Svane: Nej til 12 måneders praktik

Politikens chefredaktør Anne-Mette Svane siger nej tak til at forkorte praktiktiden, så studerende fra alle tre journalistuddannelser kun får 12 måneder. 18 måneders praktik giver variation og fordybelse, siger hun til Journalisten.dk.

Politikens chefredaktør Anne-Mette Svane siger nej tak til at forkorte praktiktiden, så studerende fra alle tre journalistuddannelser kun får 12 måneder. 18 måneders praktik giver variation og fordybelse, siger hun til Journalisten.dk.

18 måneder eller 12 måneder? Formand for Dansk Journalistforbund tog i sidste uge hul på diskussionen, da han på sin blog argumenterede for, at de studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kun skulle have 12 måneder i praktik. KaJ, de studerendes forening, var hurtigt ude med kritik af forslaget, og chefen for en af de største praktiksteder er heller ikke glad for udspillet.

»Som udgangspunkt synes jeg, det er en dårlig idé at skære,« siger Anne-Mette Svane, chefredaktør på Politiken.

»18 måneders praktik giver en større mulighed for at prøve flere ting af, og det giver samtidig mulighed for fordybelse. Nogle praktikanter kommer ind på avisen med kun Christiansborg eller kultursektionen for øje. Men når de har været rundt på for eksempel sportsredaktionen eller iByen, opdager de andre emner,« siger hun til Journalisten.dk.

Politiken er konsekvent et af de mest søgte praktiksteder, og avisen tager studerende ind fra alle tre uddannelser. Det er vigtigt at de tre uddannelser profilerer sig forskelligt, mener Anne-Mette Svane.

»Vores praktikanter fra RUC og SDU kommer med en anden ballast end de studerende fra DMJX, og det er rigtig fint. Vi er rigtig glade for den diversitet, de kommer ind med. Mens dem fra RUC har haft langt flere akademiske fag, er der måske flere fra DMJX, der allerede har en bachelor eller erfaring fra et andet studie, inden de er hoppet over til journalistikken. Pointen er, at uddannelserne henvender sig til forskellige studerende,« siger hun.

Troels Gadegaard Frølich, studerende på DMJX og medlem af Hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund, har også blandet sig i debatten. I en kommentar til Mogens Blicher-Bjerregaards blogindlæg skriver han, at den første del af uddannelsen på DMJX i for høj grad bliver brugt til at forberede sig på praktiktiden og praktikstedernes alt for høje krav.

»Problemet er, at tiden på skolen bliver brugt for lidt på den forskningsbaserede undervisning, du (Mogens Blicher-Bjerregaard, red.) efterlyser, og for meget på at øve de grundlæggende journalistiske færdigheder, som vi rent faktisk burde lære i praktiktiden. Praktiktiden har så at sige invaderet skoletiden,« skriver Troels Gadegaard Frølich i sin kommentar.

Det er Anne-Mette Svane ikke helt enig i

»Man skal ikke være flyvefærdig, når man starter i praktik, men journalistik er nu en gang et håndværksfag. Det er vigtigt at de studerende har fået en god introduktion til værktøjer som kildekritik, vinkling og så videre. Og i dag ligger der jo allerede muligheden for at tage universitetsfag på ottende semester, hvad langt flere gør i dag, end dengang jeg studerede,« siger hun til Journalisten.dk.

 

0 Kommentarer