Studine udsættes for lumre kommentarer på netavis

Et interview med en 19-årig boligsøgende kvinde på Viborg Stifts Folkeblads hjemmeside har skabt et mylder af lumre kommentarer. De bliver fjernet nu, lover chefredaktøren.

Et interview med en 19-årig boligsøgende kvinde på Viborg Stifts Folkeblads hjemmeside har skabt et mylder af lumre kommentarer. De bliver fjernet nu, lover chefredaktøren. »Jeg ikke har noget imod at vaske noget af dit undertøj, så du kan koncentrere dig om dine studier.« »Jeg har et ekstra stort badeværelse, så der er mulighed for, at vi kan bade sammen.«
Sådan lyder nogle af kommentarerne på Viborg Stifts Folkeblads hjemmeside til et interview, hvor den 19-årige Anne Vium Nielsen fortæller, at hun skal læse statskundskab i Aarhus – og søger en bolig.
Artiklen har ført til en række lumre kommentarer blandt andre Flotfyr36, der skriver, at han »har et ledigt værelse. Den tidligere lejer sagde, at hun næsten ikke bemærkede videoudstyret …«

Da Journalisten.dk konfronterer chefredaktør Lars Norup med kommentarer på hjemmesiden, er hans første reaktion.
»Åh, nej. Det er da forfærdeligt at høre.«
Ifølge Lars Norup fjerner Viborgs Stifts Folkeblad normalt upassende kommentarer, så snart de bliver opdaget. Man skal desuden oplyse sit navn, når man tilmelder sig som debattør. Men desværre er det sket, at nogle har skrevet under falsk navn.
»Det sker stadig for ofte, at det løber af sporet og bare kører derudaf,« forklarer Lars Norup.

Efter tragedien på Utøya i Norge har en række medier den seneste tid overvejet at stramme op på debatten på deres hjemmesider, fordi tonen har været for hård og stødende. For eksempel arbejder flere medier med planer om at indføre robotter, der orienterer redaktionen, når en debattør bruger bandeord, racistiske eller sexistiske vendinger. Dels for at beskytte de personer, der bliver hængt ud. Dels fordi medierne ikke ønsker at blive associeret med den slags udsagn.

Ifølge Lars Norup er hele Berlingske Media i gang med at finde en fælles løsning, der skal rydde ud i upassende kommentarer. Viborg Stifts Folkeblad forsøgte i en periode at spærre ved hjælp af IP-adresser.
»Men det lykkedes ikke tilfredsstillende,« siger han – før han skynder sig at få en medarbejder til at luge ud i for eksempel denne kommentar fra "Braddock":
»Jeg har plads i min lejlighed i Aalborg, der er både vaskemaskine og opvasker, plus et stort kælderrum, hvor man kan lave sjov og ballade.«