»Studerende vil hellere have et fedt liv end en faglighed«

Til panikdag i sidste uge var det langt mere populært at søge Aftenshowet end Jyllands-Posten. Praktikkoordinator Pia Færing mener, at de unge hellere vil have et fedt liv end en faglighed. Formand for de journaliststuderende på RUC: »Det er en logisk udvikling, for vi får tudet ørerne fulde om, at de klassiske medier er i krise.«  

Aftenshowet, P3, P6, Euroman og Ud & Se var alle ekstremt populære blandt de journaliststuderende til årets panikdag – torsdag i sidste uge. De fem medier havde alle kun slået en enkelt stilling op, men modtog henholdsvis 16, 15, 18, 16 og 20 ansøgere.

Anderledes så det ud hos Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Nordjyske Medier, hvor journaliststuderende, der har vundet en Kravling i senere år, har haft deres praktiktid. Jyllands-Posten fik seks ansøgere per plads, Ekstra Bladet 3,25 ansøgere per plads og Nordjyske 3,75 ansøgere per plads.

Det er langtfra tilfældigt.

»Når du ikke selv kan vinde X-Factor, foretage hjerteoperationer eller være stjernen, der lander i lufthavnen, så er livet som journalist det, der kommer tættest på. De unge vil i dag hellere have et fedt liv end en faglighed. På Aftenshowet laver du jo næsten ingen selvstændig journalistik, men tygger på døgnets nyheder,« siger praktikkoordinator Pia Færing.

»På P3 har du humoren med, og folk som Thomas Skov og Anders Stegger (tidligere praktikanter på P3, red.) er større rollemodeller i dag end dem, der vinder en Kravling. Der er mere prestige i det,« fortsætter Pia Færing.

Men er det overhovedet et problem?

»Det er det, for når så mange søger de steder, er der nødvendigvis også mange, der bliver skuffede. Der er langt mere rugbrød, end der er flødeskum i det her fag.«

»Den slags journalistik, som er meget søgt i år, er ikke en slags journalistik, der siger til brugeren: "Nu flytter vi tingene, og nu handler vi på det". I stedet er det nærmere: ”Kom og slå tiden ihjel sammen med os,”« siger Pia Færing.

Mathias Svane Kraft, formand for de journaliststuderende på Roskilde Universitet, mener, at det er meget logisk, at de mere underholdende stillinger er i høj kurs.

»Det handler måske om, at vi får tudet ørerne fulde – både fra studiet og miljøet – om, at der bliver færre og færre arbejdspladser på de traditionelle medier. Vi får mere at vide, at ”tv, det er der, der er job i fremtiden,” men det ved jeg ikke, om er rigtigt,« siger han.

»Der er en retorik om, at der er strukturkrise i den traditionelle nyhedsmaskine. Det fordrer en refleksion hos de studerende: "Kan man bruge sin faglighed til noget andet?"« siger han.

Men er det ikke bare, fordi der er mere prestige i at være på DR end på Nordjyske?

»Det er klart, at den umiddelbare reaktion hos mange vil være, at der er en forskel i prestige på de to steder. Men man må bare erkende, at det handler om at lære, og der bliver også udklækket fremragende journalister på mindre prestigefulde medier,« siger Mathias Svane Kraft.

20 Kommentarer

Karen Gahrn
27. NOVEMBER 2013
Når jeg har spurgt de mange
Når jeg har spurgt de mange ansøgere - og jeg nåede at tale med 31 til Åbent Hus - hvorfor de søger Ud & Se, så svarede næsten alle: 'Tid til fordybelse'. Vi er søgt, fordi vi har mulighed for at lave grundige historier om emner, som dagspressen sjældent har tid til. De praktikanter, jeg har haft, forventer ikke 'det fede liv'. Og de får det heller ikke. Jeg synes personligt, at det er opløftende, at så mange vil hos os og fx Euroman, hvor der efter min bedste overbevisning også bliver knoklet for at lave god, gedigen, gammeldags journalistik om væsentlige emner.
Camilla Bjerre
15. NOVEMBER 2013
Det må vel være forhåbningen
Det må vel være forhåbningen om at blive kendt, der får de nye journalister til at søge praktik sådanne steder?
Havde jeg ikke haft forpligtelser, der hvor jeg bor, så havde jeg hellere end gerne søgt praktik hos for eksempel Nordjyske Medier. Det må da være sagen at komme ud og få lært sit håndværk og sine nyhedskriterier, så man er rustet til at lave hvad som helst andet, når ens praktiktid er slut. Jeg er i hvert fald glad for at være hos en lokalredaktion, hvor jeg stort set får lov til alt.
Jonas Erland
14. NOVEMBER 2013
Kære Anders Stegger,

Kære Anders Stegger,
Der, hvor kæden hopper af, er der, hvor du lægger ord i munden på Pia Færing. Hun siger jo ingen steder, at du eller P3 mangler faglighed.

Det lader til, at P3-journalister har en forventning om, at hele den gamle journaliststand ser ned på dem. Og I er da godt nok hurtigt i forsvarsposition.

Is på, venner. Pia Færing siger, at ret mange unge mennesker vil blive skuffede, hvis de har en forventing om at lave P3 alle sammen. De vil nok også blive skuffede, hvis de alle sammen vil på Politiken. Der kan da virkelig ikke være det helt store galt ved, at en praktikkoordinator forsøger at overbevise de unge mennesker om, at de skal se på fagligheden på en virksomhed og ikke på prestigen. Der er sikkert masser af faglighed på P3, det er der sikkert også på morgenaviserne.

Anders Stegger
14. NOVEMBER 2013
Kære Pia Færing.

Kære Pia Færing.

Kæden hopper af, der hvor du siger, at jeg ikke har nogen faglighed. Jeg brugte et halvt år på web på P3, hvor jeg fik lov at være med til at ændre hele webstrategien for P3. Jeg filmede og klippede videoer til nettet, og jeg lavede interviews på Christiansborg på valgnatten i 2011. Jeg brugte et halvt år af min praktiktid på at forberede skarpe og ofte kritiske interviews til Go' morgen P3 og senere fik jeg lov at producere programmet, som har 750 000 lyttere hver morgen. Det er mange mennesker, der forventer noget godt hver eneste morgen. Derefter lærte jeg at lave liveinterviews i æteren, og efter det var jeg med til at udvikle et helt nyt program til fladen. Ja faktisk flere. Også med journalistisk indhold, som skulle formidles journalistisk, men på en ny måde så lytterne havde lyst til at høre mere. Det lærer vi ikke på Journalisthøjskolen. Og så kom jeg tilbage på 7. semester og lavede en radiofeature om kokain. Voksenradioen P1 købte featuren.

Nu har jeg fuldtidsarbejde. Jeg tror ikke alle praktikanter på morgenaviserne kan sige det samme. Politiken skriver i øvrigt sådan her om mit arbejde:
”Programmet har også en ambitiøs reporter, Anders Stegger. Hvad enten han interviewer formanden for Danskernes Parti eller talskvinden for Abort-linjen, får han sat fingeren direkte på de mest problematiske selvmodsigelser, og det er i lige så høj grad kritisk journalistik, som det er satire.”
Jeg er stolt af at være en del af et program, hvor jeg kan få lov at forklare noget så vigtigt som skattesagskommissionen, så unge seere kan forstå det.

Jeg laver i øjeblikket hovedopgave oven i mit fuldtidsarbejde, fordi jeg synes, det er vigtigt at gøre sin uddannelse færdig - også selvom jeg måske ikke behøver have papir på noget lige nu.

Så Pia, hvornår kommer du ud af din journalisthøjskoleboble og forstår, at de unge ikke læser avis og gerne vil have deres nyheder på en anden måde? Vi er mange, der prøver at lære, hvordan vi bedst formidler god journalistik, så alle kan være med. Det er der altså også rugbrød i.

Jeg har respekt for studerende, der vinder en Kravling, men vi kan ikke alle sammen blive graverjournalister, så skal vi ikke lade det være op til den enkelte studerende at finde den målgruppe, vi hver især vil lave journalistik til?

Kærlig hilsen
Anders Stegger
Kim Lykke Pihl-Vester
13. NOVEMBER 2013
Jeg ville egentligt have
Jeg ville egentligt have skrevet et langt konstruktivt indlæg - men jeg har pt. for travlt med at slå tiden ihjel med at se på andre, der flytter og handler på tingene - #stemnu

Kh
Kim, Programredaktør DR P3

Flere