DR skal beskæres med knap 20 procent over de kommende fem år, har et flertal på Christiansborg besluttet med medieforliget. Kulturministeriet har netop offentliggjort den nye public service-kontrakt for DR i 2019-2023. Journalisten giver her svar på en række af de helt store spørgsmål om, hvordan DR fremover vil se ud.
1. Går regionerne fri af besparelserne?
Ja, i public service-kontrakten hedder det, at: ”DR’s dækning af regionale forhold skal styrkes på tværs af platforme. DR’s regionale enheder friholdes derfor for den aftalte reduktion af DR’s ramme.”
Dansk Folkeparti har offentligt krævet, at der ikke bliver sparet på DR’s regionale P4-stationer. I medieforliget skrev forligspartierne også, at ”Den regionale dækning skal styrkes i distrikterne på radio og tv”.
2. Skal DR indskrænke sin aktivitet på dr.dk?
Ja. I public service-kontrakten hedder det, at ”DR skal på dr.dk have fokus på egenproduktion og danske produktioner med lyd, billede og tekst. DR kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler.”
Dermed har Dansk Folkeparti fået endnu et ønske til det kommende DR opfyldt. Partiet har selv argumenteret i pressen for, at DR’s digitale aktivitet primært skal tage afsæt i DR’s nyhedsindslag fra radio og tv, suppleret med bureaustof, noget, som brancheforeningen Danske Medier i øvrigt også har ønsket.
Konservatives medieordfører, Naser Khader, har derimod sagt, at dr.dk ikke er den største konkurrent til private nyhedsmedier – men at de store internationale aktører som Google og Facebook er.
3. Hvad ved vi om, hvad DR lukker af kanaler og programmer?
DR skærer antallet af flow-tv-kanaler fra seks til tre, idet DR2 og DRK lægges sammen, og DR Ultra og DR3 fremover alene skal producere programmer til digital distribution. Samtidig barberes antallet af radiokanaler ned fra otte til fem, idet P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz lukker.
I medieforliget står også direkte, at DR skal reducere antallet af flow-tv-kanaler fra seks til maksimalt fire, og at DR ikke må ”konkurrere med private aktører, hvor det ikke tjener et klart public service-formål”.
Allerede inden regeringen fremsatte sit udspil til medieforlig, var Venstres daværende medieordfører Britt Bager i pressen med budskabet om, at DR fremover ikke skal lave programmer som 'X-faktor' og 'Den Store Bagedyst'. Public service-kontrakten sætter dog ikke navn på konkrete programmer, som skal lukke.
4. Hvordan skal DR styrke sin dækning til børn og unge?
Public service-kontrakten lægger op til, at DR producerer mindre indhold til børn og unge på flow-tv-kanaler og mere på digitale platforme. Flow-tv-kanalen DR Ultra nedlægges, og samtidig hedder det, at ”DR skal have fokus på sin indsats over for børn ved at udvikle og stille relevant public service-indhold til børn til rådighed i form af programmer, tjenester m.v. på de platforme, børn befinder sig”.
Desuden lægges der op til, at DR skal samarbejde mere med private aktører på området: ”DR skal styrke sit børneunivers i samarbejde med øvrige medieudbydere, så børne- og ungdomsindhold, der støttes via en større og bredere public service-pulje, kan distribueres via DR.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
hold da mund, hvor er det blå-sorte politiske "flertal" til grin