En aftale mellem Politiken og de journaliststuderende på RUC og SDU, om dækning af kommunalvalget for Politiken.dk, var lige ved at gå i vasken i sidste uge. Tillidsrepræsentanten ville sikre sig, at der ikke blot var tale om gratis arbejdskraft.
Politiken.dk og journalistuddannelsen på RUC har igennem længere tid samarbejdet om et projekt, der skal munde ud i, at de studerende skal skrive artikler til Politiken.dk den 17. november, når der er valg til regioner og kommuner.
Først i sidste uge blev Politikens tillidsrepræsentant, Lars-Bo Larsen, gjort opmærksom på samarbejdsaftalen med RUC. Han fik derudover at vide, at Syddansk Universitet også har lavet en aftale om, at deres studerende skal skrive artikler om valget til Politikens netavis.
Lars-Bo Larsen var utilfreds med, at han ikke var orienteret om planerne og gik derfor til redaktionschef på Politiken.dk Christian Lindhardt. Lars-Bo Larsen krævede, at der skulle være en skriftlig aftale om projekterne.
»Jeg brokker mig, fordi jeg ikke er blevet orienteret. Jeg skal vide, hvad der sker, når man begynder at trække noget ind, der kunne være gratis arbejdskraft. Det ville være et brud på alle overenskomster, hvis man kunne trække folk ind, der arbejder gratis. Det er meget afgørende for mig, at samarbejdet primært handler om undervisning, og at det primært er en øvelse for de studerende,« siger Lars Bo Larsen til Journalisten.dk.
Kravet om skriftlige aftaler og evalueringer gjorde, at Christian Lindhardt var klar til helt at droppe projekterne igen. Redaktionschefen bemærker, at det var uddannelserne, der henvendte sig til Politiken og bad om at få lov til at samarbejde med avisen og ikke omvendt.
»Vi blev spurgt, om vi ville hjælpe med et uddannelsesforløb, og så udviklede det sig til at blive ekstremt bøvlet for at sige det lige ud,« siger Christian Lindhardt.
Han understreger, at Politiken leverer undervisning både før, under og efter forløbet, og at det ikke har konsekvenser for, hvordan Politiken i øvrigt dækker valg.
Trods uoverensstemmelserne lykkedes det fredag eftermiddag at nå til enighed om en skriftlig aftale, som begge parter kan leve med.
»Det er landet på en lidt blødere aftale, der er mindre bøvlet, og hvor der er ikke er skriftlige evalueringer,« siger Christian Lindhardt.
Lars-Bo Larsen har det fint med, at redaktionschefen var klar til at droppe aftalen med de studerende.
»Det var en god ting for mig, at han var parat til at aflyse. Så blev jeg klar over, at vi ikke var afhængige af samarbejdet med uddannelserne,« siger Lars-Bo Larsen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvad, der ikke fremgår af denne artikel, er, at de studerendes organisation KaJO (Kredsen af Journaliststuderende i Odense) var de første til at blive opmærksom på eventuelle problemer i samarbejdet mellem Politiken og SDU.
I artiklen er Christian Lindhardt citeret for at sige:
”Vi blev spurgt, om vi ville hjælpe med et uddannelsesforløb, og så udviklede det sig til at blive ekstremt bøvlet for at sige det lige ud.”
DJ har klare retningslinjer for de såkaldte Medieværksteder, hvor et medie samarbejder med en uddannelsesinstitution. De blev i sin tid lavet for at sikre, at studerende ikke blev brugt til billig arbejdskraft.
Retningslinjerne fra DJ er sådan set meget klare.
· der skal laves en aftale om omfang af projektet
· tillidsrepræsentanten skal godkende aftalen
· ifald der ikke findes en tillidsrepræsentant, sendes aftalen til godkendelse i DJ
· aftalen skal tage stilling til evt. honorering for det stof, de studerende producerer. Honorering kan være en synlig uddannelsesmæssig indsats fra virksomhedens side – f. eks. i form af coaching og vejledning.
· Honoreringen skal stå i et rimeligt forhold til virksomhedens udbytte af stoffet.
· aftalen skal desuden tage stilling til graden af videreudnyttelse af stoffet
· virksomheden skal i forbindelse med et medieprojekt/medieværksted være normalt bemandet. Hvilket betyder, at virksomheden ikke må benytte projektet som anledning til at sende de øvrige ansatte på ferie, afspadsering m.m.
Helt centralt er, at tillidsrepræsentanten (her: Lars-Bo Larsen) skal godkende aftalen, og så skal de studerende have honorering for deres arbejde. Enten i form af løn eller coaching/vejledning.
Hvorfor kunne Politiken ikke fra start finde ud af det? De burde kende til DJ’s retningslinjer for Medieværksteder.
De to gode argumenter for, at DJ’s retningslinjer bør overholdes er:
- at de studerende ikke skal bruges til billig arbejdskraft. Hvis deres produktion er god nok til at blive publiceret på Politiken.dk, skal der falde en form for honorering.
- at billig eller gratis arbejdskraft presser markedet for freelancere.
Såfremt der nu foreligger en aftale, der overholder DJ’s retningslinjer, hilser KaJO initiativet med Politiken velkommen. Ingen tvivl om det. Der skal bare være en klar aftale. Og så bøvlet er det vel heller ikke…
//Maria Djurhuus Petersen, formand for KaJO