search

Studerende fortrød – nu nedlægger JP to praktikpladser

To praktikanter er ifølge JP løbet fra forhåndsaftaler, og derfor har avisen valgt at nedlægge to praktikpladser. »Jeg synes, det er en konsekvens, vi har behov for,« siger chefredaktør. »Det bør ikke komme bag på JP, at det er aftaler, der kan fortrydes,« siger Pia Færing

”Panikdagen” kan i år ende som en ”panikuge”.

For første gang er det tilladt at indgå ikke-bindende aftaler mellem studerende og praktiksteder før Store Match-dag – kendt som Panikdagen. Det har flere medier gjort i denne uge, hvor praktikstederne holder åbent hus for de studerende.

Jyllands-Posten indgik mandag forhåndsaftaler med to studerende. Men tirsdag meddelte de to, at de havde fået et bedre tilbud, og ophævede aftalerne.

Som direkte konsekvens har Jyllands-Posten valgt at nedlægge to praktikpladser, fortæller chefredaktør Pierre Collignon.

Det betyder, at avisen nu søger ni og ikke 11 praktikanter, som de i første omgang gjorde.

»Pladserne bliver ikke oprettet igen. Og jeg regner heller ikke med, at de er med næste gang. Jeg synes, det er en konsekvens, vi har behov for,« siger Pierre Collignon til Journalisten.

Jyllands-Postens beslutning vækker ikke forståelse hos Pia Færing, praktikkordinator på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Det bør ikke komme bag på JP, at det er aftaler, der kan fortrydes. Og de bør være glade for, at de studerende ringer tilbage og siger, at de alligevel ikke vil have pladsen,« siger hun.

»Vi spilder hinandens tid«

På Jyllands-Posten forstår Pierre Collignon ikke, at der er blevet åbnet for forhåndsaftaler, når skolen samtidig opfordrer de studerende til at løbe fra dem.

»Man etablerer en legalisering af, at man kan bryde aftalerne. Jeg mener ikke, at man bør lave aftaler uden at overholde dem. Man bringer alle i en dårlig position, hvor vi spilder hinandens tid. De studerende skal ikke bringes i en situation, hvor de er i den vildfarelse, at arbejdsgivere synes, det er sjovt, at de er ligeglade med vores aftaler,« siger chefredaktøren.

Jeg mener ikke, at man bør lave aftaler uden at overholde dem.

Pierre Collignon

Pia Færing mener ikke, de studerende har været ligeglade med aftalen hos Jyllands-Posten.

»De to studerende har da været pressede, da Jyllands-Posten mandag tilbød dem en plads. De kunne ikke vide, om andre ville gøre det samme, og har derfor sagt ja. Det gør andre så, deres ønskepraktikplads endda, og så siger de ja til den i stedet. Det er den bedst opnåelige aftale for de studerende,« siger hun.

Ifølge Pia Færing viser det, at systemet giver de studerende bedre vilkår for at beslutte sig for, hvor de vil i praktik henne.

»Den chance havde de aldrig fået på Store Match-dag, hvis Jyllands-Posten havde ringet først. Der ville de studerende så kun have to minutter til at beslutte sig for, om de ville sige ja til pladsen fra den første, der ringer. Men her vinder de tid til at se, hvad de får af tilbud, og hvad de så helst vil have,« siger hun.

Har skabt mere kaos

Regelændringerne har kun betydet, at systemet er blevet mere hektisk, mener Pierre Collignon.

»Jeg synes, det har ført til, at alle tyvstarter,« siger han og fortsætter:

»Vi skal have en seriøs måde at gøre det her på. De studerende skal have ordentlig tid til at sætte sig ind i mulighederne. Vi har aldrig lavet aftaler under hånden og har altid respekteret reglerne. Derfor ser jeg heller ikke noget behov for at indføre muligheden for forhåndsaftaler.«

Pia Færing erkender, at forløbet om praktikpladser er blevet mere rodet.

»Vi havde ikke gennemtænkt den konsekvens, at alle ville lave forhåndsaftaler. Når vi siger, at det ikke er bindende, er det for ikke at skabe en ny Store Match-dag mandag. Men vi har skabt kaos alligevel, og jeg er slet ikke overbevist om, at det her er godt. Men lige præcis Jyllands-Posten er faktisk et eksempel på, at det giver de studerende bedre vilkår,« siger hun.

Vi hører fra flere studerende, at mange praktiksteder lukker aftaler tidligt, og at det er med til at stresse dem yderligere. Har systemet ikke gjort det mere stressende?

»Stress er et vilkår. Det bliver aldrig roligt, medmindre jeg trækker lod. Jeg ville helst hive plasteret hurtigt af, men de studerende vil have det trukket langsomt af. Og det får de. For nogle er det mere stressfuldt, men for andre giver det en bedre aftale,« siger Pia Færing.

Sender underskrevne kontrakter

Pierre Collignon udtrykker forståelse for, at de studerende er forvirrede over, hvordan de skal håndtere de nye regler. Men:

»Jeg oplever også en del studerende, der presser på for at få en forhåndsaftale. Og de forventer selvfølgelig, at jeg overholder det. Det skal jeg nok gøre, for vi overbooker ikke. Vi sender de studerende en kontrakt underskrevet af os, så de kan sove trygt om natten,« siger Pierre Collignon, der ikke vil afvise at indgå flere forhåndsaftaler med studerende i løbet af ugen.

I hans øjne ville både medier og studerende havde været bedre stillet, hvis systemet havde været som ved seneste Store Match-dag. Han håber, at systemet vil blive ændret, så processen kommer til at foregå mere redeligt og med bedre mulighed for at tænke sig om.

De nye regler bør ikke underkendes med det samme, fordi ugen måske bliver mere hektisk for de studerende, siger Pia Færing.

»Man bør måle systemet på aftalerne, der kom i hus. Det var også en dårlig aftale for Jyllands-Posten, fordi de studerende ikke helst ville dem,« siger hun.

Kommentarer
21
Lasse Lindquist
28.10.15 11:08
Er det mig, der har
Er det mig, der har misforstået noget, eller er en grundlæggende del af den nye ordning, at man netop ikke måtte lave bindende aftaler før på dagen?

Hvad sker der i så fald lige for JP og Collignon?

Skal det forstås sådan, at de nye regler om ikke-bindende aftaler kun er i orden, hvis det er medierne, der gør brug af retten til at ombestemme sig? Eller skal det forstås sådan, at JP skider på, at aftalerne ikke er bindende, og at de bliver sure, hvis de studerende ikke også skider på reglerne? Eller er der en tredje vej, jeg overser?
Fremhævet af Journalisten
Simon Freiesleben
28.10.15 11:34
Hej Lasse

Hej Lasse

Det skal forstås som at JP ser aftalerne som bindende og forsøger at presse de studerende til også at se dem som bindende.

Jeg synes det er dybt problematisk, at JP tager praktikpladserne som gidsler, for at tvinge de studerende til at indordne sig. Det er usympatisk, og en form for kollektiv afstraffelse der ikke gavner nogen som helst.

Medierne virker enormt forhippede på hurtigst muligt at indgå de her "bindende aftaler" med de studerende, sandsynligvis af frygt for at stå uden deres A-hold af praktikanter til SMD. Hele snakken om "bindende aftaler" er sigende - regelændringen går sådan set bare ud på, at man kan snakke frit om at være interesseret i et match.

Hvordan kan det være spild af JP's tid at have studerende til samtale og blive klogere på deres ansøgere? Vil de ikke også helst ansætte på et oplyst grundlag? Hvorfor alt det ræs og mas? Man kan undre sig.

Mvh.
Simon Freiesleben
DJ RUC
Fremhævet af Journalisten
Kim Henningsen
28.10.15 11:55
Som tidligere medlem af
Som tidligere medlem af Praktikudvalget er jeg helt enig med JP. Og kan I forestille jer hvilket (berettiget) ramaskrig, der ville komme, hvis en arbejdsgiver brød en forhåndsaftale?
Kim Henningsen
Fremhævet af Journalisten
Jeppe Pedersen
28.10.15 12:03
En konsekvens af det nye
En konsekvens af det nye system kan dog blive - som JP selv beskriver - at medierne bliver nødt til at overbooke praktikanter, for ikke at ende med for få, da nogle vælger at hoppe fra de ikke-bindende aftaler. Dermed går det igen udover de praktikanter, der er blevet overbooket, medmindre de indgår forhåndsaftaler med flere medier uden at sige det til medierne. Og så er vi ude på et skråplan.
Fremhævet af Journalisten
Sanne - nuværende praktikant
28.10.15 12:12
Mit foreslag vil stadig være,
Mit foreslag vil stadig være, at man slår praktikoplsag op, lader folk skrive ansøgninger og så kommer de til jobsamtaler i den her åbent hus uge. På den måde har alle mulighed for skrive til de steder, man synes om, få en snak og alle kan beslutte sig på et forholdsvist ordentligt grundlag. Som det foregår i et helt almindeligt ansættelsessystem. Og bliver man ansat, så er den ikke længere. Så er man ansat. Så slipper man også for den her unødvendige panikdag.
Fremhævet af Journalisten
Thomas Schiermacher Jensen
28.10.15 12:24
Jeg er omtrent 102 procent
Jeg er omtrent 102 procent enig med Sanne. Systemet er dumt. Den tid man bruger i semestret op til på hjemmeside, visitkort, rygklapperi og hva' ve' jeg, er spild af tid, og kan bruges på studierne i stedet.
Opslag, ansøgning, samtale. Tak.
Fremhævet af Journalisten
Anne-Cathrine Jensen, ikke-stresset praktikantvejleder uden forhåndsaftale endnu
28.10.15 12:50
Sannes forslag er værd at
Sannes forslag er værd at overveje. Selvom vi ikke vil indgå en uoplyst forhåndsaftale, håber vi stadig at finde en praktikant allerede inden onsdag, der vil os så meget, som vi vil dem - når alle åbne huse og forsamtaler er afholdt. Vi vil ikke tvinge nogen til at beslutte sig før de har besøgt alle interessante steder. Det kan sagtens lade sig gøre med de nye regler men besværliggøres, når nogen vil have et løfte af en praktikant på åbent hus-ugens første dag. En reel job-opslagsordning kan eliminere flere af disse problemer.
Fremhævet af Journalisten
Mathias Bay Lynggaard
28.10.15 13:01
At Pierre Collignon vil lave
At Pierre Collignon vil lave sine egne regler for praktiksøgning og nedlægger praktikpladser, når de ikke bliver overholdt, giver et urimeligt pres på systemet og de studerende.
Der har aldrig været tale om bindende aftaler, men tilkendegivelser. Systemet er ændret, så medier og studerende har mulighed for at tage en åben dialog om eventuelle praktikansættelser. At Pierre Collignon så tager systemet - og dermed de studerende - som gidsel, fordi nogen har fulgt systemets regler til punkt og prikke på en måde, som han ikke bryder sig om, er uanstændigt.

Hverken arbejdsgivere eller studerende er, eller skal være, bundet af de tilkendegivelser, der bliver givet i løbet af åbent hus ugen. Som altid kan man først indgå aftaler, når hornet har lydt på Store Match-dag. Hvis Pierre Collignon ikke har forstået det, har han sovet i timen. Og det kan han ikke tillade sig at blive sur over.
I mine øjne er det en barnlig reaktion at nedlægge praktikpladser, når alt er foregået efter bogen.

Venlig hilsen Mathias, formand, Danske Mediestuderende
Fremhævet af Journalisten
Peter Søndergaard, praktikantvejleder på Børsen
28.10.15 13:37
Det er uklogt at nedlægge
Det er uklogt at nedlægge stillinger, fordi to studerende får et bedre tilbud. Mon ikke JP kunne ansætte to nye på selve panikdagen uden problemer.

Når det er sagt, er der altså et stort problem ved det nye system. På Børsen holder vi først åbent hus i morgen torsdag. Jeg har allerede fået et afbud fra en praktikant, som ikke kommer til åbent hus alligevel, fordi vedkommende har fået en forhåndsaftale med drømmepraktikstedet. Det er godt for hende, bestemt. Men jeg ærgrer mig over, hvis det nye system betyder, at praktikanterne slet ikke får set nogle praktiksteder onsdag, torsdag og fredag, når drømmestedet holder åbent hus tirsdag. Hvem ved, måske ville vedkommende skifte mening efter et par timer i Møntergade hos Børsen.

Mvh Peter
Fremhævet af Journalisten
Mathias Bay Lynggaard
28.10.15 13:46
Peter, selvfølgelig er det et
Peter, selvfølgelig er det et problem, hvis studerende eller medier opfatter tilkendegivelserne som egentlige aftaler. Studerende bør ikke vide sig sikre på, at de kan regne med aftaler, der bliver indgået, før de gælder. Derfor burde den kommende praktikant, du omtaler, heller ikke aflyse sit besøg på Børsen af den grund.
Vi tager det med, når vi evaluerer forløbet og ændringerne af systemet.

Venlig hilsen Mathias, formand, Danske Mediestuderende
Fremhævet af Journalisten
Troels Gadegaard Frølich
28.10.15 14:29
Det er sjovt, at folk
Det er sjovt, at folk forsøger at gøre noget ud af et problem, der ikke er et problem.

For det er vitterligt ikke et problem, hvis medierne lover sig selv væk til for mange ansøgere, eller ansøgerne omvendt lover sig væk til flere medier. For AFTALERNE ER IKKE BINDENDE.

Så worst case-seneriet er, at alle møder op til panikdagen med en en håndfuld tilkendegivelser, som alle implicerede godt ved, at man ikke kan regne med. Dermed er ballet givet fuldstændig frit på panikdagen - som det var, inden man fik den her mulighed. Eneste ændring er, at man nu ved, at der formentlig ikke vil være lavet aftaler under bordet i strid med reglerne, som vi har oplevet tidligere. For nu er det ikke længere i strid med reglerne.

Den eneste måde, det her system kan blive dårligere end det eksisterende, er, nogen prøver at insistere på, at deres ikke-bindende aftale er bindende alligevel. Og at de derfor føler sig berettiget til at føle sig snydt, når modparten vælger at agere i overensstemmelse med de rigtige regler og ikke efter den særlige gentleman agreement, man mener at have indgået.

Når vi står med det nuværende system, er det netop fordi, at gentlemen agreements indtil nu har vist sig at være et temmelig naivt system at basere praktiksøgningen på.

Kh Troels
Fremhævet af Journalisten
Troels Gadegaard Frølich
28.10.15 14:41
I øvrigt var de studerende,
I øvrigt var de studerende, EB og Bastard engang ude med et forslag, der mindede om det, Sanne foreslår. Og jeg er fuldstændig enig i, at det er grotesk, at praktiksøgningen stjæler så meget tid, som burde gå til dygtiggørelse.

Problemet er bare, vi dermed vender tilbage til et system, hvor medier og ansøgere ikke har haft anledning til at møde hinanden, uden at det foregår med den pistol for panden det er at vide, at man må skrive under netop nu.

Og når det er så svært for os at få lavet et fornuftigt system, så skyldes det jo netop, at det ikke er en ganske almindelige ansættelse. Det er flere hundrede ansøgere og praktikpladser, der skal matches hvert halve år, og folk på begge sider opfatter det som et spørgsmål om liv eller død. Der var også engang, hvor man slet ikke havde et system - det betød bare, at medierne blev rendt på døren af folk, der ikke engang var begyndt på studierne endnu, og som gerne ville lave en aftale om en praktikplads, når de engang nåede så langt flere år senere.

Så hvis man vil have et system uden tidsspild, uden snyd og uden et kapløb på et eller andet tidspunkt i forløbet, så er der kun en løsning, og den hedder lodtrækning. Det vil selvfølgelig kræve enormt mange andre tilpasninger, og jeg er sikker på, at både ansøgere og medier kan komme med et par årsager til, hvorfor de ikke har lyst til det - primært fra skuffen mærket "Jeg vil bestemme selv". Det kan der sikkert også fremføres argumenter for det rimelige i, at man skal have lov til. Det fører bare nogle andre problemer med sig.

Kh Troels

PS. Lodtrækning nu
Fremhævet af Journalisten
Christopher Bering Baden
28.10.15 15:17
Troels for pres!
Troels for pres!
Fremhævet af Journalisten
Jesper Bagger
28.10.15 19:31
I forlængelse af det Troels &
I forlængelse af det Troels & Sanne skriver kunne man så tænke sig at medierne kunne holde åbent hus måske 4 lørdage el søndage i starten af semesteret således at de studerende (i deres fritid) kunne tage rundt i landet og besøge de steder der kunne have interesse for dem
Efter dette kunne de så smide en ansøgning afsted og det ville samtidig give medierne chance for at have tid til at finde det bedste match til praktikantstillingerne
(Fungerer praktikanterne egentlig bare som Underbetalt arbejdskraft og er de en fungerende del af redaktionerne eller er der tale om dedikerede uddannelsesstillinger hvor de tilknyttes fast mentor?)

Såfremt et evt afslag fra et medie kommer tidligt inde i semestret vil den studerende have tid til at sende nye ansøgninger afsted til andre huse end drømmestedet
Det må da være win/win for alle hvis afslag fra begge sider kan håndteres uden pres så ingen træffer beslutninger som ikke er gavnlige for nogen af parterne.

Mvh
Jesper
Interesseret fra sidelinien..
Fremhævet af Journalisten
Peter Søndergaard, Børsen
29.10.15 08:38
Om 25 minutter starter åbent
Om 25 minutter starter åbent hus-dagen på Børsen. Der kommer 23 studerende forbi for at se, hvordan det er at være praktikant her. Der kunne dog have været endnu flere. Syv studerende har nemlig meldt afbud - de fleste her til morgen - fordi de har fået tilbudt et andet praktiksted. Jeg vil ønske dem stort tillykke med pladsen, men jeg tillader mig samtidigt at undre mig over, at medierne åbenbart ikke kan kende forskel på bindende og ikke-bindende aftaler. Jeg har talt med et par af de studerende, som fortæller, at de bliver bedt om at underskrive kontrakter med de forskellige medier allerede i denne uge. Dermed er vi altså ikke længere der, hvor det kan kaldes en ikke-bindende aftale. Det er efter min mening dybt kritisabelt, at medierne presser studerende til at skrive under, før de egentlig må gøre det.

Hvis de studerende gerne vil have mulighed for at lave ikke-bindende forhåndsaftaler, så har jeg et forslag til en model, hvor vi kan undgå, at alle medier føler sig nødsaget til at lægge åbent hus om mandagen fremover.

Lad de studerende tag til åbent hus hele ugen. Fra fredag klokken 13.00 må medierne ringe til de studerende og lave IKKE-bindende aftaler. De studerende kan så bruge weekenden på at tænke over tilbuddene. Mandag ringer de tilbage til medierne og siger ja eller nej. Hvis medierne får et nej, kan de gå videre til de næste i rækken. Der bliver mere arbejde i det, men plasteret bliver revet langsommere af, som Pia Færing har formuleret det.
Fremhævet af Journalisten
Kim Lykke Pihl-Vester
29.10.15 12:53
Lad mig starte med at sige
Lad mig starte med at sige til JP og Pierre - tør øjnene. Det her er en fuldstændig håbløs og barnagtige reaktion på et nyt systems svaghed. Straf da endelig alle studerende for, at to har fulgt reglerne, og de muligheder de giver. Det kan godt være, at du ikke er enig i reglerne - men de giver dig ikke ret til at lave dine egne og at tvinge alle til at følge dem. Jeg antager at JP på et eller andet tidspunkt i sin lange levetid har oplevet, at en person er sprunget fra efter at have takket ja til en "rigtig" stilling - men her tvivler jeg stærkt på, at I efterfølgende har sløjfet stillingen fordi: "så kan de arbejdssøgende lære at respektere Jer".
Og selvfølgelig er JP aldrig løbet fra en ikke-bindende aftale - det er klart.

Når det er sagt, så er jeg enig med mange i, at det her nye system er tæt på totalt håbløst. Jeg har nu brugt halvanden dag på at snakke med aspiranter, som alle sad desperate og forsøgte at sælge sig selv til at få en ikke-bindende forhånds aftale.
Og de foregående år har vi brugt flere dage på at finde 1 eller 2 nye praktikanter.
Personligt savner jeg de gode gamle dage, hvor vi fik ansøgninger - læste dem og valgte nogen enkelte ud til samtaler. Fuldstændigt som til jobsamtaler i virkeligheden. Så har vi noget konkret at tale ud fra i stedet for at bruge et kvarter på at sutte den op fra slap uden at nå nogen form for klimaks.
Og jo - det kan sagtens sammenlignes med almindelige jobsamtaler, hvor der også gerne er flere hundrede ansøgere, hvoraf nogle få bliver udvalgt og en enkelt får jobbet. Så ingen lodtrækninger her, tak.

Jeg kan forstå, at det her har været et forsøg på at dæmme op for, at nogle få medier lavede "ulovlige" forhånds aftaler tidligere - til det har jeg bare at sige - så lad dem dog, hvis de ikke kan dy sig. Men bare fordi to kolleger tager kokain to gange om året, så behøver vi jo ikke opfordre resten til at gøre det samme.

Men hvis forsamtalerne skal bestå, så lad os da få nogle ansøgninger inden, så samtalerne i det mindste bliver meningsfyldte og konstruktive.
Fremhævet af Journalisten
Troels Gadegaard Frølich
29.10.15 13:46
Hej Kim

Hej Kim

Det gør helt klart indtryk at høre, at de studerende åbenbart også har svært ved forholde sig til, at aftalerne ikke er bindende. Og jeg er udmærket klar over, at medierne ikke har lyst til lodtrækning, og at det derfor (desværre) næppe får gang på jord.

Men måske bør man netop af den grund give både ansøgere og medier en chance for at lære det her system at kende. Tilpasninger kræver jo som bekendt lidt tid, inden tingene falder på plads. Og du har fuldstændig ret i, at det er grotesk, hvis det udvikler sig til en panikdag, bare uden ansøgninger eller nogen som helst anden foregående kontakt.

Men det er ikke bare antallet af ansøgere, der gør det svært at sammenligne praktikpladsfordelingen med en almindelig ansættelse. Der er også andre faktorer i spil: Fx antallet af praktikpladser og at alle parter ved, at det går løs to gange årligt. Og det er ikke kun en teoretisk overvejelse: Når vi overhovedet har et praktiksøgningssystem skyldes det, at det netop ikke fungerede at lade det foregå frit. Det er i den grad før min tid, der var engang, hvor man besluttede sig for at sætte det i system, fordi folk netop var ude for at skaffe praktikpladser, inden de overhovedet begyndte på uddannelsen.

De ulovlige forhåndskontakter har været et problem i mange år og har også været en ret stor stressfaktor for ansøgerne. Det har uden tvivl også været mere udbredt end et par tilfælde hver gang, selv om langt fra alle eksempler ser dagens lys. Og den seneste regelændring kan måske fjerne det problem, hvis både medier og studerende indser og anerkender, at aftalerne ikke er bindende - og derfor heller ikke nødvendigvis noget, man skal tillægge så meget vægt.

Derfor synes jeg også, at man skal give systemet tid til at finde sig selv. Men hvis de nuværende problemer ikke bare viser sig at være børnesygdomme, er kan det selvfølgelig godt være, at vi bliver nødt til at gå tilbage. For selvfølgelig er der nødt til at være ansøgninger og bare lidt tid til at snakke sammen.

Kh Troels

PS. Hvor ville det være skønt, hvis det kunne lade sig gøre at finde et system, der fungerede. Men lige nu ser vi endnu en regelændring blive besvaret af, at aktørerne igen presser systemet til det yderste. Og generelt fylder den praktiksøgning alt for meget. Så jo mere, man beskæftiger sig med det, jo mere fristende bliver det at indføre en lodtrækning, så vi slipper for alt det bøvl med, hvem der ender hvor. Hvis man tror på, at uddannelserne ikke sender folk i praktik, som ikke er dygtige nok, kunne man sagtens lave et prioriteret lodtrækningssystem, der tager højde for journalistikkens forskellige genrer og platforme.
Fremhævet af Journalisten
Jesper Gynther
29.10.15 18:46
Jeg skulle have været til
Jeg skulle have været til åbent hus på TV2/Bornholm fredag. Det skal jeg ikke alligevel, da de har aflyst, da de har lavet to forhåndsaftaler. Dvs. at de har lavet aftaler, før de har haft samtaler med alle interesserede - hvordan kan de så vide, at de har fundet de rette praktikanter? De gør det, fordi de føler sig presset til det, fordi alle andre medier også laver forhåndsaftaler fra time til time. Men det er jo uheldigt, at man nu skal spekulere i, hvornår man kommer til åbent hus. Før var det afgørende, at man stod foran den rigtige dør til panikdag, nu er det afgørende, hvornår man kommer på besøg. Ved det gamle system tog alle parter dog beslutningen på et oplyst grundlag (hjemmeside, samtale, ansøgning). Nu er det kun hjemmeside og samtale (for de få heldige, som faktisk får mulighed for en samtale).
Fremhævet af Journalisten
Karen Løth Sass
30.10.15 10:15
Jeg vil gerne sige noget
Jeg vil gerne sige noget positivt om dette system og de nye ændringer. Jeg er praktivejleder på TVM, og her er vi som altid i underskud af pladser om efteråret. Der er nu indgået en del aftaler, og de studerende deler det åbent med hinanden. Det betyder, at dem uden aftale begynder at rykke på det allerede nu. Vi skal ikke til at opfinde verden for en knust studerende på STM-dag. De kender deres situation allerede nu og opsøger steder, der traditionelt ikke har TVM’ernes interesse før efter STM, hvor det går op for dem, at ikke alle kan mases ind på de mest hypede steder. Det er hårdt, når man ikke er i spil, men nu kan de nå at sende en ansøgning mere og til nogen de måske ellers aldrig ville have søgt.
Og inden man stemmer i sammen med JP og andre medier, så bør man måske motivgranske lidt på kritikken.
Når man år efter år som praktikvejleder på SDU har set op mod 40 studerende klumpe sig uden for JP’s og Berlingskes døre velvidende at der kun er 6-8 pladser, hørt de studerende være bange for at vælge den forkerte dør og blive presset på det af medierne, så bliver det ret tydeligt, at flere medier har haft fordelen af de studerendes usikkerhed.
Der er en vis tryghed i at have en stor bruttotrup stående udenfor døren, hvis favoritten nu skulle stå et andet sted.
Sådan er det ikke nu. Til gengæld kan medierne nu i løbet af Åbent hus-ugen nå at finde en anden kandidat, alternativt kan de holde stillingen åbent og afvente ansøgningerne på dagen. Sker matchet så for tidligt?
Lets face it - de fleste og mest søgte steder har alligevel altid haft a-kæden defineret og noteret inden STM-dag, så at der vælges allerede i ÅH-ugen er for mig ikke noget nyt. Før talte vi bare ikke om det. Forskellen er nu, at de studerende indvies i det, og det er rimeligt og i orden, tænker jeg.
Når det er sagt, så er det stadig totalt ulogisk at ansøgningen ligger efter Åbent Hus. Jeg så hellere en rækkefølge, der hed praktikmesse, ansøgning, Åbent-hus med aftalefrihed og efterfølgende kontrakt.
Fremhævet af Journalisten
Simon Freiesleben
30.10.15 11:39
Det er rigtig fint at få dine
Det er rigtig fint at få dine observationer på banen, Karen. Tak for det. Inden vi sparker de nye ændringer til hjørne, så bør vi stoppe op og tænke over hvorfor det skaber sådan et ramaskrig blandt visse medier. Nu kan de store medier ikke længere holde hof til Store Match Dag, for at vælge og vrage mellem de mange studerende der liner sig op foran deres dør. Istedet skal de nu acceptere, at de studerende har fået mulighed for bedre at orientere sig og vælge hvor de gerne vil hen i praktik.

Det forsøger nogle medier at omgå ved at lægge deres Åbent Hus arrangementer så tidligt på ugen som muligt, og presse de studerende til at lægge sig fast på en bindende aftale så tidligt på ugen som muligt.

Det nye systems åbenhed udstiller et system der før er foregået bag lukkede døre, og det tåler tilsyneladende ikke at se dagens lys.

Det nye praktiksøgningssystem skal evalueres grundigt og justeres der hvor det har vist sig utilstrækkeligt. Jeg er umiddelbart meget positivt indstillet overfor Karens forsalg om at få en logisk rækkefølge tilbage i praktiksøgningsprocessen. Men lad os også se på de positive forandringer det nye system kan være med til at skabe. Hvis alle parter - medier, uddannelser og studerende - vil være med på præmissen, så tror jeg at alle parter har meget at vinde ved en mere åben og grundig proces med samtaler og aftaler i Åbent Hus ugen.

Mvh Simon Freiesleben,
DJ RUC
Fremhævet af Journalisten
Mathias Bencke
30.10.15 18:27
Det har været en helt igennem
Det har været en helt igennem mærkelig uge for de fleste parter. Vi har haft åbent hus løbende over hele ugen, og vi har givet os tid til de studerende, der har lagt vejen forbi. Enkelte har meldt afbud i løbet af ugen pga andre aftaler - og det kan jeg ærlig talt ikke hidse mig op over. Jeg går ud fra, at de har fået en aftale, som de hellere ville have. Det kan være, at de har følt sig presset til at tage imod det første tilbud, men det skete jo også af og til på Panikdagen.

Vi har på Watch Medier faktisk lidt mod tendensen haft en god ansættelsesproces. Vi aftalte fra starten, at vi ville tage imod alle samtaler indtil fredag eftermiddag. Efterfølgende har vi evalueret ansøgerne og lavet en forhåndsaftale med den, som vi helst ville have.

Aftalen er selvfølgelig ikke bindende. Men derfor holder vi som medie selvfølgelig vores løfte - og håber at vores kandidat gør det. Men vi kommer nok ikke til at rase i offentligheden, hvis personen springer fra alligevel.
Praktikstedet er den stærke part her - og praktikanterne er de svage. Det stiller som altså forskelligt i en ansættelsessammenhæng, som jeg ser det. Vores rygte ville med rette lide stor skade, hvor vi overbookede balkortet eller løb fra en aftale - bindende eller ej. En formentlig ret ung praktikant midt i sit livs måske mest stressende uge skal have muligheden for at lave en aftale og fortryde. Det er trods alt sket i verdenshistorien, at også færdiguddannede har sagt ja til en stilling for så at springe fra igen - især når det eksplicit er kaldt en ikke-bindende aftale. De studerende kan jo ikke gøre for, at Praktikudvalgets formand først vælger at ændre standpunkt midt ind i ugen.

Vi har selvfølgelig oplevet et par frameldinger i løbet af ugen. Til gengæld har vi også fået en del tilmeldinger hen ad vejen, og samlet set har vi nok haft et bedre forløb end de seneste år. Nogle praktiksøgende har kigget mod os, efter man fornemmede at eksempelvis DR Nyheder havde lukket sine aftaler. Som Karen Sass skriver, så har de studerende haft muligheden for at tænke bredere lidt tidligere - en klar fordel for begge parter.

Når det er sagt, så er det vel tydeligt, at systemet ikke er perfekt. Men de studerende er de sidste, der skal have skylden.
Når medierne laver aftaler, allerede inden åben hus-ugen starter - og forventer at de bliver holdt - så tænker man efter min mening for kortsigtet. Hvis vi fremskriver udviklingen - hvor tidligt ansætter man så om et år? Man kan jo sådan set ansætte forårets praktikanter allerede nu.
Det er spilteoretisk rationelt at fiske prakkere før de andre medier. Men det kapløb er uholdbart for alle parter i længden. Så må der blive sat nogle grænser, og jeg støtter gerne en version af Peter Søndergaards forslag.

KH
Mathias Bencke
Praktikantvejleder på Watch Medier
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen