Støtte-topscorer drosler webprojekt ned

Det tyske mindretals avis Der Nordschleswiger blev topscorer med 2 mio. kr., da innovationsstøtten for nyligt blev uddelt. Alligevel må avisen drosle ambitionerne kraftigt ned på sit digitale projekt. »Men vi kan stadig kickstarte vores digitale omstilling med støtten,« siger chefredaktør

Med 2 mio. kr. i støtte var Der Nordschleswiger suveræn topscorer, da Medienævnet for få uger siden uddelte årets første pulje af innovationsstøtten til medierne.

Pengene skulle gå til et stort webprojekt, der skal føre det tyske mindretals avis i Sønderjylland igennem den digitale omstilling. Men til Journalisten udtrykte chefredaktør Gwyn Nissen tvivl om, hvorvidt man overhovedet ville tage imod pengene. 

Skærer projektet til

Avisen havde håbet på at få endnu mere i støtte, og Der Nordschleswiger så sig ikke i stand til at stille med den fornødne medfinansiering på 6,6 mio. kr. til det skitserede projekt. Derfor har avisen været tvunget til at drosle ambitionerne for projektet ned.

»Vi siger ja tak til støtten fra Medienævnet, men vi har tilpasset projektet, så webredaktionen kun bliver på tre og ikke fem journalister, som det ellers var tanken. Vi har ikke midlerne til at løfte projektet, sådan som det oprindeligt var udtænkt. Men vi kan stadig kickstarte vores digitale omstilling med støtten,« siger chefredaktør Gwyn Nissen til Journalisten.

Støtten på 2 mio. kr. gives til et treårigt projekt på avisen. Der Nordschleswiger håber, at Medienævnet godkender, at avisen har skaleret det oprindelige projekt ned, så avisen kun bidrager med 3 mio. kr. selv.

Dermed holder projektet sig inden for kravet om, at et medie minimum skal lægge 60 procent i egenfinansiering for at få udviklingsstøtte. Medienævnet skal tage stilling til avisens ændrede projekt i løbet af juni.

»Jeg håber, at Medienævnet godkender ændringerne. Men vi kan ikke regne med det, for det er et andet projekt, end det vi oprindeligt fik tilsagn til,« siger Gwyn Nissen.

Meget på spil for mindretallet

»For det tyske mindretal er der mere på spil end som så. Vi har været forbi både den danske regering og Europarådet for at afsøge mulighederne for at få støtte. Men regeringen henviste os til at søge udviklingsstøtte af Medienævnet,« siger Gwyn Nissen.

Han peger på, at den lille tysksprogede avis kun har en relativt kort fremtid på papir.

»Udviklingsstøtten giver os mulighed for at have en overgangsfase med den digitale omstilling. Jeg håber, at vi stadig laver en papiravis om fire år. Men det bliver i min tid som chefredaktør, at vi kommer til at trykke den sidste avis, og jeg er 53 år. Det er ikke raketvidenskab, når vi kun har et oplag på 2.200 aviser,« siger Gwyn Nissen.

Avisen har i dag mange ældre læsere. Men chefredaktøren er fortrøstningsfuld med hensyn til at få dem med om bord i en ren digital avis.

»Jeg bruger altid min 85-årige svigerfar som eksempel. Selv om han har en iPad, så læser han kun vores papiravis. Men jeg er ret sikker på, at han kommer og spørger mig, hvor det så er på iPaden, at han kan læse vores nyheder den dag, vi lukker papiravisen,« siger Gwyn Nissen.

0 Kommentarer