Direktør i Nyhedsavisens moderselskab 365 Media Scandinavia Svenn Dam bliver beskyldt for at fjerne fortrolige dokumenter og er blevet bortvist. Dokumenter, som angiveligt skulle sikre hovedaktionæren, Morten Lund, et trecifret millionbeløb, hvis han lukkede Nyhedsavisen.
Et opgør om Nyhedsavisens kollaps er i fuld gang. Journalisten.dk kunne i går afsløre, at 365 Media Scandinavia ikke er gået konkurs, og at hovedaktionær Morten Lund er forpligtet til at skyde flere penge i Nyhedsavisens moderselskab. Samtidig tilkendegav både Morten Nissen Nielsen og Svenn Dam, at de regner med, at Morten Lund og andre har gennemført de lovede kapitaltilførsler til moderselskabet.
Artiklen satte yderligere skub i striden mellem topfolkene. Allerede i aftes udviklede rivegildet sig. Og central i striden om, hvad der førte til avisens sammenbrud søndag den 31. august og konkursbegæringen dagen efter, er nu påstanden om, at Morten Lund blev betalt for at lukke Nyhedsavisen.
Pengene skulle, ifølge udkastet, komme fra en af aktionæren i Mecom Group, David Montgomery, som ejer Berlingske-koncernen i Danmark.
David Montgomery, afviser over for Epn.dk, at Mecom er part i en aftale med Morten Lund om at lukke Nyhedsavisen.
»Hvem som helst kan skrive vores navn på et stykke papir – det har ikke noget med os at gøre,« siger David Montgomery, som tilføjer, at han har haft masser af møder med Morten Lund, »men alle mediechefer i Danmark har vist mødtes med Morten Lund«, udtaler David Montgomery til Epn.dk.
Journalisten.dk følger udviklingen og bringer mere i løbet af i dag.
(opdateret 11:28)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
"Pengene skulle, ifølge udkastet, komme fra hovedaktionæren i Mecom Group, David Montgomery, som ejer Berlingske-koncernen i Danmark".
Sådan skriver Anne Rønne, og sådan skrev John Hansen i Jyllands-Posten i aftes klokken 22.36.
Jeg troede, at jeg tydeligt på Journalistens debatsider har skrevet, at David Montgomery IKKE ejer Berlingske-koncernen, men må endnu engang konstatere, at jeg har svært ved at formulere mig skriftligt - og sikkert også mundtligt.
David Montgomery kan snarere betegnes som en halvfattig redaktør, som storfinansen har hyret til at skrælle nordeuropæiske medier for værdier, så ukendte mangemilliardærer kan høste yderligere profitter. Han ejer mindre end 1 procent af aktierne i Mecom. Muligvis 0,37 eller 0,39 procent.
Jeg havde tilbage i firserne en del sympati for David Montgomery, men det fortalte jeg ikke til nogen i det udpræget venstreorienterede journalistmiljø i Århus. Det var et miljø, hvor elementær indsigt i økonomiske sammenhænge var nærmest ikke-eksisterende. David Montgomery fik socialisterne op af stolene dengang, da han etablerede et nyt mediehus i Wapping uden mængder af typografer. Jeg ved ikke om følgende oplysning er sand, men jeg husker fra gamle dage en tekst, der fortalte, at typograferne i London havde så gode løn og arbejdsforhold, at de slet ikke kunne være på arbejdspladsen om lørdagen. De måtte stå i kø helt ud på gaden, og så kunne de jo lige så godt gå på pub.
På samme måde har redaktør Montgomery nu effektiviseret arbejdet pånordeuropæiske aviser og blade, hvor han har gjort op med tankegangen om, at der helst skal være "en redaktionssekretær for hver to journalister". Skal journalisterne i København i dag skrive, så længden af artiklen passer til et hul i avisen? Det lyder til, at det er noget helt nyt for visse af dem. Jamen, så kan jeg da fortælle, at den metode brugte vi på Sporten i Jylland for meget længe siden.
At Mecom-projektet formentlig styrter i grus, er ikke David Montgomerys fejl. Han kunne i 2006 ikke vide, at verden ville løbe ind i en økonomisk krise fremkaldt af finanstyper som de milliardærer, han arbejder for. Det er snart et år siden, at alvoren i krisen gik op for de første "aktive investorer", idet aktiekurserne næsten som på kommando begyndte at falde omkring 29. oktober 2007.
Følgende artikel er fra en tid, da kun få anede uråd.
http://www.journalisten.dk/monty-sadan-knuste-jeg-fagforeningerne