search

Studerende blæser på freelancetakster

Journaliststuderende sælger artikler til priser, der ligger langt under Dansk Journalistforbunds takster. Men hverken studerende eller freelancere får den rigtige pris, siger DJ's faglige konsulent. Rettet.

Journaliststuderende sælger artikler til priser, der ligger langt under Dansk Journalistforbunds takster. Men hverken studerende eller freelancere får den rigtige pris, siger DJ's faglige konsulent. Rettet.
Mens de journaliststuderendes fagforeninger i DJStud sidder i et udvalg og diskuterer bijobreglen, sælger studerende deres artikler til priser, der slet ikke står mål med DJ's takster. DJ kan i sådanne tilfælde i princippet idømme medlemmer en bøde ifølge forbundets vedtægter. Det sker dog aldrig, og DJStud vil have reglerne ændret.

Det skriver illbunker.dk.

Det kan i det hele taget være svært at vide, hvad den korrekte takst er, forklarer faglig konsulent i DJ, Henrik Bruun.

»Ingen får den rigtige pris på dagbladene, lige meget om du er freelancer eller studerende,« siger han til illbunker.dk, som har været i kontakt med flere studerende, der har taget underpris.

Henrik Bruun mener, det centrale er, at den studerende får det samme, som en freelancer ville få, forklarer han.

DjStud ønsker at ændre reglerne, når det gælder artikelsalg.

»Vi arbejder for, at studerende gerne må sælge artikler, de har skrevet til skolen. Men der skal laves regler for betalingen ud fra artikeltype, længde, antal af kilder, etc. Bestillingsarbejde er som udgangspunkt ikke i orden. Hvis det sker, skal den studerende have fuld freelancetakst,« står der på DJStud.dk.

DJStud har tidligere foretaget en undersøgelse af de journaliststuderendes bijobvaner. Her viste det sig, at to ud af tre journaliststuderende har haft et bijob på et tidspunkt i løbet af studierne.

(Rettet 28.2 kl. 14.58: Vi havde skrevet, at DJStud finder det urealistisk, at studerende får samme betaling som freelancere. Det er nu ændret.) 

Kommentarer
9
Sus Falch
27.02.12 16:20
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Jeg undrer mig noget over at læse faglig konsulent Henrik Bruuns kategoriske udtalelse til illbunker.dk om, at INGEN får den rigtige pris på dagbladene, samt hans blåstempling af, at studerende derfor kan sælge til underpris.

Mig bekendt findes der ingen dækkende undersøgelse om det, og jeg freelancer selv for dagblade, hvor jeg får en rigtig pris jf. principper om, at en freelancer ikke må være billigere end en fastansat og DJs minimumstimesatser for freelancejournalister. Jeg kender også freelance-kolleger, der har det ligesom jeg.  

De studerende, der i jagten på et alenlangt CV, undergraver freelance-honorarerne med artikler, de selv indrømmer ikke er på samme kvalitetsniveau som freelanceres, bør tænke over, at de er med til at ødelægge det marked, der måske bliver deres egen arbejdsplads, når de er færdiguddannede. Om de nu har lyst eller ej.

I dag er tæt på hvert 5. DJ medlem nemlig ikke fastansat, og der bliver stadigt flere. Antallet af løst ansatte vokser med 1 procent om året.

Så mit råd til studerende er: brug tiden i uddannelsesårene til at uddanne Jer, så I måske kan tage konkurrencen op med de garvede freelancere, når den tid kommer. Det kræver mere, end I tror. Og har I først solgt Jer selv for billigt som studerende, er det svært at hæve prisen, selvom I står med et eksamensbevis i hånden.  

Sus Falch, freelancejournalist siden 1996 og næstformand i FreelanceGruppen

Fremhævet af Journalisten
Iben Danielsen
27.02.12 16:49
Re: Studerende blæser på freelancetakster
Illustreret Bunker har denne gang sat fokus på freelance. Og det er godt, som jeg sagde i et af de fire interviews jeg har givet til de studerende i sidste uge, så kan freelancelivet blive et valg for en række af de nyuddannede.

Det er op af bakke, men det er muligt. For vi hjælper gerne kollegaer i gang med en freelancetilværelse i DJs FreelanceGruppen.

Men at de studerende så pryder Freelancetillægget med en artikel om at de bijobber til latterligt lave priser på bekostning af deres uddannede kollegaer, det er bittert og det er kortsynet.

De er studerende på en skole, hvor de skal gå i fire år, de halvandet af dem er i betalt praktik, som DJ bakker meget op om og vil sikre kvaliteten af. I den korte tid der ellers er, burde tilværelsen være fyldt ud med opgaver og forelæsninger, ikke med at bijobbe. Faktisk vil det være en fordel for de unge studerende at tage et job i en cafe eller bag et taxa-rat, for at få lommepenge, og lidt historier fra den virkelige verden.

At forbundets egen konsulent i samme artikel giver priserne løbepas, gør ikke situationen bedre. Det er pinligt at konsulenten affejer problemet ved at sige, at freelancerne heller ikke får en ordentlig hyre på dagbladene. Hvad ved han om det?

En freelancer er ikke en studerende. En freelancer er en professionel journalist, kommunikationsmedarbejder eller fotograf, som blot afleverer sit materiale til flere medier. Det er et godt liv, men det er det også kun fordi vi må støtte hinanden i at vi kan leve af vores arbejde.

Det her er en ond cirkel for mange studerende, der vælger at bruge studietiden på at bijobbe. For når de slutter skolen, så er der kun få jobs, fordi de går til studerende om bijobber.

Iben Danielsen, formand for FreelanceGruppen, DJ

Fremhævet af Journalisten
Søren Thomsen
27.02.12 21:29
Re: Studerende blæser på freelancetakster
Som I dog flæber. Selvfølgelig skal studerende have lov at prøve kræfter med det fag, de har valgt. Det er pinligt, at "garvede" freelancere føler sig truet af studerende, der "måske kan tage konkurrencen op". Uha uha - skal man føle sig truet? Journalistik er ikke ligefrem raketvidenskab, og det er nok nærmere de aldrende freelancere, der skal tage sig i agt for de nyuddannede, der er langt bedre uddannet og kan håndtere langt flere medieplatforme. Kom nu ud af osteklokken.
Fremhævet af Journalisten
Sus Falch
28.02.12 08:08
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Der er absolut ingen, der truer eller flæber her. Endsige sidder i en osteklokke. Men når man sidder med indsigt i, hvilken dårlig indvirkning underbetaling af studerende el. freelancere har på både mediernes kvalitet, fastansattes løn og arbejdsvilkår samt de studerendes egne muligheder for en anstændig og løn som færdiguddannede, så ser man mere alvorligt på underbetaling end Søren Thomsen.

Fremhævet af Journalisten
David Wedege
28.02.12 10:43
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Det er ikke urealistisk at forlange samme pris. Man skal ikke sælge hverken sin alder eller eksamensbevis. Man skal sælge sit produkt, og enten er det godt nok til det pågældende medie eller også er det ikke. Jeg har set flere opgaver af studerende, selv på studiets første del, der var aldeles glimrende og egnet til offentliggørelse. Er produktet er godt nok, er der overhovedet ingen grund til at tilbyde kunden omvendt studierabat.

Så jeg kan slet ikke forstå, at det skulle være Danske Journaliststuderendes alvor, at studerende skal underbyde eller acceptere underpriser. Min tvivl forøges af, at ingen navngivne tillidspersoner i Danske Journaliststuderende overhovedet er citeret. Hverken her eller i Illustreret Bunker.

Tjek det dog, Peter Schwarz-Nielsen.

Fremhævet af Journalisten
Nicholas Rindahl
28.02.12 14:06
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Lad mig slå fast. Danske Journaliststuderende har ikke en politik om, at studerende skal have mindre for en artikel end en færdiguddannet.

En artikels pris må altid fastsættes af dens kvalitet og ikke af dens afsender. Og hvis man som studerende sælger sin artikel billigt, eller forærer den væk, for at få sit navn i en byline, så er det kortsigtet og usolidarisk overfor både medstuderende og færdiguddannede kolleger.

Derfor synes vi heller ikke, at reglerne omkring studerendes salg af artikler er forkerte. Som det er nu må studerende nemlig gerne sælge en artikel, så længe det er til en pris, der ikke dumper markedet.

Men når det alligevel sker, så kan det være fordi, at mange studerende står uden en idé om, hvad en artikel skal koste. Bijobreglerne skræmmer de studerende medlemmer væk fra at søge hjælp til artikelsalg, selvom det er helt legalt. I stedet må de på egen hånd opfinde en pris, som desværre ofte ender under den egentlige værdi. Derfor må og skal DJ’s regler laves om, så vi kan få gjort op med en situation, hvor de studerende er mere bange for deres forbunds regler end glade for dem.

Det håber vi, arbejdet i DJ’s bijobgruppe kan bidrage til.

Nicholas Rindahl
Generalsekretær i Danske Journaliststuderende

Fremhævet af Journalisten
Nicholas Rindahl
28.02.12 16:10
Re: Studerende blæser på freelancetakster

For en god ordens skyld skal det lige siges, at det ikke er skribenten fra Ill. Bunker, Michelle Egedius Færchs, skyld, at hun har fået den fejlagtige information, som stod i den originale artikel.

Michelle har fulgt helt almindelig journalistisk praksis, men en person fra Danske Journaliststuderende har fejlagtigt fremlagt sin egen holdning som Danske Journaliststuderendes.

Nicholas Rindahl
Generalsekretær i Danske Journaliststuderende

Fremhævet af Journalisten
Majbritt Lund
28.02.12 16:46
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Hvis Dansk Journalistforbund selv erkender at flere medier presser freelancerne til det yderste, forstår jeg ikke at forbundet ikke tager fat i denne sag.Det virker da ret oplagt for en fagforening.

Til debatten om de vejledende takster, vil jeg gerne slå fast at vi er flere der følger dem, så det kan godt lade sig gøre. Men det betyder selvføglelig, at der er kunder vi ikke kan arbejde for. Og det lever vi så (fint) med.

 Jeg er netop begyndt at udgive et nyhedsbrev om salg og priser. Hvis nogen er interesseret i at modtage dette fremover, kan I tilmelde jer via www.majbrittlund.dk/salg. Samtidig vil I få et uddrag af min kommende bog om emnet "Fokuspunkter under samtalen med kunden".

Fremhævet af Journalisten
Håkon Stolberg
29.02.12 07:40
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Danske Journaliststuderendes rundspørge viste ganske rigtigt, at cirka 2/3 havde haft et journalistisk bijob i løbet af deres uddannelse. Men det er ikke til at vide, hvor mange af dem, der rent faktisk ville falde ind under definitionen for ulovligt bijob.

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen