Svenskere fejret med pilsner og blåbærkage

Der var blåbærkage, pilsnere og svensk nationalret på menuen hos Sveriges ambassadør i Etiopien, efter at de to svenske kolleger Schibbye og Persson blev benådet for terror

Der var blåbærkage, pilsnere og svensk nationalret på menuen hos Sveriges ambassadør i Etiopien, efter at de to svenske kolleger Schibbye og Persson blev benådet for terror

Det to svenske kolleger Martin Schibbye og Johan Persson er blevet benådet i Etiopien. Dermed har de fået lov at rejse hjem, selv om de er blevet dømt for terror i landet.

Frigivelsen blev fejret med pilsnere og højt humør, skriver DR.dk.

»Hej, vi har det bare fantastisk,« sagde Martin Schibbye over telefonen til det svenske nyhedsbureau TT, lige inden flyet hjem til Sverige lettede.

Kort forinden havde de to været på besøg hos den svenske ambassadør i den etiopiske hovedstad Addis Ababa – hvor diplomaten bød på pilsner, blåbærkage og den traditionelle svenske ret Janssons fristelse.

Journalisten.dk har fulgt de to svenskeres sag i Etiopien tæt. Den startede med, at Schibbye og Persson rejste ind i Etiopien med en oprørsgruppe. Oprørerne stødte sammen med regeringsstyrker, og i kampene blev 15 mand dræbt. De to svenskere blev taget til fange og senere anklaget og dømt for at medvirke til terror.

Både det svenske og det danske journalistforbund har været ude med hård kritik af dommen og krævet de to – en fotograf og en journalist – løsladt.

Formålet med deres tur til Etiopien var at lave kritisk journalistik om et svensk olieselskab, der måske var indblandet i regeringens overgreb på lokalbefolkningen. Sagen trak tråde helt til tops i det svenske system, da udenrigsminister Carl Bildt blev viklet ind i affæren.

0 Kommentarer