Svenskerne beholder pressefrihedslov

Sveriges parlamentarikere har forkastet at revidere loven om pressefrihed fra 1766. Lovgivningen har tidligere bragt Sverige på kollisionskurs med EU.

Sveriges parlamentarikere har forkastet at revidere loven om pressefrihed fra 1766. Lovgivningen har tidligere bragt Sverige på kollisionskurs med EU.

Sveriges lov om pressefrihed skal ikke revideres. Det på trods af, at loven har eksisteret til i 1766.

Det skriver Wobbing.eu.

Beslutningen blev truffet af et udvalg bestående af samtlige partier i Rigsdagen (bortset fra Sverigesdemokraterne), og dermed går udvalget delvis i mod de retningslinjer, som den svenske regering har udstukket.

Retningslinjerne lød, at udvalget skulle undersøge, om den aldrende lov lider under, at mediebilledet har ændret sig siden 1766, og finde muligheder for at reducere områder, hvor den svenske lov er i konflikt med lovgivningen fra EU.

Udvalget valgte at forkaste en revidering, blandt andet fordi de frygter, at en ny lovgivning vil svække borgernes rettigheder.

»Udvalget blev bedt om at genopfinde hjulet. Det gjorde de så, og de valgte at gøre det rundt,« skriver udvalgsmedlemmet Nils Funcke på sin blog på Journalisten.se.

Den svenske lov om pressefrihed giver blandt andet borgerne en grundlovssikret mulighed for at få adgang til statens dokumenter ligesom enhver form for censur er forbudt.

Wobbing.eu skriver, at presselovene tidligere har tvunget Sveriges regering til at søge om undtagelser fra den gældende EU-lovgivning. For eksempel er opfordringer til terrorisme kriminelt ifølge EU, mens det i Sverige ikke kan straffes på grund af ytringsfriheden.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right