Danmarks Journalisthøjskole har ikke spurgt Undervisningsministeriet, før man lover dispensation til ikke-studenter.
STUDENTERKRAV: Danmarks Journalisthøjskole i Århus (DJH) har ikke fået myndighedernes tilladelse til at optage folk uden gymnasiale uddannelser, når optagelseskravene bliver skærpet for både journalistelever og fotostudenter i 2008.
Det oplyser Undervisningsministeriet, efter at både skolens rektor, Kim Minke, og bestyrelsesmedlem, forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård i seneste nummer af Journalisten forklarede, at de nye regler ingenting vil betyde, fordi der bliver mulighed for dispensation.
»Hvis skolen optager nogen, der ikke opfylder betingelserne om gymnasial uddannelse, vil det være i strid med reglerne,« siger chefkonsulent i Undervisningsministeriet Troels Breindal.
De nye optagelseskrav er gennemført i al ubemærkethed, uden at hverken DJH, Journalistforbundet eller andre har gjort indvendinger. De ændrer formelt på den hidtidige situation, hvor uddannelsen i princippet er åben for alle.
I dag er det nok at bestå den tolv timer lange anonyme optagelsesprøve, hvor ansøgere prøves på paratviden, skrivefærdighed og journalistisk tæft.
Fremover skal ansøgere også have bestået, hvad der svarer til en studentereksamen.
Dette mangler cirka seks procent af skolens nuværende studerende – svarende til femten personer på en årgang.
Som Journalisten påpegede, ville reglerne have afskåret en lang række journalistiske talenter fra at komme ind i branchen – blandt andre Jan Grarup, der er Danmarks mest prisbelønnede fotograf, og sidste års Cavling-vinder, journalist Jeppe Facius. Begge er 37 år.
Forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård sidder i skolens bestyrelse og sagde i seneste nummer af Journalisten:
»Jeg har forstået, at der bliver mulighed for dispensation, hvilket er vigtigt.«
– Tror du, at ikke-studenter søger ind på en uddannelse, hvor det udtrykkeligt står, at de skal være studenter?
»Så må vi sørge for, at det bliver annonceret, så folk ved det.«
Men så enkelt er det ikke.
Journalisten har søgt aktindsigt i Undervisningsministeriet, hvor det fremgår, at spørgsmålet om dispensation aldrig har været rejst. Og at sagen aldrig har været diskuteret mellem ministeriet og journalisthøjskolen.
Bestyrelsesmedlem i DJH, forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård vil nu skrive til
Undervisningsministeriet og bede om en forklaring:
»Sådan som jeg læser ministeriets egen bekendtgørelse om adgang, er en såkaldt kvalifikationsprøve som den, der i forvejen er på skolen, i orden som optagelsesgrundlag. Så derfor har jeg ikke været bekymret.«
Chefkonsulent i Undervisningsministeriet Troels Breindal siger:
»Skolen er forpligtet til at påse, at de, der optages, opfylder adgangsbetingelserne. Det vil sige, at de enten har en gymnasial baggrund eller noget, der svarer til det.«
Ministeriet kalder selv de nye krav 'en skærpelse', men oplyser også, at der ikke findes faste regler for, hvad der præcist modsvarer en gymnasial baggrund. Det kan være erhvervserfaring, udenlandske eksamener, enkeltkurser m.m.
Men under ingen omstændigheder folkeskolen kombineret med den kendte tolv timer lange optagelsesprøve.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.