Svensk tv efterlyser dansk agent

SVT 1 vil i aften kl. 20.00 efterlyse oplysninger om en dansk sikkerhedsagent på direkte tv. En gravegruppe forsøger for SVT at udrede en sag om tortur af en svensk statsborger, og agenten er en manglende brik.

SVT 1 vil i aften kl. 20.00 efterlyse oplysninger om en dansk sikkerhedsagent på direkte tv. En gravegruppe forsøger for SVT at udrede en sag om tortur af en svensk statsborger, og agenten er en manglende brik.

En speget sag om samarbejde mellem svensk og dansk efterretningstjeneste har en dansk agent som hovedperson, og SVT's journalister er så opsatte på at komme i kontakt med agenten, at de nu vil tage de utraditionelle skridt at bede offentligheden om hjælp på direkte tv.

»Vi har prøvet hos både de svenske og danske efterretningstjenester, men de har jo ikke tradition for særlig megen åbenhed. Derfor prøver vi nu at bede offentligheden om hjælp. Det kan være folk, der selv har været i kontakt med hende. Det kan også være, hun selv vælger at træde frem, og det vil vi jo allerhelst have,« fortæller Fredrik Laurin, en af de tre journalister, der har arbejdet med sagen.

Overordnet set graver journalisterne i, hvordan den svenske efterretningstjeneste SÄPO samarbejder med efterretningstjenester i andre lande. I den specifikke case er historien, at en svensk og en dansk efterretningsagent i samarbejde har overtalt en svensk statsborger at palæstinensisk oprindelse til at rejse med dem til Libanon og lade sig afhøre at libanesisk sikkerhedspoliti. Det førte i sidste ende til en indespærring over 17 dage med voldsom tortur.

Ved efterlysningen vil man blandt andet afspille en båndoptagelse med agenten – der udgiver sig under navnet Maja – så det er muligt at genkende hende på stemmen.

Er dette er reelt håb på at finde frem til en person, eller er det mere en journalistisk happening i protest mod sikkerhedstjenesternes lukkethed?

»Det kunne man måske tro, men det er det ikke. Vi har set hvordan andre medier har haft succes med at gå til offentligheden for at få hjælp. For eksempel Guardian, der har fået hjælp til at udrede om britiske parlamentmedlemmers økonomiske forhold,« siger Fredrik Laurin.

Når I efterlyser en person i forbindelse med en tortur-sag, hænger I hende så ikke i praksis ud som kriminel, selvom det ikke er dokumenteret?

Det er naturligvis en problemstilling vi har overvejet nøje, og vi går meget op i ikke at sige, at kvinden er medskyldig i tortur. Vi kan kun sige, at hun har været indblandet i en operation, der førte til, at en svensk statsborger blev tilbagehold to tortureret i 17 dage.«

Efterlysningen, der altså bringes onsdag aften kl. 20.00 på SVT1, bliver også oversat til arabisk, så arabisk-talende, som agenten har været i kontakt med, har mulighed for at reagere.

Fredrik Laurin er en af Sveriges mest hædrede undersøgende journalister, blandt andet har han vundet graver-prisen 'Guldspaden' tre gange, senest for dokumentaren 'Det brutna löftet', hvor han med Sven Bergman og Jaochim Dyfvermark afslørede, hvordan CIA med den svenske regerings tilladelse hentede to asylansøgere i Sverige og lod dem flyve til Egypten.

2 Kommentarer

Fredrik Laurin
10. NOVEMBER 2010
Re: Svensk tv efterlyser dansk agent

Tack.

Det var en synnerligen intressant kommentar. Jag skulle gärna vilja veta mera om kvinnliga danska sprogofficerer med arabiska som inriktning. Jag tror inte att det kan vara så många som är kvinnor, i 40-årsåldern, har en god kontroll på arabiska med libanesisk accent och har detaljkunskaper om flyktinglägren i södra Libanon.

Jag är tacksam mottagare av alla tips och kunskaper om kvinnliga danska sprogofficerer. Maila eller ring. Källskydd  enligt svenska grundlagen gäller och vi tar emot både anonyma och krypterade mail.

Tack på förhand till de som vill medverka i denna granskning av hur säkerhetstjänsterna utför sitt viktiga men ofta kontroversiella arbete.

Fredrik Laurin

Uppdrag granskning, Sveriges Television 

fredrik.laurin@svt.se  +46 708326202

Krypteringsnyckel finner du på www.trojkan.se

Terkel Brenøe
10. NOVEMBER 2010
Re: Svensk tv efterlyser dansk agent

Beskrivelsen af hende og hendes sprogevner passer fint med en dansk sprogofficer (danske sprogofficerer i arabisk har været udsendt til UNIFIL missionen (Libanon) og efteruddannes til efterretnings-tjeneste) og hvis det er tilfældet, så er PET måske ikke den rigtige tjeneste at spørge om hende...