Studerende blæser på freelancetakster

Journaliststuderende sælger artikler til priser, der ligger langt under Dansk Journalistforbunds takster. Men hverken studerende eller freelancere får den rigtige pris, siger DJ's faglige konsulent. Rettet.

Journaliststuderende sælger artikler til priser, der ligger langt under Dansk Journalistforbunds takster. Men hverken studerende eller freelancere får den rigtige pris, siger DJ's faglige konsulent. Rettet.
Mens de journaliststuderendes fagforeninger i DJStud sidder i et udvalg og diskuterer bijobreglen, sælger studerende deres artikler til priser, der slet ikke står mål med DJ's takster. DJ kan i sådanne tilfælde i princippet idømme medlemmer en bøde ifølge forbundets vedtægter. Det sker dog aldrig, og DJStud vil have reglerne ændret.

Det skriver illbunker.dk.

Det kan i det hele taget være svært at vide, hvad den korrekte takst er, forklarer faglig konsulent i DJ, Henrik Bruun.

»Ingen får den rigtige pris på dagbladene, lige meget om du er freelancer eller studerende,« siger han til illbunker.dk, som har været i kontakt med flere studerende, der har taget underpris.

Henrik Bruun mener, det centrale er, at den studerende får det samme, som en freelancer ville få, forklarer han.

DjStud ønsker at ændre reglerne, når det gælder artikelsalg.

»Vi arbejder for, at studerende gerne må sælge artikler, de har skrevet til skolen. Men der skal laves regler for betalingen ud fra artikeltype, længde, antal af kilder, etc. Bestillingsarbejde er som udgangspunkt ikke i orden. Hvis det sker, skal den studerende have fuld freelancetakst,« står der på DJStud.dk.

DJStud har tidligere foretaget en undersøgelse af de journaliststuderendes bijobvaner. Her viste det sig, at to ud af tre journaliststuderende har haft et bijob på et tidspunkt i løbet af studierne.

(Rettet 28.2 kl. 14.58: Vi havde skrevet, at DJStud finder det urealistisk, at studerende får samme betaling som freelancere. Det er nu ændret.) 

9 Kommentarer

Håkon Stolberg
29. FEBRUAR 2012
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Danske Journaliststuderendes rundspørge viste ganske rigtigt, at cirka 2/3 havde haft et journalistisk bijob i løbet af deres uddannelse. Men det er ikke til at vide, hvor mange af dem, der rent faktisk ville falde ind under definitionen for ulovligt bijob.

Majbritt Lund
28. FEBRUAR 2012
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Hvis Dansk Journalistforbund selv erkender at flere medier presser freelancerne til det yderste, forstår jeg ikke at forbundet ikke tager fat i denne sag.Det virker da ret oplagt for en fagforening.

Til debatten om de vejledende takster, vil jeg gerne slå fast at vi er flere der følger dem, så det kan godt lade sig gøre. Men det betyder selvføglelig, at der er kunder vi ikke kan arbejde for. Og det lever vi så (fint) med.

 Jeg er netop begyndt at udgive et nyhedsbrev om salg og priser. Hvis nogen er interesseret i at modtage dette fremover, kan I tilmelde jer via www.majbrittlund.dk/salg. Samtidig vil I få et uddrag af min kommende bog om emnet "Fokuspunkter under samtalen med kunden".

Nicholas Rindahl
28. FEBRUAR 2012
Re: Studerende blæser på freelancetakster

For en god ordens skyld skal det lige siges, at det ikke er skribenten fra Ill. Bunker, Michelle Egedius Færchs, skyld, at hun har fået den fejlagtige information, som stod i den originale artikel.

Michelle har fulgt helt almindelig journalistisk praksis, men en person fra Danske Journaliststuderende har fejlagtigt fremlagt sin egen holdning som Danske Journaliststuderendes.

Nicholas Rindahl
Generalsekretær i Danske Journaliststuderende

Nicholas Rindahl
28. FEBRUAR 2012
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Lad mig slå fast. Danske Journaliststuderende har ikke en politik om, at studerende skal have mindre for en artikel end en færdiguddannet.

En artikels pris må altid fastsættes af dens kvalitet og ikke af dens afsender. Og hvis man som studerende sælger sin artikel billigt, eller forærer den væk, for at få sit navn i en byline, så er det kortsigtet og usolidarisk overfor både medstuderende og færdiguddannede kolleger.

Derfor synes vi heller ikke, at reglerne omkring studerendes salg af artikler er forkerte. Som det er nu må studerende nemlig gerne sælge en artikel, så længe det er til en pris, der ikke dumper markedet.

Men når det alligevel sker, så kan det være fordi, at mange studerende står uden en idé om, hvad en artikel skal koste. Bijobreglerne skræmmer de studerende medlemmer væk fra at søge hjælp til artikelsalg, selvom det er helt legalt. I stedet må de på egen hånd opfinde en pris, som desværre ofte ender under den egentlige værdi. Derfor må og skal DJ’s regler laves om, så vi kan få gjort op med en situation, hvor de studerende er mere bange for deres forbunds regler end glade for dem.

Det håber vi, arbejdet i DJ’s bijobgruppe kan bidrage til.

Nicholas Rindahl
Generalsekretær i Danske Journaliststuderende

David Wedege
28. FEBRUAR 2012
Re: Studerende blæser på freelancetakster

Det er ikke urealistisk at forlange samme pris. Man skal ikke sælge hverken sin alder eller eksamensbevis. Man skal sælge sit produkt, og enten er det godt nok til det pågældende medie eller også er det ikke. Jeg har set flere opgaver af studerende, selv på studiets første del, der var aldeles glimrende og egnet til offentliggørelse. Er produktet er godt nok, er der overhovedet ingen grund til at tilbyde kunden omvendt studierabat.

Så jeg kan slet ikke forstå, at det skulle være Danske Journaliststuderendes alvor, at studerende skal underbyde eller acceptere underpriser. Min tvivl forøges af, at ingen navngivne tillidspersoner i Danske Journaliststuderende overhovedet er citeret. Hverken her eller i Illustreret Bunker.

Tjek det dog, Peter Schwarz-Nielsen.

Flere