De studerende på Journalisthøjskolen i Århus vælger i stigende grad at tage til udlandet på det sidste semester. Til efteråret er det mere end 35 pct. »Jeg ser det kun som en fordel, når jeg siden skal ud at søge job,« siger Mads Fisker, der tager til San Francisco.
For blot nogle få år siden var det mere en undtagelse end en regel. Dengang rejste omkring 20-25 studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole af sted til uddannelsespartnere i udlandet.
I dag er antallet fordoblet. De seneste tal viser således, at ud af de i alt 126 studerende på 8. semester har 47 valgt at læse videre andetsteds. Heraf har syv valgt at indskrive sig på et universitet i Danmark, mens 40 rejser til udlandet.
»Der er såmænd ikke noget galt med Danmark. Men eventyret trækker. Og så er det i særdeleshed motiveret af muligheden for at blive fagligt udfordret, få mit engelsk styrket og så begynde en form for specialisering i amerikanske forhold,« siger Mads Fisker, der den 13. juli flyver til San Diego for at rejse op langs den amerikanske vestkyst, inden han starter på San Francisco State University den 17. august.
Her har han søgt om at læse "Perspective on American culture", "American politics and history for foreign students", "Creative Writing" og endelig "US-Mexican relationship".
De fire fag er ikke endeligt fastlagt, men han har fået en forhåndsgodkendelse fra Journalisthøjskolen. Det halve år i USA erstatter 8. semester, men Mads Fisker skal dog efterfølgende skrive bachelor i Danmark – ligesom de øvrige studerende, der rejser ud.
»Jeg har tænkt meget over, hvor vigtigt det er i dag at specialisere sig som journalist. Ikke mindst i forhold til, hvor afsindigt mange dygtige kollegaer, der er på min egen alder,« siger 25-årige Mads Fisker til Journalisten.dk.
»Det handler i høj grad om at dyrke nogle nicher. Og jeg ser det kun som en fordel, når jeg siden skal ud at søge job.«
Henrik W. Jørgensen, der er uddannelseschef på Journalisthøjskolen, er glad for tendensen.
»Det er en udvikling, vi hilser velkommen, fordi det matcher vores internationale strategi. Jeg tror, at det skyldes en kombination af, at vi både har gjort mere opmærksom på de mange internationale muligheder, vi tilbyder, og at vi også ser resultatet af nogle årgange, der er mere globalt interesserede,« siger Henrik W. Jørgensen.
Parnerskaberne med universiteter i udlandet betyder, at Journalisthøjskolen også får flere udenlandske studerende, der vælger at læse et semester i Århus.
»Vi oplever blandt andet en stor interesse for at studere tv på Journalisthøjskolen, ligesom der er stor interesse for vores internationale tilbud inden for fotojournalistik.«
Mads Fisker mener ligefrem, at der ikke er nogen argumenter for ikke at tage afsted.
»Jeg kan i hvert fald ikke finde dem. Jeg er ikke bundet af børn og kæreste. Og vi får vores SU med og fee'en betalt, da der kommer en studerende den anden vej. Det eneste, jeg selv skal betale, er huslejen og flybilletten,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.