Studine udsættes for lumre kommentarer på netavis

Et interview med en 19-årig boligsøgende kvinde på Viborg Stifts Folkeblads hjemmeside har skabt et mylder af lumre kommentarer. De bliver fjernet nu, lover chefredaktøren.

Et interview med en 19-årig boligsøgende kvinde på Viborg Stifts Folkeblads hjemmeside har skabt et mylder af lumre kommentarer. De bliver fjernet nu, lover chefredaktøren. »Jeg ikke har noget imod at vaske noget af dit undertøj, så du kan koncentrere dig om dine studier.« »Jeg har et ekstra stort badeværelse, så der er mulighed for, at vi kan bade sammen.«
Sådan lyder nogle af kommentarerne på Viborg Stifts Folkeblads hjemmeside til et interview, hvor den 19-årige Anne Vium Nielsen fortæller, at hun skal læse statskundskab i Aarhus – og søger en bolig.
Artiklen har ført til en række lumre kommentarer blandt andre Flotfyr36, der skriver, at han »har et ledigt værelse. Den tidligere lejer sagde, at hun næsten ikke bemærkede videoudstyret …«

Da Journalisten.dk konfronterer chefredaktør Lars Norup med kommentarer på hjemmesiden, er hans første reaktion.
»Åh, nej. Det er da forfærdeligt at høre.«
Ifølge Lars Norup fjerner Viborgs Stifts Folkeblad normalt upassende kommentarer, så snart de bliver opdaget. Man skal desuden oplyse sit navn, når man tilmelder sig som debattør. Men desværre er det sket, at nogle har skrevet under falsk navn.
»Det sker stadig for ofte, at det løber af sporet og bare kører derudaf,« forklarer Lars Norup.

Efter tragedien på Utøya i Norge har en række medier den seneste tid overvejet at stramme op på debatten på deres hjemmesider, fordi tonen har været for hård og stødende. For eksempel arbejder flere medier med planer om at indføre robotter, der orienterer redaktionen, når en debattør bruger bandeord, racistiske eller sexistiske vendinger. Dels for at beskytte de personer, der bliver hængt ud. Dels fordi medierne ikke ønsker at blive associeret med den slags udsagn.

Ifølge Lars Norup er hele Berlingske Media i gang med at finde en fælles løsning, der skal rydde ud i upassende kommentarer. Viborg Stifts Folkeblad forsøgte i en periode at spærre ved hjælp af IP-adresser.
»Men det lykkedes ikke tilfredsstillende,« siger han – før han skynder sig at få en medarbejder til at luge ud i for eksempel denne kommentar fra "Braddock":
»Jeg har plads i min lejlighed i Aalborg, der er både vaskemaskine og opvasker, plus et stort kælderrum, hvor man kan lave sjov og ballade.«

1 Kommentar

Thomas Maxe
4. AUGUST 2011
Re: Studine udsættes for lumre kommentarer på netavis

Det er desværre ikke ualmindeligt, at unge piger/kvinder får lumre henvendelser fra klamme mænd, hvis de optræder på nettet i sammenhænge, der ellers er helt harmløse. Flere aviser har også skrevet om, at unge jobsøgende får sextilbud, hvis de annoncerer på nettet, f.eks.:
 http://dagbladet-holstebro-struer.dk/holstebro/lokale-mindreaarige-lokkes-med-hotelophold-og-telefonsex-0

Den mest effektive måde at dæmme op for anonyme indlæg fra liderbasser og skabsnazister vil være at kæde debatter sammen med eksempelvis NemID. Det vil dog gøre det tungt og besværligt at deltage i debatten, og der kan også være en masse forhindringer i forhold til regler om privatliv. Samtidig kan der formentlig også være nogle forhold omkring it-sikkerhed, hvis man benytter NemID på sider, der er knap så godt beskyttet som netbanker og den slags.

Den næstbedste løsning er at have en moderator eller censor på debatten (evt. flere superbrugere i netkollektivet), som skal godkende indlæg først. Den model har eksempelvis Huffingtonpost.com. Berlingske er vist ved at indføre noget lignende, men det halter gevaldigt med at følge med. Flere brugere klager i blogkommentarer over, at deres udgydelser har ligget på køl i over 24 timer. En væsentlig ulempe for den fri debat er, at legitime kritiske indlæg kan blive bortcensureret, hvis moderatorerne er for emsige eller decideret partiske i forhold til debatemnet. Prøv f.eks. at google "Huffing Post" og "censor".

Hvis man skal have en fri og levende debat, tror jeg desværre ikke, man kan gøre så meget andet end at forberede piger og kvinder på, at nogle mænd bare er svin, som tror, de er nogle helvedes karle, så længe de kan sidde og gemme sig bag skærmen. Og så må redaktionerne gøre som i Viborg: Reagere, når man opdager upassende kommentarer.