Før valget i Sverige på søndag har de svenske aviser hjulpet læserne med imponerende grafik på nettet. I Danmark – derimod – gider aviserne nærmest slet ikke nyhedsgrafik på nettet. »Kollektiv nedsmeltning,« kritiserer dansk grafiker. Se svenske eksempler her.
I Sverige raser valgkampen, naturligvis ikke mindst i pressen. Men de svenske aviser er alenlangt foran de danske, når det kommer til at bruge nyhedsgrafik på netaviserne til at guide vælgerne.
Eksempelvis har svenske Dagens Nyheter lavet en grafik, der viser, hvor hyppigt de enkelte partier bruger Twitter, og de samler alle tweets i valgkampens hede. En anden grafik giver et historisk oprids af tidligere valg på en tidslinje. Og en tredje, det såkaldte Snackometern, viser svenske politikeres presseomtale.
Det kan danskerne slet ikke finde ud af, og de gider ikke prioritere grafiske løsninger på netaviserne, selvom det er den bedste måde at præsentere masser af information på. Sådan lyder kritikken fra Gert K. Nielsen, der selv har mange års erfaring som nyhedsgrafiker. Han skriver også bloggen Visualjournalism.com.
»Det er jo ikke svenskerne, der finder på det, de er inspirerede fra udlandet – især Spanien og USA. Men det ser ud til, at de kan tage de strømninger, der kører internationalt, og lave noget selv. Det er rigtig fint, for det kan vi ikke i Danmark.«
Hvad karakteriserer nyhedsgrafik på nettet i Danmark?
»Det er desværre stort set ikke-eksisterende. Der er nogle få forsøg, men det er nogle skud til højre og til venstre – og sjældent med en fornemmelse af, at her er nogen, der har styr på tingene. Når der bliver skudt med spredehagl, kan man jo godt ramme noget, der ser godt ud en gang imellem, men andre gange er det også noget værre juks. Ordet 'tilfældighed' er nok det, der beskriver det bedst.«
Gert K. Nielsen holder også et oplæg på årets Fagfestival, hvor han vil fortælle om nyhedsgrafik, og hvordan dansk presse kan forbedre dens pauvre kår.
Er det ikke bare på grund af valget, at svenskerne har oppet sig og er så langt fremme?
»Nej, det er ikke valget, der gør, at de satser mere på grafik. Deres grafiske afdelinger er større, og de bruger det mere både på net og print, end man gør i Danmark. Flere af den slags grafikker, de viser på nettet, er arbejdstunge, så det er selvfølgelig noget, de satser på generelt.«
Hvorfor kan vi ikke måle os med svenskerne?
»Det er nok fordi, de danske aviser ikke vil betale for at få lavet grafik til nettet. Og når først det begynder at gå galt, og der ikke rigtig er nogen konkurrence på området, så forsvinder det fuldstændig. Det er en kollektiv nedsmeltning på de danske aviser. Læserne savner det ikke rigtig, for de ved ikke, hvad de kunne have fået.«
Ifølge Gert K. Nielsen er Danmark det land i Skandinavien, der er længst bagud med nyhedsgrafik på nettet, selvom også nordmændene halter bagefter svenskerne.
Det er ikke nødvendigvis fordi, der ikke er et miljø i Danmark, der kan lave nyhedsgrafik, mener han. De laver det bare ikke til aviser eller på nettet, men til magasiner eller virksomheder.
Hvis du skulle give et tip til de danske netaviser, så vi kan indhente svenskerne, hvad skulle det så være?
»Først skulle de finde nogle penge til at undersøge, hvad der bliver lavet. Hvad synes vi er godt, som bliver lavet i udlandet? Så kan man tage alt det bedste og lave en dansk version. Kopiér de andre, så behøver du ikke udvikle det selv. I den proces lærer man også noget. Det er lidt det samme som de store, gamle malere – kopiér dig frem, indtil du får en god ide selv,« siger Gert K. Nielsen.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ganske ærligt. På hvilke punkter er svenskerne os ikke langt overlegne, når det gælder aviser og websites?
Det er helt rigtigt at Danske medier er en smule bagud med grafik, men som artiklen også påpeger er det dyrt at lave hvis det skal være ordentligt. Grafik af den type der er linket til koster formentlig markant mere end en artikel at producere.
På den baggrund er det forståeligt at Danske medier holder tilbage.
Men hvad hvis man investerede i at få lavet nogen templates der kunne bruges direkte af journalisterne istedet for? Det ville gøre processen markant billigere, involvere journalisterne og gøre det lettere for dem at præsentere informationer i et andet format end artikel formatet.
Man ville også kunne genbruge grafikker i en artikelserie for på den måde at få mere for pengene. Aktuelt kunne man F.eks. lave en timeline over det Svenske valg med hovedpointer og links til relevante historier, og opdatere den efterhånden som valget skrider frem og præsentere den i bunden af alle artikler omhandlende emnet. Det ville give et godt overblik over hvordan den aktuelle artikel passer ind i en større nyhedshistorie.
Her er en timeline over mordet på JFK der giver et indtryk af hvad der kan lade sig gøre med relativt simple midler. (Bemærk at du kan trække tidslinien med musen) http://www.simile-widgets.org/timeline/