Reklamejournalistik

Svar fra TV 2-chef undrer: ”Det er en underlig slutning”

TV 2 vil gerne deklarere undervejs i et sponsoreret program, men det er ikke lovligt. Forbrugerrådet Tænk forstår ikke behovet

En byge af kritiske spørgsmål regnede ned over TV 2-indholdsdirektør Lotte Lindegaard, da hun søndag optrådte i programmet ’Presselogen’ på TV 2 News.

Baggrunden var en række kritiske artikler i Jyllands-Posten, der har sat fokus på tv-stationens brug af sponsorater i programmer.

Og et af svarene fra Lotte Lindegaard i programmet vækker også forundring hos Forbrugerrådet Tænk.

Her finder jurist Marie Frank-Nielsen det opsigtsvækkende, at Lotte Lindegaard efterlyser yderligere muligheder for at deklarere sponsoreret indhold midt i en udsendelse, hvilket i den nuværende reklamebekendtgørelse er ulovligt.

”Det ser vi ikke et behov for, da reglerne er helt klare omkring, at sponsorer ikke må have indflydelse på det redaktionelle indhold. I princippet må der ikke være noget undervejs i programmet, der minder om reklame,” siger Marie Frank-Nielsen.

Cykeltur til Berlin betalt af Tyskland

Men det har der ifølge kritikken været ad flere omgange på TV 2. Blandt andet i en udsendelse, hvor TV 2 har sendt vejrvært Peter Tanev på en flere dage lang cykeltur fra København til Berlin, hvor der gøres stop ved tyske turistattraktioner undervejs. Det vejrprogram var sponsoreret af Tysk Turist Information, der er det officielle turistkontor for Tyskland i Danmark.

I ’Presselogen’ henviser Lotte Lindegaard ad flere omgange til et ”deklareringsissue”, som ifølge indholdsdirektøren gør det svært for tv-stationen at oplyse seerne om, hvornår der er tale om sponsoreret indhold i for eksempel en vejrudsendelse.

”Vi ville faktisk gerne deklarere undervejs, men har ikke lov til det,” lyder det fra Lotte Lindegaard i programmet.

Sådan en melding undrer Marie Frank-Nielsen:

”Det er en underlig slutning. For de må ikke lade sig påvirke af de her sponsorer i forhold til det redaktionelle.”

”Og hvis de gerne vil deklarere midt i et program, går de med på præmissen om, at der er en påvirkning fra sponsorer, og det må der jo ikke være,” siger hun.

Reglerne fremgår ifølge Marie Frank-Nielsen tydeligt af § 26 og §27 i reklamebekendtgørelsen. De gør det klart, at sponsorater ikke må påvirke de redaktionelle beslutninger, og at sponsorater skal angives ved programmets begyndelse, slutning eller begge steder.

”Hvis de lader sig påvirke af en sponsor på den måde, at de tager en cykeltur til Tyskland i stedet for Norge, så er det her, problemet opstår. Når pengestrømmen afgør noget redaktionelt indhold, er det et problem for forbrugeren,” fortæller Marie Frank-Nielsen.

TV 2: Svært at afkode

Journalisten ville gerne stille opfølgende spørgsmål om sponsoraterne til Lotte Lindegaard, men har i stedet modtaget et skriftligt svar fra TV 2’s kommunikationsafdeling.

”Når TV 2 problematiserer det faktum, at vi ifølge sponsorlovgivningen kun kan deklarere sponsoreret indhold før og efter programmer som eksempelvis ’Go’ morgen Danmark’ og ’Dit Vejr’, skyldes det, at det dermed kan være svært for seerne at afkode, at der er tale om sponsoreret indhold,” lyder det i svaret.

Som eksempel nævner tv-stationen et indslag med sponsoreret indhold, hvor seeren ikke ser programmet helt færdigt inklusive rulleteksterne, hvor sponsoren deklareres.

”Når vi vælger at udfase sponsoreret indhold i ’Go’ og ’Dit Vejr’, er det ikke, fordi vi ser produktionsstøtte som en udfordring af vores redaktionelle selvstændighed – den værner vi altid om. Vi ønsker blot at skabe fuld transparens for seerne omkring vores journalistisk bearbejdede indhold og dermed beskytte TV 2’s troværdighed,” lyder det afsluttende i svaret.

I Dansk Journalistforbund mener formand Tine Johansen, at sagerne bør få medierne til at overveje, hvordan sponsorater påvirker seernes tillid til medierne.

”Det er et spørgsmål om mediernes troværdighed, og den synes jeg man begynder at gamble med, hvis den her mistanke kan opstå om, at omtale er til salg,” siger hun.

Hun mener sagtens, at der kan være redaktionelle begrundelser for at dække en cykeltur eller vise Danmarks feriedestinationer. Det er dog vigtigt for hende, at TV 2 sikrer transparens og forståelighed om de sponsoraftaler, der laves.

”Seerne skal vide, hvilke kriterier det er valgt ud fra, og om nogen har haft kommercielle interesser i det,” siger hun.

Fra Forbrugerrådet Tænks side har man ifølge Marie Frank-Nielsen en forventning om, at TV 2 vil overholde reglerne, og at Radio- og tv-nævnet vil lave tilsyn, der kan kaste lys over, om TV 2 overholder reglerne.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Søren Sandfeld Jakobsen, som er formand for Radio- og tv-nævnet. Han ønsker dog ikke at kommentere sager, som han i sidste ende også kan blive sat til at forholde sig til i nævnet.

0 Kommentarer

Læs også

Reklamejournalistik

TV 2 sadler igen om efter kritiske artikler i Jyllands-Posten

12. DECEMBER 2022
Sponsoreret indhold

Læsøs turistforening købte sig til indslag med kendt vært på TV 2

15. NOVEMBER 2022