Journalistuddannelsen bør skæres et halvt år for at løse problemet med mangel på praktikpladser, hvis det står til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det halve år skal skæres ved at sænke praktiktiden fra 18 til 12 måneder, som Journalisten kunne fortælle i sidste uge.
Men det er en dårlig og forhastet løsning, mener formand for Danske Mediestuderende Peter Pishai Storgaard.
»Nu har man sat så mange ting i gang, og så bør man slå lidt koldt vandt i blodet og lade det virke,« siger han til Journalisten.
Peter Pishai Storgaard henviser til, at DMJX netop har skåret ned på optaget for både journaliststuderende og tv- og medietilrettelæggerstuderende, hvilket vil tage toppen af mængden af fremtidige praktiksøgende. Derudover er praktikken for tv- og medietilrettelæggerne allerede blevet skåret fra 18 til 12 måneder. Og så har skolen valgt at flytte praktikstart fra 4. semester til 5. semester.
»Det, at man flytter praktikken, vil betyde, at den pukkel af studerende, der har ophobet sig, vil forsvinde. Så er der kun den nye praktikmangel, og vi tror, det hjælper på det, at man har skåret på optaget for journaliststuderende og tvm’ere,« siger han og tilføjer:
»Jeg tror ikke på, at man kan have et praktiksystem, hvor det går 100 procent op, for det er heller ikke holdbart, at der ikke er studerende nok til at udfylde pladserne. Der vil nok altid være en overvægt af studerende, men hvis det kun er et fåtal, så er det til at håndtere.«
Skær ned på optaget i stedet
Hvis de ændringer, der allerede er lavet, ikke giver den ønskede effekt, så er det ifølge Peter Pishai Storgaard en bedre idé at skære ned på optaget på både RUC, SDU og DMJX end at skære i uddannelsen og praktiktiden.
»Man kan sige sig selv, at hvis man forkorter uddannelsen, bliver det en dårligere uddannelse, og man får dårligere journalister ud i sidste ende. DMJX har altid været en håndværkeruddannelse med meget praktik – det er det, der adskiller dem og gør dem attraktive i forhold til andre journalistiske uddannelser,« siger han.
Hvorfor skal man skære ned på optaget, hvis arbejdsløsheden ikke er for høj?
»Det er rigtig fint, hvis folk kommer i arbejde bagefter, men det er et spørgsmål om, hvorvidt folk bliver uddannet til det rigtige. Rigtig mange journalister kommer til at arbejde med kommunikation i et eller andet omfang, og måske skal man uddanne færre journalister og flere kommunikatører, hvis det er det, markedet efterspørger,« siger Peter Pishai Storgaard.
Han understreger, at ledighedsstatistikker derudover er problematiske, fordi det ikke er til at se, hvor mange der arbejder freelance og reelt kan leve af det.
Rektor: Eneste mulighed
Forslaget om at skære praktikken og uddannelsen er fremsat af skolens ledelse. Her forklarede rektor Jens Otto Kjær Hansen til Journalisten i sidste uge, at det er nødvendigt at gøre noget for at løse problemet med praktikmangel.
»Vi har haft et par panikdage nu, hvor rigtig mange ikke har fået en praktikplads. Det er ikke en holdbar situation, og det skal løses på en eller anden måde, mener ministeriet. Den eneste måde, vi kan bidrage med en løsning på, er ved at forkorte praktiktiden,« sagde Jens Otto Kjær Hansen.
Han understregede, at han gerne ville undgå at skære den samlede længde på uddannelsen, så man blot skærer et halvt års praktik og forlænger tiden på skolen tilsvarende. Men det er ikke muligt, lyder det.
»Hvis vi havde kunnet få et halvt år oven i uddannelsen, så vi fik et halvt år længere til undervisning i teori på skolen, så ville vi da sige ja tak. Men det kan vi ikke. Vi får ikke lov til at forlænge uddannelsen på skolen. Vi har selvfølgelig forhørt os – det ville da være dumt andet – men vi har fået det svar, at modellen er en anden,« forklarede Jens Otto Kjær Hansen.
Kritik fra flere sider
Forslaget har dog fået kritik fra flere sider. Dansk Journalistforbunds næstformand, Tine Johansen, der selv sidder i DMJX’s bestyrelse, sagde til Journalisten i sidste uge:
»I udgangspunktet synes jeg ikke, det er et problem i sig selv at skære praktiktiden fra 18 til 12 måneder. Men jeg synes, det er et problem, når man ikke vil sætte noget andet i stedet for. Man forkorter uddannelsen i en tid, hvor vi hele tiden taler om, at medieverdenen er mere og mere kompleks, og kilderne bliver bedre og bedre uddannede.«
Og to praktiksteder – Nordjyske Medier og TV Midt Vest – kritiserede forslaget fredag:
»Vi er klart imod at begrænse praktiktiden til 12 måneder. Vi lægger et meget nøje program, hvor de studerende skal igennem en masse dicipliner – både skarpe nyheder, live-udsendelser, VJ-kompetencer, feature, web, sociale medier, dokumentar og studieprogrammer, og det tager altså tid,« sagde Lone Sunesen, direktør i TV Midt Vest.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.