Journaliststuderende på RUC oplever, at offentlige myndigheder er umulige at få i tale. I ministerierne afviser man at have særlig interviewpolitik, der ekskluderer studerende. »Vi bliver nødt til at foretage en prioritering,« siger kommunikationschef i justitsministeriet. Rettet.
Journaliststuderende på Roskilde Universitet oplever i stigende grad, at forespørgsler om interviews med ministre bliver afvist med begrundelsen: »Vi taler ikke med studerende.«
Det fortæller studielektor ved Journalistik Mads Kæmsgaard Eberholst til Journalisten.dk.
Han har ikke før oplevet, at så mange studerende at haft problemer med at få offentlige myndigheder i tale.
De journaliststuderende har netop afsluttet et såkaldt researchtungt produktionsforløb på tre uger, hvor de studerende efterfølgende typisk forsøger at afsætte de færdige artikler til et medie. Og der kommer mangler i artiklerne, når embedsmænd og offentlige institutioner kategorisk afviser at tale med studerende med den begrundelse, at de er studerende, forklarer Mads Kæmsgaard Eberholst. Det drejer sig blandt andet om Justitsministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet, forklarer han.
»Det betyder altså, at vores studerende bliver afskåret fra at tale med vigtige kilder og dermed ikke får erfaring i at interviewe den slags mennesker, som ellers kan være centrale kilder i de historier, som de skriver. Det er selvfølgelig noget møg i sig selv, men da vi jo er en journalistuddannelse lever vi af at have kontakt med omverdenen, og at omverdenen vil snakke med os,« siger han.
Kommunikationschef i Justitsministeriet Emil Melchior forklarer, at de bestræber sig på at yde så god pressebetjening som muligt til alle.
»Men da der er begrænsede ressourcer til rådighed, bliver vi i visse tilfælde også nødt til at foretage en prioritering, der selvfølgelig skal være saglig. Denne prioritering vil ofte føre til, at det ikke er muligt at give interview eller kommentarer fra ministeren om særemner til brug for studerendes opgaveskrivning,« oplyser han pr. mail til Journalisten.dk.
Mads Kæmsgaard Eberholst er klar over, at ministerierne bliver nødt til at prioritere deres tid og ressourcer.
»Men derfra og så til blankt at afvise er der også langt. Vi synes, det er betænkeligt, at offentlige embeder kan afvise studerende – det er i hvert fald hverken fra et demokratisk eller uddannelsesmæssigt synspunkt særlig godt.«
Emil Melchior understreger dog, at Justitsministeriet ikke har et princip om ikke at yde pressebetjening til studerende.
»Hvis nogen måtte have fået indtryk af det, så er det ikke tilsigtet,« forklarer han.
Studerende har også oplevet problemer med at få interview i stand med Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini. De fik fortalt af ministeriets presseafdeling, at det var fast politik, at ministeriet ikke ville sætte tid af til studerende, når det drejede som interview med ministeren. De blev i stedet bedt om at henvende sig til en ordfører på området, forklarer Mads Kæmsgaard Eberholst.
Men i Børne- og Undervisningsministeriet forklarer man, at der har været tale om en misforståelse, hvis de har opfattet det sådan.
»Hvis det er det, de studerende har fået at vide, er det en forkert besked, for det er ikke fast politik,« forklarer kontorchef David Tranekær Klemmensen i en mail til Journalisten.dk.
»Ministeriet og ministeren får mange henvendelser fra studerende, så vi bliver desværre på grund af tidspres nødt til at afvise nogle af dem, der gerne vil tale direkte med ministeren. Afslag gives ikke på baggrund af, om det er f.eks. en studerende der henvender sig, men fordi, det på grund af travlhed ikke er muligt at prioritere henvendelsen,« forklarer han.
Men Mads Kæmsgaard Eberholst er stadig ked af, at det skal være så svært at få ministrene i tale.
»Det er klart, at de argumenterer som de gør. Det er bare slet ikke det, jeg hører fra de studerende. Og det må være muligt at få et pip på mail – selv fra en minister – også selvom man er studerende. Især, hvis man har deadline om tre uger,« siger han.
Mads Kæmsgaard Eberholst påpeger desuden, at offentlige myndigheder ikke må fravælge nogen medier frem for andre, og at de studerende godt kan betragtes som en del af mediesystemet. Han henviser blandt andet til, at Ombudsmanden før har slået fast, at myndighede på eget initiativ bør tilbyde indsigt til andre medier, der retter henvendelse om samme historie.
(Rettet klokken 16.00 med tilføjelsen fra Børne- og Undervisningsministeriet om, at der har været tale om en misforståelse)
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Helt generelt oplever jeg, at politikere tager sig god tid.
Men det er da klart, at de laver en prioritering. Så tænk ud af Bunkeren.
Som studerende kan man med stor fordel finde begivenheder, hvor relevante politikere deltager, så må man tage derhen og stikke diktafonen op i snotten på dem. På samme måde kan man også fange en minister.
//
Jakob Chor
DMJX-studerende
Denne oplevelse er også hverdag for journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Men ikke nok med, at ministre med en fyldt kalender ikke altid kan snakke med studerende, så er det også meget ofte, at ordførere heller ikke vil.
Det er helt ofte, at studerende bliver mødt med holdninger som; man ikke ønsker snakke med journaliststuderende, det er jo alligevel bare en opgave, så der prioritere jeg min tid anderledes, I må kunne finde nogen andre osv.
Og ofte er journaliststuderende langt mere fleksible end medier er. Derfor bør muligheden for at bruge 15 minutter enten i telefon eller sammen med en studerende være til stede. Både for ministre og folketingsmedlemmer.
Jeg anser det som et stort problem af flere årsager. Her er nogen af dem;
1: Det er sindsygt vigtigt, at man forstå, hvor og hvordan man kan placere et ansvar i forbindelse med journalistik, der udreder en problemstilling.
2: Det er vigtigt, at man ved, hvem der kan udtale sig politisk, og man kende en ordførers rolle i parti ligesom det vigtigt, at man kender til et ministeransvar.
3: Det sidste handler om, at politikere også tager stilling til sager, meninger og problemer. Det uanset om de kommer fra journaliststudrende, journalister eller fra borgere. Det er ofte, at politikere ikke gider at høre, hvad sagen drejer sig om, men udlukkende giver afslag ud fra, hvem man er.
Noget af det, som jeg ønsker at minde politikerne om, er, at de også har et ansvar for, at de journalister, som bliver uddannet får kvalitet nok. Det er alt for ofte, at man hører politikere brokke sig over, at unge journalister ikke udfordrer dem nok, er vidende nok eller forstår betydningen af det, de laver. Det tror en meget mere åben form for poltikere kan hjælpe med til.
Til sidst vil jeg sige, at det her er en glidebane, som man skal tage stilling til.
I kan her lytte til Birgitte Josefsen, sundhedsordfører i Venstre, som brokker sig over journaliststudrende.
http://illbunker.dk/?p=2022
Med Venlig Hilsen
Asbjørn Andersen
Formand for KaJ - Kredsen af Journaliststudrende.
Og jorden er stadig rund