Freelance

Sure svenske freelancere bød chefredaktør på lagkage

Freelancere demonstrerer mod svensk avis, fordi deres honorarer har stået stille i 20 år

Omkring 30 freelancere demonstrerede fredag foran Svenska Dagbladets redaktion i Stockholm for at vise deres utilfredshed med freelancetaksterne for avisens kulturanmeldere.

Med sig havde de bragt en lagkage til avisens chefredaktør, Lisa Irenius, med teksten ”20 år med samme betaling”.

En af demonstranterne var Håkan Lindgren, der er freelancer og kulturskribent.

”Jeg fakturerede min første tekst i 2005, og jeg ligger i dag på samme honorar. Så vi kan fejre 20 år med samme betaling,” siger han til Journalisten.se.

Håkan Lindgren forklarer, at når man som freelancer aftaler pris for en tekst, er beskeden til ham typisk, at avisen opererer med faste priser.

Men efter at freelancerne har talt med hinanden om, hvad de rent faktisk modtager, har de opdaget, at taksterne er forskellige.

Foto: Tor Johnsson

”Men det har vi ikke vidst, for der har aldrig været nogen forhandlinger om betalingen,” siger Håkan Lindgren.

Nej tak til kagen

Chefredaktør Lisa Irenius ville gerne tale med de fremmødte freelancere, men hun tog ikke imod lagkagen.

Situationen for freelancerne i Sverige minder om freelancernes vilkår i Danmark, hvor Journalisten sidste år talte med freelancere, der fik præcis samme honorar som for 15 år siden.

I samme periode er forbrugerpriserne steget med 21 procent.

I artiklen i Journalisten fremgik det, at EU vil gøre det muligt for Dansk Journalistforbund at forhandle kollektivt på vegne af såkaldte ”falske freelancere”, der får mere end 50 procent af deres indkomst fra samme arbejdsgiver.

Hårde tider for medierne

Chefredaktør fra Svenska Dagbladet Lisa Irenius forklarer til Journalisten.se, at avisen opererer med en grundtakst og en individuelt tilpasset pris.

”Jeg vil mene, at honorarerne generelt er blevet hævet,” siger hun og nævner, at for eksempel boganmeldelser er blevet hævet med omkring 20 procent i år.

Når det ikke er muligt at imødekomme alle freelancernes krav, er det, fordi det er hårde tider for medierne i Sverige, forklarer Lisa Irenius.

”Annoncemarkedet og antallet af abonnenter svigter, men jeg vil gerne fortsætte med at tale med jer om det her.”

 

 

0 Kommentarer