Danske Journaliststuderende anklager DR og Børsen for at snyde på Panikdagen, og de bør straffes, siger generalsekretær Agnete Wismer til Journalisten.dk. Men der er ingen sanktionsmuligheder længere, mener hun.
Det er ikke noget nyt, at medier snyder på Panikdagen. Men det er sjældent, det bliver fanget på video, som det blev i Journalisten.dks tv-indslag fra Panikdagen i sidste uge.
I indslaget kontakter DR en studerende per sms, før hornet lyder – og medierne officielt må henvende sig til de mange praktiksøgende.
Nu går de studerendes fællesorganisation, Danske Journaliststuderende, ud og fordømmer medier, der snyder. De nævner konkret DR og Børsen i en pressemeddelelse.
"Sagerne om snyd vil nu blive taget op i Praktikudvalget, hvor vi vil arbejde for at få alle til overholde reglerne. Store Match Dag bør kunne forløbe fair og uden, medierne bryder reglerne i kampen om de bedste praktikanter," står der i meddelelsen.
Generalsekretær i Danske Journaliststuderende, Agnete Wismer, mener, det undergraver praktiksystemet, når medier får lov at snyde. Derfor bør der være sanktioner.
"Det ville statuere det bedste eksempel, hvis vi havde mulighed for at give dem karantæne til næste Panikdag. Det ville være mest effektivt med karantæne. Noget andet er så, om det kan lade sig gøre. Det virker ikke særligt sandsynligt, da det blev tilbagevist sidste gang," siger hun til Journalisten.dk.
Agnete Wismer henviser til en klagesag fra 2009, der endte med, at B.T. blev idømt karantæne ved den næste Panikdag for at snyde. Men B.T. mente, straffen var for hård, og de ankede den til Undervisningsministeriet.
Ministeriet gav B.T. medhold og omgjorde afgørelsen.
Agnete Wismer erkender, at det kan være svært at se, hvordan medierne kan blive straffet for at snyde – med B.T.-sagen in mente.
"Vi er godt klar over, at det kan være svært at gøre noget direkte ved det. I sagen med B.T. blev Praktikudvalget jo frataget sine reelle sanktionsmuligheder. Men vi er i hvert fald nødt til at bringe kritikken videre og få sat snyd på dagsordenen," siger hun til Journalisten.dk.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Y-teorien lever i bedste velgående!
Sådan var det OGSÅ for små tyve år siden! Konklusionen må vel være, at medie-lederne - hvis der faktisk er tale om disse som rekrutteringspersoner - tilsidesætter almindelig klædelig opførsel og skifter til det journalistiske jagtinstinkt...........hvilket kan være godt nok, hvis vi har at tale om at kompetenceudvikle produktet, fra skratch. Men når et sæt spilleregler ER vedtaget som led i en uddannelse, bliver panikdagen i stedet udstillet som et brud på etiketten og god rekrutteringsadfærd, og al erfaring inden HR og anvendt ledelsesteori viser, at nye elever/medarbejdere allerede fra starten af deres praktik (arbejde) oplever at tabe respekt for det ledelsesmæssige arbejde på danske medievirksomheder, som jeg vil påstå har grundlæggende og store udfordringer - med egen ledelsesstil og adfærd, men også med håndtering af egne, primadonna-medarbejdere. Man får, hvad man fremmer, udvikler - Douglas McGregor´s Y-teori!
Den her episode viser vel bare, at der er brug for en total ændring af måden praktikpladserne bliver fordelt på på DJH.
Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så panisk på dagen? Ville det ikke tjene både praktiksteder- og søgende langt bedre, hvis der var mere ro på deroppe i Bunkeren? Hvis man skal finde den bedst egnede, ville det være en fordel, hvis man havde tid til at læse samtlige ansøgninger igennem. Så kunne man efterfølgende (f.eks. efter to-tre timer) kalde nogle stykker ind til en samtale, hvorefter man vælger, hvem man vil tilbyde en plads, når "hornet lyder" på gangene.
Selvfølgelig er der også her mulighed for snyd med tidligere kontakt eller kontraktunderskrivelse allerede ved samtalen, men det problem må man så finde en løsning på. Alt andet lige vil det formentlig gøre dagen mindre kaotisk. Praktikstederne får tid til at vælge den helt rigtige, og de studerende kan være sikre på, at deres ansøgning ikke ryger direkte i papirkurven uden at blive læst.
Når det er så presset, som det er tilfældet i dag, er det ikke overraskende, at så mange praktiksteder snyder.
Nu er Hans så godt opdraget, at han ikke påpeger, at der også findes folk fra DJH, der forlænger deres praktiktid ud over 18 måneder (de har typisk været seks måneder et andet sted først). Det vil jeg så gøre. Og som Hans rigtig siger, så kan jeg godt forstå de studerende, der siger ja til en 18 måneders aftale, hvis de får den forelagt på panikdagen. De sidder med en pistol for tindingen, så i den situation er det nok klart mere hensigtsmæssigt at gå efter praktikstederne og få dem til at lade være med det.
Så findes der også den gruppe af studerende, der laver en 12 måneders aftale med et praktiksted, og når der er tre måneder tilbage af deres praktiktid, får de den forlænget med endnu en seksmåneders periode. De er slet ikke under det samme pres som ansøgerne på panikdagen, og derfor kan man efter min mening godt tillade sig at skælde dem ud, hvis de praktikforlænger. De skal naturligvis tænke på, at de allerede har fået den praktiktid, de skulle have, og hvis de forlænger, så stjæler de nogle andres plads. Og det skal man selvfølgelig ikke.
Mvh Troels
Nu er praktikforlængelser en noget anden diskussion. Men hvis vi endelig skal tage hul på den, så er det et problem Danske Journaliststuderende og forbundet har stor fokus på. Hos Danske Journaliststuderende mener vi grundlæggende, at det ikke er hos praktikanten men hos mediet, aben ligger. Selvfølgelig er det svært for en praktikant at sige nej, hvis arbejdspladsen tilrettelægger et uddannelsesforløb, hvor alle gulerødderne ligger i det sidste halve år af uddannelsen. Eller direkte får afvide, at hvis de vil have drømmepladsen SKAL de skrive under i 18 måneder.
Og netop derfor arbejder vi i Danske Journaliststuderende med at lægge pres på praktikstederne. Her er vi allerede nået et godt stykke. Medier, der er dækket af DMA overenskomsten, MÅ ikke forlænge, og senest er der skrevet en 'hensigtserklæring' om ikke at forlænge ind i aftalen med DR. Men vi er udemærket klar over, at kampen langt fra er slut - og især TV 2s regioner insisterer på at forlænge med alle deres praktikanter. Det lover vi at blive ved med at arbejde hårdt for at ændre.
Mvh Hans, Danske Journaliststuderende
Medierne skal selvfølgelig overholde reglerne. Jeg har dog et hurtigt spørgsmål: Hvad synes Dansk Journaliststuderende, der skal ske med de studerende fra RUC og SDU, der forlænger deres praktik til tre semestre i stedet for de to, de siden studiestart har vist, de havde at gøre godt med?
Flere