Svenske mediefolk kritiserer det danske system med automatisk kildebeskyttelse af spindoktorer. I Sverige har de prøvet at ændre på forholdet mellem spin og journalistik.
Systemet er blevet vendt om, sagde lektor i mediejura Oluf Jørgensen i sidste uge til Journalisten.dk. I stedet for at kildebeskyttelse er en absolut undtagelse, er det blevet normen, at man snakker til baggrund og forhandler om citater bagefter. Det system bliver nu kritiseret fra den anden side af sundet, skriver Politiken.
Henrik Brors har arbejdet som politisk journalist i adskillige år i Sverige. I dag rapporterer han om EU fra Bruxelles, og her findes et system, som i høj grad ligner det danske, fortæller han til Politiken.
»Her er det enten off eller off-off record. Og så er der en risiko for, at man som journalist kommer til at føle, at man står på samme side og deler hemmeligheder sammen. Det gør, at jeg bliver en slags medspiller og risikerer at viderebringe rygter,« siger Henrik Brors.
Den svenske presseombudsmand mener, at det er en fejlslutning, når journalister påstår, at der er behov for det tætte forhold til magtens talsmænd, der får lovning på, at de kan holde sig i skyggerne. Det er et grundvilkår i journalistikken, at man kan citere kilderne.
»Ellers havner man nemt i en slags venskabsbånd, hvor man siger: Det her må du ikke skrive, du må forstå, at … Man risikerer, at der knyttes bånd mellem spindoktor og journalist. Det er usundt at have en stående aftale, som indebærer, at man ikke citerer en person, der er i tjeneste hos en minister,« siger presseombudsmanden Ola Sigvardsson til Politiken.
Tidligere har Sverige haft lignende problemer med det tætte forhold journalister og spindoktorer imellem. Der er ikke taget et stort opgør med forholdet, men de enkelte redaktioner har taget små skridt hen mod et andet system, fortæller formanden for det svenske journalistforbund til Politiken.
»Riksdagsjournalister havde det samme problem som mange sportsjournalister: De kom for tæt på kilderne. Men der har været store etiske diskussioner på redaktionerne, og i dag er rollerne langt mere klare. Udgangspunktet er, at vi skriver, hvad spindoktorer og politikere siger. I det hele taget er politiske historier ikke længere bygget på så mange anonyme kilder som tidligere,« siger Jonas Nordling.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.