Studerende mistænkt for israelsk spionage

En uskyldig rundtur i den sydlige del af Beirut i Libanon udviklede sig dramatisk for en studerende fra DJH. Hizbollah mistænkte ham for at være israelsk spion, men efter fem timer i Hizbollahs varetægt slap han med skindet i behold.

En uskyldig rundtur i den sydlige del af Beirut i Libanon udviklede sig dramatisk for en studerende fra DJH. Hizbollah mistænkte ham for at være israelsk spion, men efter fem timer i Hizbollahs varetægt slap han med skindet i behold.

En canadisk fotojournalist, en amerikansk turist og en dansk journaliststuderende har stiftet nærmere bekendtskab med Hizbollahs afhøringsmetoder. Trekløveret blev kommanderet ind i en bil af Kalashnikov-bevæbnede Hizbollah-vagter, efter at fotojournalisten blev taget i at fotografere ruiner i den sydlige del af Beirut. Det blev begyndelsen på fem lange timer i Hizbollahs varetægt.

»Det var en underlig oplevelse. Jeg blev aldrig rigtig bange eller nervøs, fordi jeg overhovedet ikke var forberedt på det. Oplevelsen var egentlig mere interessant end frygtindgydende,« fortæller Peter Vesterlund.

Han har valgt at studere på 'American University of Beirut' på DJHs 8. semester. På bloggen 'Journalisthøjskolen uden grænser – rejsebrev fra skolens udsendte' skriver han sammen med andre studerende om oplevelserne i udlandet. Hizbollah-hændelsen kan læses på bloggen.
Selv om oplevelsen med Hizbollah i sig selv ikke var frygtindgydende, skriver Peter Vesterlund alligevel på sin blog:

"Ganske ufrivilligt kom jeg til at tænke på filmen "Syriana", hvor George Clooney får revet neglene af under et forhør med Hizbollahs efterretningstjeneste."

Så langt nåede det dog ikke, men Peter Vesterlund oplevede at blive krydsforhørt af Hizbollahs efterretningsvæsen. I løbet af fem timer blev Peter Vesterlund stillet hundredvis af spørgsmål. Især om familien og vennerne i Danmark, men også mere pikante spørgsmål, for eksempel om han har seksuelle forhold i Libanon.

»Hizbollah er meget forsigtige, og de var nervøse for, at vi var israelske spioner, fordi vi havde taget et turistbillede af en nummerplade. De var venlige mod os, men også bestemte. Efter tre timer spurgte jeg, om vi måtte gå, men svaret var: Det er først lige begyndt,« fortæller Peter Vesterlund til Journalisten.dk.

Alt endte dog lykkeligt. Canadieren, amerikaneren og danskeren blev sluppet løs med neglene i behold og en dramatisk oplevelse rigere.

»Jeg synes, det var meget interessant at få sat ansigter på et par Hizbollah-fyre. De er ikke terroristiske monstre, som Hizbollah tit bliver fremstillet som,« fortæller Peter Vesterlund.

Læs bloggen her

1 Kommentar

Vinh Prag
25. SEPTEMBER 2008
Re: Studerende mistænkt for israelsk spionage

Ja, det er en fantastisk historie.

Det, jeg elsker mest ved historien, er, at Hizbollah køber et nyt hukommelseskort til fotografen.

Vinh.