Stresset? Snup en pause fra nyhedsstrømmen!

Journalister har sværere ved at stoppe op, inden de bliver ramt af stress, end andre faggrupper. Det vurderer journalist Heidi Vesterberg, som er aktuel med ny bog om stress. »Mange journalister har ekstremt svært ved at tillade sig selv at koble af fra nyhedsstrømmen,« siger hun. Få hendes råd her  

Det bedste råd mod stress er at trække stikket, inden det går galt. Men hvordan gør man det som journalist, når avisen, nyhedsbrevet eller programmet også skal udkomme i morgen?

Journalisten har spurgt journalist og forfatter Heidi Vesterberg, som er aktuel med en ny bog om stress. Hun har talt med otte kendte danskere, der alle selv har haft stress. Tre af de otte arbejder i mediebranchen – og det er ikke nødvendigvis helt tilfældigt, siger Heidi Vesterberg:  

»Der er nogle betingelser i vores branche, som kan lægge en god grobund for stress. Det mest indlysende er selvfølgelig, at mange af os lever under et deadline-pres. Vi skal ofte levere en hel masse på kort tid, og vi skal kunne levere til flere og flere platforme. Mange kan godt lide den energi, der ligger i netop deadline-rush’et – men i længden tror jeg, at det slider på os,« siger hun.

Et hul i avisen

Heidi Vesterberg understreger, at arbejdet med bogen med titlen ”Hvordan jeg kom igennem stress – og blev klogere af det”  ikke har gjort hende til stress-ekspert. Men hun har bidt mærke i en sætning, der går igen, når man taler med stressramte mennesker. Nemlig sætningen: ”Jeg vidste det egentlig godt, men…”.

»De fleste i bogen har alle tegn og symptomer på stress, men alligevel formår de ikke at stoppe op. Dét er svært i alle brancher, men jeg tror, at det er endnu sværere som journalist,« siger Heidi Vesterberg.

Selv peger hun særligt på to forklaringer. Det ene handler om, at det kan være svært melde sig ud, når den direkte konsekvens kan være, at der kommer »et hul i avisen«. Det andet handler om kravet til konstant at være opdateret:  

»I nogle dele af branchen lever folk jo i en konstant nyhedsstrøm. Man skal hele tiden holde sig opdateret, tjekke nyheder og følge med på de rigtige platforme. Mange journalister har ekstremt svært ved at tillade sig selv at koble af fra nyhedsstrømmen,« siger Heidi Vesterberg.

5 råd til at undgå stress

Og så til Heidi Vesterbergs gode råd – særligt rettet til journalister:

  1. Tag en pause fra nyhedsstrømmen: »Du behøver måske ikke at se TV Avisen hver dag, og nogle gange kan du måske godt slukke for mobilen. Jeg tror, det er ret nødvendigt at vi kobler nyhedsstrømmen fra engang imellem. Både for os som mennesker, men også for kvaliteten af den journalistisk vi leverer«.
  2. Indfør rutiner i hverdagen: »Mange – og måske især journalister – gør alt for at undgå rutiner. Vi tror ofte, det er bedre for kreativiteten at være spontan og impulsiv. Men rutiner i arbejdet giver forudsigelighed og tryghed, og dét beskytter os mod stress«. 
  3. Skriv det sjove i kalenderen: »Jeg har talt med flere, som siger, at vi skal huske også at putte de gode og de sjove ting ind i kalenderen. Så den ikke kun indeholder deadlines, møder og interviewaftaler. På den måde giver man helt konkret plads til det, der giver glæde, energi og livslyst«.
  4. Sig nej: »Det lyder jo utroligt banalt, men det ER vigtigt at øve sig i at sige nej. Hvis man ved, at man ikke kan nå at få fat på 80 kilder inden deadline,er det bedre at sige nej tak. Tit er vi bange for at miste respekt, hvis vi siger nej – men det er ofte omvendt. De fleste har respekt for de mennesker, der formår at sige nej på en naturlig måde. Uden skyld eller undskyldninger«.
  5. Vis respekt for dem, der stopper op: »I bogen har Hans Pilgaard  en rigtig god pointe: Vi har typisk mere respekt for mennesker, som kan klare mosten og kæmper sig igennem til sidste blodsdråbe.Og ikke så meget respekt dfor dem, der kan mærke at de er på vej ud over kanten  – og beder om timeout. Det gælder også rigtig meget inden for vores fag. Det burde være omvendt. At sige fra i tide er et tegn på styrke og ikke svaghed«.

2 Kommentarer

Luci Smith
12. MARTS 2014
Føler mig- som så mange andre
Føler mig- som så mange andre mennesker - temmelig magtesløs over den enorm mængde spin, der er. Den fuldstændig mangel på demokrati i Danmark er efterhånden kvælende.
Det er smukt som Bodil Rohde formulerer det. Jeg ser det mere som en undergangstendens.
Det er så trist, at man i sin tid har valgt at lave TV 2 som reklamekanal. Jeg ser SVT og BBC for at få 'rigtige' nyheder på de dage, hvor jeg føler at danske nyheder ligner dem, der var i USSR inden glasnost.
Bodil Rohde
12. MARTS 2014
Det er sådan set ikke
Det er sådan set ikke nyhedsstrømmen, der er noget galt med.

Det er den konstante gørende politiske uenigheder til noget, der ligner en borgerkrig, og en lige så konstant strøm af udmeldinger - formentlig ofte baseret på såkaldte undersøgelser og pressemeddelelser, - om, at man nærmest går til, hvis man ikke gør dit og dat.

Det er faktisk en stor befrielse, når politikere og højtbetalte kommunikationsmedarbejdere holder en ligeså højt betalt lang sommerferie.

Vi bliver oversvømmet af masser af udokumenterede undersøgelser og trusler.

Det er en væsentlig årsag til, at mange reagerer med stress og magtesløshed. Og det gælder ikke bare journalister.

Venlig hilsen
Bodil Rohde