I Sverige kæmper journalister for at få aktindsigt digitalt i stedet for at skulle scanne papirer fra tryk. Et nyt udspil skulle opdatere reglerne, men ifølge journalistforbundet gør en gummiparagraf, at forslaget ikke ændrer noget som helst.
Det er ikke kun i Danmark, at der er storstilet strid om offentlighed i staten. De svenske magthavere bliver nu angrebet af det svenske journalistforbund for at udvande et nyt forslag, der skulle gøre aktindsigten digital.
Det handler om fem ord i slutningen af en sætning: "Om det inte är olämpligt."
"Olämpligt" betyder "uhensigtsmæssigt" på dansk, og ordet åbner ifølge de svenske journalister en dør for embedsmænd, der ikke vil udlevere dokumenter i digital form. Det kan betyde, at borgere og journalister selv skal scanne de dokumenter, de vil have indsigt i, ifølge det svenske journalistforbund.
I Sverige har den såkaldte "e-offentlighedskomité" for nylig offentliggjort deres udspil til ny lovgivning, der skal opdatere reglerne for aktindsigt.
Journalistforbundet støtter dele af udspillet, men hæfter sig kritisk ved afsnittet om adgang til oplysninger digitalt i stedet for på tryk.
"Det er muligt at få adgang til oplysninger ved at scanne dem ind fra papir. Men det tager tid og koster penge. De, som har tid og penge, skal ikke have fordele, når det handler om indsigt i myndighedernes arbejde," siger Per Trehörning. Han er det svenske forbunds såkaldte ombudsmand og ekspert i komitéens arbejde.
Alle politiske partier i Riksdagen støtter forslaget. Indtil videre har kun journalistforbundet udtalt kritik.
Ifølge organisationen Wobbing.eu, der arbejder for åbenhed og aktindsigt, er Sverige de seneste år sakket bagud på ranglisten over verdens mest åbne lande. Hvor de før lå nummer ét, er svenskerne nu overhalet af lande som Norge, Danmark, Slovenien og Estland på adgang til digitale dokumenter.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.