Svenske journalister dømt skyldige i terror

De to svenske journalister, der er fængslet for terror i Etiopien, er netop blevet dømt skyldige. Det svenske journalistforbund kalder det »under al kritik«. (Opdateret 10.58: Regeringen griber ind på højeste niveau)

De to svenske journalister, der er fængslet for terror i Etiopien, er netop blevet dømt skyldige. Det svenske journalistforbund kalder det »under al kritik«. (Opdateret 10.58: Regeringen griber ind på højeste niveau)

De to svenske journalister, der har været fængslet i Etiopien siden juli, er netop kendt skyldige i støtte til terror og ulovlig indrejse.

»Det er et nederlag, at to svenske journalister dømmes og fængsles på så løse anklager. De har ikke begået noget brud på terrorloven, det handler om helt almindelige journalistiske arbejdsmetoder. At Sveriges regering ikke har sat foden ned i det her spørgsmål, er under al kritik. Vi giver ikke op, Martin og Johan skal hjem til deres familie så hurtigt som muligt,« udtaler formanden for det svenske journalistforbund, Jonas Nordling, til SJF's hjemmeside.

Han beder i SVT Sveriges regering om at tage ansvar:

»Det er en katastrofe, ikke bare for Martin og Johan, men også for journalistikken og den svenske regering,« udtaler den svenske journalistformand og fortsætter:
»Regeringen må gøre alt i sin magt for at få Martin og Johan frigivet omgående. Det er dem, der har kontakten og musklerne.«

Umiddelbart efter domsafsigelsen skyndte den svenske ambassadør Jens Odlander sig ud af salen for at ringe til det svenske udenrigsministerium.

»Derudover har jeg ingen kommentarer,« siger han til Aftonbladet.

Ifølge Dagens Nyheter sagde dommeren, at svenskerne »har anvendt deres journalistiske arbejde som dække for at gå terroristernes ærinde«.

Mens den fremmødte familie tog beskeden tungt, virkede de to dømte samlede. På vej ud af salen nåede Martin Schibbye ifølge DN at sige til de fremmødte journalister:

»Der bliver flere runder.«

Ud over familie og den svenske presse var også diplomater fra USA og Europa til stede. Under sagen er de på skift mødt op til retsmøderne for at vise deres støtte. Ifølge DN er flere overrasket over dommen.

Ville afsløre svensk olieselskab

I sommer forsøgte Martin Schibbye og Johan Persson at afdække, hvordan et svensk olieselskab er med til at begå overgreb på lokalbefolkningen i den etiopiske provins Ogaden.

Regionen er dog lukket for journalister, og kort efter de havde krydset grænsen illegalt sammen med den lokale oprørsgruppe ONLF, blev de anholdt og sigtet for medvirken til terror, støtte til terror og illegal indrejse.

Det første anklagepunkt om medvirken til terror frafaldt dog efter at anklagemyndigheden indrømmede, at noget af bevismaterialet var manipuleret. Det tændte hos forsvarerne håbet om en frifindelse i anklagen om støtte til terror. Svenskerne har hele tiden erkendt illegal indrejse og undskyldt dette over for dommeren.

Den 27. december finder strafudmålingen sted. Anklageren ønsker 18 års fængsel. Forsvarerne håber på en benådning og hurtig frigivelse.

Carl Bildt får kritik

Under hele retssagen har der været kritik af Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, for ikke at gå mere ind i sagen og tydeliggøre sin egen rolle, som Journalisten tidligere har afdækket: Han sad indtil 2006 i bestyrelsen i Lundin Petroleum – en af de olievirksomheder, som anklages for at medvirke til overgreb på lokalbefolkningen i den konfliktfyldte provins Ogaden.

Det var de anklager, Martin Schibbye og Johan Persson ville afdække.

Carl Bildt har dog længe afvist, at hans bestyrelsespost skulle have nogen betydning for regeringens engagement, og at Lundin Petroleum var aktiv i Etiopien i hans periode, hvilket Sveriges Radio påviste var forkert. Efter en del mediepres begyndte han dog at give interviews til svenske medier.

Han vil senere i dag komme med en udtalelse, fortæller hans pressesekretær. Men for få minutter siden skrev Carl Bildt på Twitter:

"Sweden expresses grave concern over hard sentence against Swedish journalists in Ethiopia. We will continue to work to set them free."

Du kan følge sagen på Twitter ved at søge på emnet #EthiopiaSwedes.

Den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt har også netop udtalt sig i sagen. Han vil nu kontakte den etiopiske regering på højeste niveau:

»Vores udgangspunkt er og bliver, at de har i været i landet på en journalistisk opgave. De bør så hurtigt som muligt sættes på fri fod, også for at kunne blive genforenet med sine familier,« skriver Reinfeldt i en udtalelse ifølge SVD.se.

(Opdateret 10.43: Flere citater og mere baggrund tilføjet. Opdateret 10.58: Fredrik Reinfeldts udtalelser tilføjet)

1 Kommentar

Abdi Jan
22. DECEMBER 2011
Re: Svenske journalister dømt skyldige i terror

Denne form for politisk dom er uacceptabel. De er dømt skyldige for at skræmme andre journalister i at trænge ind i fremtiden. At området er lukket for udenlandske journalister og at man dømmer på denne måde er et tydeligt bevis på de utallige brud på menneskerettigheder, der foregår dernede.

 Hvordan kan et land der får så mange skattekroner fra EU og USA bryde menneskerettigheder samt forhindre ytringsfriheden på den måde? Hvorfor er vores skattekroner til U-landende ikke betinget af demokrati og frihed? Hvordan kan det være, at EU og USA er kritiske overfor nogle diktaturstater, mens øjnene lukkes for andre? Spiller religion en rolle? Der er mange spørgsmål der dukker op i mit hoved, når jeg læser historier som disse.

 Disse modige journalister kunne ligeså godt have været danske, og vi skal herfra gøre alt hvad vi kan for at støtte dem. Bliver de løsladt, skal det ikke stoppe der - vi skal fortsat være en stemme for de stemmeløse og uskyldige daglige ofre i Ogaden regionen samt resten af Etiopien.