Studerende afviser kritik af nye Panikdag-regler

Studerende og praktiksteder må for første gang indgå ikke-bindende aftaler før Panikdagen. Radio24syv kritiserer de nye regler for at stresse begge parter mere og prøver selv at indgå bindende aftaler i dag. Studerendes formand: »Det kan de ikke, og jeg vil opfordre dem til at lade være«

Onsdag i næste uge skal en lang række mediestuderende finde praktikpladser for de næste seks, 12 eller 18 måneder ved Store Match-dag. Men dagen, der også er kendt som Panikdagen, kommer til at forløbe lidt anderledes end normalt.

Forbuddet mod, at studerende og praktiksteder på forhånd indgår aftaler, er ophævet – dog er ingen aftaler bindende før Panikdagen.

De nye regler møder stærk opbakning fra Danske Mediestuderende, der selv tog initiativ til at ophæve forbuddet.

»Nu kan alle spille med åbne kort. Før blev der sendt signaler i mere eller mindre subtil grad fra medierne til de studerende. Det gjorde, at de studerende var i en usikker situation. Hvordan skulle man forholde sig, når et medie tog kontakt med noget, man godt vidste var forbudt?« siger formand Mathias Bay Lynggaard.

Regler stresser endnu mere

Men de nye regler har også vakt debat i mediebranchen. Senest lød der kritik fra Radio24syv i går.

Her fortalte både nyhedschef Simon Andersen og redaktionschef Ulrik Aarhus, at forløbet kan blive endnu mere stresset for både studerende og praktiksteder, fordi medierne vil forsøge at få aftaler på plads allerede i denne uge, hvor de afholder åbent hus.

Men Mathias Bay Lynggaard mener, systemet bliver misforstået, hvis medier og praktikanter skynder sig at indgå aftaler.

»Det er jo ikke bindende aftaler, så der er ingen grund til stress. Man bliver ikke presset til at sige ja hurtigere, for sådan er systemet ikke indrettet. Det kan godt være, nogen har den fejlagtige opfattelse, men så er det bare så meget desto mere vigtigt, at folk læser det her,« siger han.

Vil finde praktikanterne tirsdag

Radio24syv havde åbent hus mandag morgen fra klokken 5. Her fik cirka 20 studerende lov at prøve kræfter med at lave egne nyhedsindslag, og de bedste blev til historier i morgenfladen.

Til Journalisten forklarede redaktionschef Ulrik Aarhus i går, at Radio24syv håber at lande en aftale med deres tre praktikanter i dag tirsdag.

”Hvis vi laver en aftale med én i morgen, vil den være bindende fra vores side,« sagde han med henvisning til i dag tirsdag.

Det ærgrer Mathias Bay Lynggaard.

»Det kan de ikke, og jeg vil opfordre dem til at lade være. Aftalen vil ikke være bindende. Til gengæld kan de godt kontakte en eller flere og sige ”vi vil gerne have dig, så vi håber, du søger” og tage snakken derfra,« siger han.

Ekstra Bladet advarer om kaotiske tilstande

I september lød der også kritik fra Ekstra Bladets praktikvejleder, Lisbeth Langwadt, som frygter »kaotiske tilstande«.

​Mathias Bay Lynggaard understreger, at de nye regler udspringer af evalueringer fra over 1.000 studerende, som selv har været igennem Panikdagen de seneste år.

»Rigtig mange har deres egen idé om, hvordan systemet ville være bedre for dem selv, men når vi ser på evalueringer, tegner der sig et spredt billede. Der står ingen samlet model tilbage, men nogle tendenser, og det er dem, vi har reageret på. Det har blandt andet været et ønske, at man tillader en mere åben dialog mellem praktiksteder og praktikanter,« siger han.

Er du blevet overrasket over, hvordan praktikstederne har grebet det an?

»Jeg er overrasket over, at medierne prøver at presse de studerende til at indgå bindende aftaler, når de ikke må. De medier, som gør det, bør stoppe. Det har aldrig været meningen, at medierne skulle lægge det pres på de studerende,« siger Mathias Bay Lynggaard.

Han tilføjer, at han dog har indtryk af, at de fleste studerende godt ved, at de ikke er bundet af eventuelle løfter, de måtte give praktikstederne.

Afventer evaluering

Selv om det ikke er sådan, reglerne er, kan det her så ikke ende med at lægge ekstra pres på de studerende i stedet for at lempe det?

»Det er for tidligt at sige. Jeg afventer den evaluering, vi altid laver, og her vil vi være særligt opmærksomme på, hvad ændringerne har betydet. Men det kan da godt være, Pia Færing (praktikkoordinator, red.) skal indskærpe for medierne, hvordan systemet er indrettet,« siger Mathias Bay Lynggaard.

2 Kommentarer

Mathias Bay Lynggaard
28. OKTOBER 2015
Enig, Rune.

Enig, Rune.
Præcis derfor gentog jeg igen og igen for journalisten, at der er tale om tilkendegivelser og ikke aftaler.
Rune Øgendahl
27. OKTOBER 2015
En aftale, der ikke er
En aftale, der ikke er bindende, er ikke en aftale.