Superansøgere gør nåleøjet mindre på DMJX i år

Journaliststudiet i Aarhus har igen i år fået rekordmange ansøgere. Men ansøgerne er bedre, end de plejer at være, og det gør det sværere at komme ind. »Nogle kan gå fra samtalen og tænke 'yes, det gik godt'. Og det gjorde det, men bare ikke godt nok i år,« siger skolens Solveig Schmidt.

Journaliststudiet i Aarhus har igen i år fået rekordmange ansøgere. Men ansøgerne er bedre, end de plejer at være, og det gør det sværere at komme ind. »Nogle kan gå fra samtalen og tænke 'yes, det gik godt'. Og det gjorde det, men bare ikke godt nok i år,« siger skolens Solveig Schmidt.

Har du været til optagelsesprøven til journalistlinjen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i år? Så kan det være, at du har været med til at løfte niveauet, så det i år har ramt et højere leje, end det plejer.

DMJX oplyser nemlig, at niveauet for ansøgerne i år har været markant højere. Det gælder både den skriftlige prøve og de mundtlige optagelsessamtaler, fortæller kvalitetsleder Solveig Schmidt til Journalisten.dk.

Det er Solveig Schmidt, der har ansvaret for optagelsesprøven. I år har der været 1.386 ansøgere. Det er på samme niveau som sidste år, som til gengæld var et rekordår. De foregående 3-5 år har niveauet ligget omkring 1.000 ansøgere.

Det fremgår blandt andet af den skriftlige prøve, hvor ansøgerne kan få op til 400 point. 

»Til den skriftlige prøve krævede det simpelthen 10 point mere at klare prøven i år end sidste år, fordi niveauet har været højere, end det plejer. Gennemsnittet har fået flere point,« siger Solveig Schmidt til Journalisten.dk.

Det betyder, at ansøgerne i år skal runde 310 point og ikke sidste års 300 point for at komme ind.

Men også de mange interviews, som syv hold på vegne af skolen gennemfører med ansøgere i Aarhus og København, har vist et højere niveau.

»Alle de syv hold – 14 personer – har sagt til mig, at de har givet flere positive bedømmelser, end de plejer. Det er første gang, jeg har prøvet, at alle hold samstemmende siger, at niveauet var højt. Vi får en god fornemmelse af ansøgerne ved de her interviews, og der plejer at være et højt niveau. Men i år var det altså endnu bedre,« siger Solveig Schmidt.

Konsekvensen er naturligvis i sidste ende, at det bliver sværere at komme ind. Når gennemsnittet præsterer bedre i år, så hæves barren for, hvor dygtige de kommende studerende skal være.

»Det er jo dejligt for os, at ansøgerne er så kvalificerede. Men det betyder også, at nogle kan gå fra samtalen og tænke 'yes, det gik godt'. Og det gjorde det, men bare ikke godt nok i år. Det kan jeg sagtens forstå, hvis nogen bliver skuffede over.«

Solveig Schmidt understreger, at DMJX altid har flere kvalificerede ansøgere, end de har plads til.

»Vi sender hvert år et nej ud til folk, der er fuldt kvalificerede til at komme ind. Sådan var det også, da vi havde 1000 ansøgere til 250 pladser. Og sådan er det stadig, nu hvor vi har 1400 ansøgere til 250 pladser.«

Ansøgerne får svar på, om de er kommet ind på studiet, i næste uge.