Studerende vil straffe medier for praktiksnyd

Danske Journaliststuderende anklager DR og Børsen for at snyde på Panikdagen, og de bør straffes, siger generalsekretær Agnete Wismer til Journalisten.dk. Men der er ingen sanktionsmuligheder længere, mener hun.

Danske Journaliststuderende anklager DR og Børsen for at snyde på Panikdagen, og de bør straffes, siger generalsekretær Agnete Wismer til Journalisten.dk. Men der er ingen sanktionsmuligheder længere, mener hun.

Det er ikke noget nyt, at medier snyder på Panikdagen. Men det er sjældent, det bliver fanget på video, som det blev i Journalisten.dks tv-indslag fra Panikdagen i sidste uge.

I indslaget kontakter DR en studerende per sms, før hornet lyder – og medierne officielt må henvende sig til de mange praktiksøgende.

Nu går de studerendes fællesorganisation, Danske Journaliststuderende, ud og fordømmer medier, der snyder. De nævner konkret DR og Børsen i en pressemeddelelse.

"Sagerne om snyd vil nu blive taget op i Praktikudvalget, hvor vi vil arbejde for at få alle til overholde reglerne. Store Match Dag bør kunne forløbe fair og uden, medierne bryder reglerne i kampen om de bedste praktikanter," står der i meddelelsen.

Generalsekretær i Danske Journaliststuderende, Agnete Wismer, mener, det undergraver praktiksystemet, når medier får lov at snyde. Derfor bør der være sanktioner.

"Det ville statuere det bedste eksempel, hvis vi havde mulighed for at give dem karantæne til næste Panikdag. Det ville være mest effektivt med karantæne. Noget andet er så, om det kan lade sig gøre. Det virker ikke særligt sandsynligt, da det blev tilbagevist sidste gang," siger hun til Journalisten.dk.

Agnete Wismer henviser til en klagesag fra 2009, der endte med, at B.T. blev idømt karantæne ved den næste Panikdag for at snyde. Men B.T. mente, straffen var for hård, og de ankede den til Undervisningsministeriet.

Ministeriet gav B.T. medhold og omgjorde afgørelsen.

Agnete Wismer erkender, at det kan være svært at se, hvordan medierne kan blive straffet for at snyde – med B.T.-sagen in mente.

"Vi er godt klar over, at det kan være svært at gøre noget direkte ved det. I sagen med B.T. blev Praktikudvalget jo frataget sine reelle sanktionsmuligheder. Men vi er i hvert fald nødt til at bringe kritikken videre og få sat snyd på dagsordenen," siger hun til Journalisten.dk.