Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
12:53 18.01.2023 Anna Sol Jørgensen

Svenske tv-arbejdere sender vredt opråb til tv-kanaler

”Vi kræver, at I – ansvarlige chefer på Sveriges tv-kanaler – tager et ansvar.”

Sådan lyder det i et åbent brev fra en lang række medarbejdere i det svenske produktionsmiljø, der har fået nok af dårlige arbejdsforhold med blandt andet for lange arbejdsdage, dårlig planlægning og for meget ansvar på praktikanters skuldre. Det åbne brev er udgivet hos Aftonbladet, der den seneste tid har bragt en række historier om arbejdsmiljøet for medarbejdere i film- og tv-branchen.

”Selv om det bliver til rubrikker i medierne, virker det til, at intet bliver forandret. I hvert fald ikke grundlæggende,” står der i brevet.

Det er derfor, medarbejderne nu retter blikket mod de svenske tv-stationer, der køber produktionerne.

”Vil vil have jer til at stille højere krav, når det gælder arbejdsvilkår på jeres bestillinger,” skriver de og oplister fire konkrete punkter, de altid vil have med i kontrakterne.

De fire punkter dækker over, at de svenske producenter, der producerer til det svenske marked, skal følge de europæiske regler om arbejdstid – herunder 11 timers hviletid. De vil også have oprettet en whistleblowerordning og have prioriteret, at der er ordentlig sikkerhed, når der filmes. Endelig kræver de, at gratis arbejde bliver forbudt.

”Vi kræver, at kanalerne tager deres ansvar for vores tv-branche, som i høj grad består af freelancere, som har de mest utrygge arbejdsforhold. Vi bliver i stigende grad presset, hvilket fører til udmattelse, og at kompetencer forsvinder,” slutter det åbne brev.

SENESTE NYT

Flere nyheder