Når journalister bliver chefer uden at have lært at coache, lægge strategi og løse konflikter, så er det medarbejderne, der mærker det.
Lene Sarup, tillidsmand på Fyens Stiftstidende, er redaktionssekretær. Hun oplever, at hverken de øverste chefer eller kollegerne interesserer sig for ledelse. Samtidig ser hun, at mange bliver udnævnt til ledere uden at have lært noget om ledelse. Selv har hun gennemført diplomkurset Redaktionelle Mellemledere. Hun har været uddannet i 11 år og er medlem af Journalistforbundets hovedbestyrelse.
"Det ser ud som om, at man bare udnævner dygtige journali-ster til ledere. Det betyder jo ikke, at de også er dygtige ledere. Jeg kan se rundt omkring, at de sociale kompetencer ikke er i orden, og det giver en masse problemer, som man kunne have undgået," siger Lene Sarup.
Hun er især irriteret over, at mange chefer ikke magter at påtale fejl og mangler. De ligger og hober sig op, indtil han bliver aggressiv:
"Det er disrespekt over for andre mennesker, når man ikke tror, at de kan tåle at høre kritik i en ordentlig tone. Jeg tror, de fleste journalister gerne vil have en tydelig chef at spille op imod, men de vil ikke kaldes forkælede og tales ned til. Det kommer nogle chefer til, hvis de ikke er klædt godt nok på," siger Lene Sarup.
Hun har selv adskillige gange oplevet at være kommet hjem fra efteruddannelse, uden at ledelsen har fulgt det op.
"Jeg har ikke en eneste gang oplevet en chef spørge: "Nå, hvad fik du ud af det, hvordan kan vi bruge din nye viden her?""
Da Lene Sarup kom hjem fra et kursus i coaching, spurgte hun en journalist, hvad hans historie handlede om. "Det kan du læse i avisen i morgen," lød svaret.
"Et kursus i coaching er spild af tid og penge, hvis man ikke fra ledelsens side sender nogle signaler om, at nu er coaching også en del af redaktionssekretærernes arbejde," siger Lene Sarup.
Rigtig meget ledelse
"Mediebranchen må vågne op og indse, hvor meget vi faktisk mangler ordentlige og reelle redskaber til at lede mennesker. Der findes masser af glimrende lederuddannelser, som resten af erhvervslivet benytter sig af. Det bør journalistiske chefer også gøre," siger Erik Eisenberg, journalist på Børsens Nyhedsmagasin. Han er 42 år og siger selv, han har været udsat for "rigtig meget ledelse" gennem sine 19 år i branchen.
"Udnævnelsen af journalistiske chefer er fuldstændig uigennemskuelig. Nogle gange er det dygtige journalister, der bliver udnævnt, andre gange kan man ikke engang sige, at de er dygtige journalister. Og så er det jo helt galt. Jeg har set en del journalister blive udnævnt, som ikke forstår, at ledelse har noget med mennesker og motivation at gøre. At vi er medarbejdere, og ikke forarbejdere," siger Erik Eisenberg.
Læs også: Alt for mange ledere, Opfostrer selv lederne, Mangel på talenter, Kritik kan være positivt og Medierne er bagud af dansen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.