Studerende dækker valg for Politiken

En aftale mellem Politiken og de journaliststuderende på RUC og SDU, om dækning af kommunalvalget for Politiken.dk, var lige ved at gå i vasken i sidste uge. Tillidsrepræsentanten ville sikre sig, at der ikke blot var tale om gratis arbejdskraft.

En aftale mellem Politiken og de journaliststuderende på RUC og SDU, om dækning af kommunalvalget for Politiken.dk, var lige ved at gå i vasken i sidste uge. Tillidsrepræsentanten ville sikre sig, at der ikke blot var tale om gratis arbejdskraft.

Politiken.dk og journalistuddannelsen på RUC har igennem længere tid samarbejdet om et projekt, der skal munde ud i, at de studerende skal skrive artikler til Politiken.dk den 17. november, når der er valg til regioner og kommuner.

Først i sidste uge blev Politikens tillidsrepræsentant, Lars-Bo Larsen, gjort opmærksom på samarbejdsaftalen med RUC. Han fik derudover at vide, at Syddansk Universitet også har lavet en aftale om, at deres studerende skal skrive artikler om valget til Politikens netavis.

Lars-Bo Larsen var utilfreds med, at han ikke var orienteret om planerne og gik derfor til redaktionschef på Politiken.dk Christian Lindhardt. Lars-Bo Larsen krævede, at der skulle være en skriftlig aftale om projekterne.

»Jeg brokker mig, fordi jeg ikke er blevet orienteret. Jeg skal vide, hvad der sker, når man begynder at trække noget ind, der kunne være gratis arbejdskraft. Det ville være et brud på alle overenskomster, hvis man kunne trække folk ind, der arbejder gratis. Det er meget afgørende for mig, at samarbejdet primært handler om undervisning, og at det primært er en øvelse for de studerende,« siger Lars Bo Larsen til Journalisten.dk.

Kravet om skriftlige aftaler og evalueringer gjorde, at Christian Lindhardt var klar til helt at droppe projekterne igen. Redaktionschefen bemærker, at det var uddannelserne, der henvendte sig til Politiken og bad om at få lov til at samarbejde med avisen og ikke omvendt.

»Vi blev spurgt, om vi ville hjælpe med et uddannelsesforløb, og så udviklede det sig til at blive ekstremt bøvlet for at sige det lige ud,« siger Christian Lindhardt.

Han understreger, at Politiken leverer undervisning både før, under og efter forløbet, og at det ikke har konsekvenser for, hvordan Politiken i øvrigt dækker valg.

Trods uoverensstemmelserne lykkedes det fredag eftermiddag at nå til enighed om en skriftlig aftale, som begge parter kan leve med.

»Det er landet på en lidt blødere aftale, der er mindre bøvlet, og hvor der er ikke er skriftlige evalueringer,« siger Christian Lindhardt.

Lars-Bo Larsen har det fint med, at redaktionschefen var klar til at droppe aftalen med de studerende.

»Det var en god ting for mig, at han var parat til at aflyse. Så blev jeg klar over, at vi ikke var afhængige af samarbejdet med uddannelserne,« siger Lars-Bo Larsen.