Svenske journalister hacket

Password til mailbokse hos Aftonbladet og Expressen er blevet offentliggjort i en obskur sag, der mest af alt ligner et angreb på Sverigedemokraterne.

Password til mailbokse hos Aftonbladet og Expressen er blevet offentliggjort i en obskur sag, der mest af alt ligner et angreb på Sverigedemokraterne.

Via en twitter-konto, der tilhører en tidligere sverigedemokrat, er passwords til flere mailbokse på Aftonbladet og Expressen blevet offentliggjort.

"Jeg vil afsløre, hvordan Sverigedemokraterne spiller spillet," skrev William Petzäll, et medlem af den svenske riksdag og tidligere sverigedemokrat, angiveligt på sin Twitter-konto i går morges.

"Jeg kan fortælle, at Söder og Åkesson (hhv. partisekretær og partiformand) har haft fuldt indblik i alt, hvad Aftonbladet og Expressens journalister har haft i sine mailindbakker under flere år," fortsatte han og offentliggjorde krypterede kodeord til omkring 10 journalisters mailindbakker.

Nogle af kodeordene kan begge aviser bekræfte har været korrekte – i hvert fald på et tidspunkt.

»Vi kan bekræfte, at det lader til, at nogen har tilranet sig visse kodeord til Expressens it-system. Vi vil derfor melde det til politiet og informere de andre virksomheder i Bonnier-koncernen,« siger Expressens chefredaktør til Expressen.

Også Aftonbladet er på vej med en politianmeldelse:

»Med hjælp fra vores egne teknikere undersøger vi også sagen, vi ved endnu ikke, hvad der ligger bag,« siger chefredaktør Jan Helin.
»Det er meget alvorligt. Vi har kunnet konstatere, at to af mine medarbejderes kodeord, som er blevet offentliggjort på Twitter, er korrekte. Men de er gamle og bruges ikke længere, men det er stadig meget urovækkende, at de er ude,« siger han.

Sagen kunne ligne en kæmpe skandale for de i forvejen politisk isolerede Sverigedemokrater, hvis det ikke var for en ting:

William Petzäll, der er afsender på kodeordene på Twitter, er lige nu i behandling for et misbrug og har ikke adgang til hverken telefon eller computer.
»Jeg har lige talt med ham, og det er ikke ham,« fortæller hans advokat, Anna Heurlin, til Aftonbladet.

Hans konto er altså også blevet hacket. Selv kalder Sverigedemokraterne hele historien for en absurd ide:

»Det kommer åbenlyst fra nogen, som vil sætte partiet i en mærkelig sammenhæng eller kaste dårligt lys over os,« siger Riksdagsmedlemmet Mattias Karlsson til Expressen.

Nu viser det sig, at Sverigedemokraterne meget vel kan være offer for et politisk motiveret angreb. Ifølge Aftonbladet kan både William Petzäll og journalisternes kodeord stamme fra siden blogtoppen.se, hvor journalister og politikere blogger og diskuterer.

Jimmy Holmlund, der er ansvarshavende for blogtoppen.se, fortæller til Aftonbladet, at siden er blevet hacket.

»Det er korrekt, at vi er blevet hacket. Jeg har talt med mit webhotel, og vi lukker siden nu. I alt har vi 50.000 konti, og vi må antage, at de alle sammen er blevet hacket,« siger han til Aftonbladet, der dog skriver, at det handler om over 90.000 konti.

 

0 Kommentarer