Skældud af chefen foran kollegerne, uklare krav til medarbejderne, stor arbejdsmængde og tidspres, søvnbesvær og ondt i maven.
Sådan lyder nogle af eksemplerne og konsekvenserne af det dårlige psykiske arbejdsmiljø hos Dansk Sygeplejeråd, som DR i sidste uge beskrev i flere netartikler.
DR citerer i afdækningen en arbejdspladsvurdering fra 2016:
"Adspurgt af Arbejdstilsynet oplyste de ansatte, at (…) ikke har mulighed for at forsvare sig imod skæld ud og nedvurderende kritik."
Forholdene har ført til et såkaldt undersøgelsespåbud af Arbejdstilsynet.
Kommunikationsafdelingen ramt
Særligt i forbundets kommunikationsafdeling, der beskæftiger omkring 10 medlemmer af Dansk Journalistforbund, har der ifølge DR’s dækning været problemer med arbejdsmiljøet. Det bekræfter Susanne Bloch Kjeldsen, journalist og tillidsmand hos Dansk Sygeplejeråd, over for Journalisten.
”Fakta er, at to pt. er sygemeldt med arbejdsrelateret stress. Det har været svært at holde arbejdsglæden oppe i den tid, hvor det her har stået på,” siger hun.
I DR's dækning er formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, citeret for, at hun er ked af situationen:
"Alle, som kender os, vil også vide, at vi udadtil er meget opmærksomme på, at arbejdsmiljøet skal være i orden, og vores politik er, at sådan skal det også være herinde i vores egen organisation. Så det bliver der set på med meget stor alvor i både den politiske og administrative ledelse."
Formand: Vi har været nødt til at tage initiativer
I påbuddet fra Arbejdstilsynet beskrives der ifølge DR en mistanke om decideret mobning i kommunikationsafdelingen. Og særligt én chef udpeges som værende roden til store dele af problemerne.
I kølvandet på historierne om det psykisk arbejdsmiljø i Dansk Sygeplejeråd fratrådte forbundets kommunikationschef, Katrine Nielsen, fredag i sidste uge sin stilling.
"Jeg kan bekræfte, at jeg har indgået en aftale med DSR om at fratræde, og det skete i fredags. De konkrete forhold omkring det kan jeg ikke udtale mig om,” skriver Katrine Nielsen i en mail til Journalisten.
Hun fortsætter:
”Men jeg vil sige helt generelt, at når man laver omfattende forandringer i enhver organisation, så kræver det meget af medarbejderne, der skal tage alt det nye ind, og den slags tager tid og kræver tålmodighed fra hele organisationen. Det tror jeg, at alle mediearbejdspladser kender til. Og når brættet gøres op, er det medarbejdere, der trives, som skaber de flotte resultater."
Heller ikke formand for Dansk Sygeplejeråd Grethe Christensen vil kommentere den præcise årsag til den nu forhenværende kommunikationschefs fratrædelse.
”Vi har i forbindelse med de udfordringer med arbejdsmiljøet, som vi har haft, været nødt til i ledelsen at tage nogle forskellige initiativer. Det her er et af dem,” siger hun til Journalisten.
Er hun blevet fyret?
”Vi har lavet en aftale om, at hun stopper hos os. Og så er den sådan set ikke længere,” siger Grete Christensen.
Medarbejderne ser fremad
Tillidsrepræsentant Susanne Bloch Kjeldsen fortæller til Journalisten, at problemerne med arbejdsmiljøet har stået på igennem lang tid.
”Men det psykiske arbejdsmiljø er blevet dårligere inden for det seneste halve år, og sygemeldingerne er faldet her i foråret,” fortæller hun.
Er det din opfattelse, at den nu tidligere kommunikationschef var en væsentlig del af problemet?
”Det vil jeg ikke kommentere på. Men jeg er glad for, at der er truffet en beslutning, så vi nu har en ny situation. Nu har vi valgt at se fremad og håber at få bedre arbejdsmiljø. Nu håber vi, at vi kan finde arbejdsglæden frem igen,” siger Susanne Bloch Kjeldsen.
Ifølge aktindsigten, som DR har fået, har arbejdsmiljøproblemerne hos Dansk Sygeplejeråd ifølge Arbejdstilsynet stået på i mere end et år. Formanden afviser, at ledelsen i Dansk Sygeplejeråd har svigtet sit ansvar om at tage hånd om problemerne.
”Vi har gjort det, der har været muligt undervejs. Og vi måtte bare konstatere, at tingene gik den forkerte vej,” siger Grete Christensen til Journalisten.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.