Studerende dumper Åbent Hus – vil reformere panikugen

Mindst 93 journaliststuderende havde forhåndsaftaler inden efterårets Store Match-dag – også kendt som Panikdagen. Det viser en undersøgelse af praktiksøgningsforløbet. 53 procent af de studerende dumper det nye system, der bliver beskrevet som stresset og forvirret  

»Alle dage har været panikdag.«

Sådan lød det i starten af november fra journaliststuderende Sofie Høgedal, da hun efter et par hektiske uger fik en praktikplads på Landbrugsavisen efter Store Match-dag på Journalisthøjskolen – den såkaldte Panikdag.

Sofie Høgedals oplevelser var langt fra unikke, viser en undersøgelse af praktiksøgningsforløbet foretaget af Danske Mediestuderende.

164 ud af de 273 studerende, der i år skulle testkøre nye regler for praktiksøgningen for de journaliststuderende, har deltaget i undersøgelsen. Reglerne betød, at det blev muligt for medier og studerende at indgå såkaldte forhåndsaftaler.

53 procent af de 164 deltagende i undersøgelsen angiver, at den såkaldte Åbent Hus-uge, hvor det var blevet muligt at indgå forhåndsaftaler, var dårlig eller rigtig dårlig.

”Mange nævner, at det skabte stress og en følelse af nederlag blandt de studerende, som ikke formåede et få en forhåndsaftale på plads inden Store Match-dag,” skriver Danske Mediestuderende i undersøgelsen.

Panikdag blev til Panikuge

Imod Danske Mediestuderende og uddannelsesstedernes forventninger blev indgået massevis af forhåndsaftaler.

»Vi havde ikke gennemtænkt den konsekvens, at alle ville lave forhåndsaftaler,« lød det dengang fra Pia Færing, praktikkoordinator på Danmark Medie- og Journalisthøjskole.

Studerende, som Journalisten talte med, beskrev forløbet som kaotisk og forvirrende. Danske Mediestuderende konkluderer i deres undersøgelse, at Åbent Hus-ugen udviklede sig til en ”Panikuge” frem for blot en Panikdag.

”Det største ankepunkt er, at Åbent Hus-ugen denne gang fuldstændig mistede sin funktion, fordi den nye regel om åbne forhåndsaftaler gjorde, at Store Match-dag blev spredt ud over hele Åbent Hus-Ugen,” skriver Danske Mediestuderende.

Det har ”skabt forvirring og øget pres,” skriver de videre.

Det får en stor del af de studerende til at ønske sig en ny reform af praktiksøgningsforløbet. 82 procent angiver, at de gerne vil have, at forløbet så anderledes ud. Blandt andet så flere gerne, at praktiksøgningen blev til en mere normal ansættelsesproces, skriver Danske Mediestuderende i undersøgelsen.

De vil gerne have, at Åbent Hus-ugen ”leder videre til ansøgninger, samtaler og til sidst ender i ansættelser. Således mener flere, at det ville være en fordel, hvis ansøgningerne rykkes frem, så de skrives før forhåndssamtalerne”, står der i undersøgelsen.

Som en almindelig jobsøgning

I sin konklusion til undersøgelsen kommer Danske Mediestuderende med fire anbefalinger til reform af praktiksøgningssystemet:

  • Skil Åbent Hus og forsamtaler ad
  • Ryk ansøgningerne frem før samtaler
  • Digitaliser dele af praktiksystemet
  • Lav tydeligere rammer for praktiksøgningen

Danske Mediestuderende ser overordnet gerne, at både medier og studerende får bedre mulighed for at se hinanden an igennem ansøgninger. Hvis ansøgningerne kommer før forhåndssamtalerne, har medierne bedre mulighed for at indkalde de bedste til samtale, ligesom de studerende ikke skal stresse over at vælge det første og det bedste praktiksted, der vil have dem, mener de.

”Det vil både give de studerende bedre mulighed for at tydeliggøre over for medierne, hvorfor de søger dem og medierne en mulighed for at kalde til samtale og ansætte deres praktikanter på et bedre grundlag,” skriver Danske Mediestuderende.

Helt konkret vil de altså først have en praktikmesse, hvor de studerende kan møde mange medier, derefter Åbent Hus hos medierne, så ansøgninger og til sidst ansættelsessamtaler.

Ingen medier løb fra aftaler

Et andet kritikpunkt undervejs i praktiksøgningsperioden har været, at visse studerende løb fra de forhåndsaftaler, de havde indgået. 

Det fik Jyllands-Posten til at nedlægge to praktikpladser, selvom formand for Danske Mediestuderende, Mathias Bay Lynggaard, understregede, at det burde være OK for de studerende at sige nej til en forhåndsaftale, hvis de fik et bedre tilbud.

Ifølge undersøgelsen var det dog langt de færreste studerende, der løb fra en forhåndsaftale. 93 studerende svarede, at de havde indgået en forhåndsaftale i Åbent Hus-ugen, imens 13 svarede, at de havde brudt en forhåndsaftale. Samtidig angav de studerende i undersøgelsen, at ingen medier løb fra en forhåndsaftale.

De studerende udtrykker generelt tilfredshed med formålet med Åbent Hus-ugen; at lære mediestederne at kende. Men det oplevede de ifølge undersøgelsen ikke at kunne ordentligt med det nye system. Samtidig er de studerende også glade for de store praktikmesser, der er blevet indført inden Åbent Hus-Ugen. Her kan de i uforpligtende rammer møde praktikstederne og danne sig et indtryk af, hvad der kunne være interessant for dem.

Danske Mediestuderende holder den 14. januar møde med repræsentanter fra studierne og Danske Medier, hvor de i fællesskab vil beslutte, hvordan Panikdagen skal køre i foråret.

Ifølge praktikkoordinator Pia Færing er cirka 32 af de 273 studerende endt uden en praktikplads i efterårets praktiksøgning.

0 Kommentarer