndte at dukke danske stævninger op i den amerikanske retsdatabase, har gode kolleger lavet mange gode historier på det her. Det er selvfølgelig irriterende, for det er små brudstykker af den historie, vi havde på vej. Men den fulde historie er så stor, at den ikke kan fortælles på én gang. Og så har vi et tv-interview med en insider. Det, han siger i dokumentaren i aften, er så stærkt. Det er vores elefant,” siger Thomas Svaneborg.

DR’s dokumentar om sagen, ”Mændene, der plyndrede Europa”, offentliggøres på DR's hjemmeside i aften. På mandag sendes den på DR1.

Afsløringerne bygger på 180.000 siders fortroligt efterforskningsmateriale fra tysk politi samt inside-kilder.

”Vil den blive lækket nu?”

Niels Fastrup og Thomas Svaneborg fandt i 2017 ud af, at kolleger på tyske NDR og Die Zeit også undersøgte svindel med udbytteskat. Så Niels Fastrup ringede ned og inviterede tyskerne til DR Byen. [factbox:0]

”Vi gennemgik deres materiale sammen. Der viste sig enormt mange fællestræk i deres og vores historie. Allerede der aftalte vi, at vi gerne ville have endnu flere lande med,” siger Thomas Svaneborg.

Journalisterne begyndte at række ud til kolleger i deres netværk i andre lande. En svær øvelse.

”Vi kunne ikke sige alt for meget om historien, før de havde sagt ja til at gå med. Det er en balancegang. Og hver gang, du har forsøgt at sælge historien til en journalist, som så ikke ville være med, så føler du, at du har fortalt for meget. Vil den blive lækket nu? Derfor kunne vi heller ikke henvende os til hvem som helst,” siger Svaneborg.

Prøvede at finde samarbejdspartnere i alle involverede lande

Det var i høj grad tyske Oliver Schröm, som i starten af projektet arbejdede på NDR og siden rykkede til Correctiv, som trak på sine gode internationale kontakter. Lige så stille kom kolleger i Holland, Schweiz, Spanien, Frankrig, Storbritannien, Italien, Sverige og Finland med i projektet.

At Oliver Schröm skiftede til Correctiv, hvor han blev chefredaktør ved årsskiftet 2017-18, viste sig at være til gavn for projektet. På Correctiv sat dygtige folk, som satte et professionelt og krypteret samtalesystem op, så journalisterne kunne kommunikere fortroligt og dele materiale. Det var også Correctiv, som lagde researchen ind i én fælles database, som var søgbar.

”Det var ikke noget, hverken Niels eller jeg kunne have lavet,” siger Thomas Svaneborg. 

Hvorfor var det så vigtigt for jer at få journalister i andre lande med?

”Vi kunne se, at alle de her lande på en eller anden måde havde været involveret i svindlen. Den svenske bank SEB havde for eksempel været mistænkt i sagen, og derfor inviterede vi svenskerne med. Vi kunne også se, at banditterne havde overvejet at angribe Finland også – vi havde simpelthen en liste med lande – og de lande prøvede vi at finde samarbejdspartnere i.”

God public service at dele

For et lille års tid siden kom Mads Ellesøe fra DR’s dokumentargruppe også med på projektet. Samtidig indrettede DR-holdet et ”war room” i dokumentarafdelingen og ”det hele blev lidt hemmeligt”, siger Svaneborg. Fra 1. juni blev Tanja Nyrup Madsen tilknyttet som redaktør.

Siden foråret har samarbejdsmedierne holdt møder cirka hver anden måned i Berlin, typisk om mandagen.

”Vi er fløjet ud om morgenen klokken 7, og så har vi ellers siddet hos Correctiv i Berlin i en firkant omkring et bord, hvor vi hver især fortalte, hvad vi havde fundet ud af siden sidst,” fortæller Thomas Svaneborg.

Fra februar og frem til sommerferien har Thomas Svaneborg lavet ”Følg pengene” på P1, imens han har været på dette projekt.”

”Jeg har sådan set haft et fuldtidsjob på radioen og lavet det her ved siden af. Men siden juni har jeg været 100 procent på projektet,” siger han.

I foråret kontaktede DR så Politikens John Hansen og inviterede ham med i projektet.

”Vi kunne se en klar fordel i at arbejde sammen med John, som måske er den printjournalist herhjemme, der har beskæftiget sig mest med sagen. Han har helt klart løftet projektet. Samtidig ville vi gerne have en kollega fra et printmedie med, fordi det er god public service at dele historien med andre,” fortæller Thomas Svaneborg.

2 Kommentarer

Steen Ole Rasmussen
19. OKTOBER 2018
Der er tale om et glimrende
Der er tale om et glimrende arbejde og en rigtig god udsendelse, som fortjener at blive sat ind i en større sammenhæng:
http://arbejdsforskning.dk/ugenskommentar.php
Jesper Bech Pedersen
18. OKTOBER 2018
Godt arbejde! Meget apropos
Godt arbejde! Meget apropos får jeg lyst til at henvise til kommentarsporet under denne artikel:
https://journalisten.dk/hvor-skal-de-dr-fyrede-faa-nyt-job-kommunikationsbranchen-er-maaske-svaret