Kommunikationsrådgiver og freelancer Teddy Gehrke forsøgte fra talerstolen at ruske op i et delegeretmøde, hvor folk langsomt var begyndt at sive mod udgangen på Hotel Comwell i Kolding efter to dage med debat, valg og beslutninger.
Det gjorde han med et forslag om ”økonomisk tilskud til Åbenhedstinget” på 150.000 kroner i årene 2015, 2016 og 2017.
»Åbenhedstinget laver et kæmpestort stykke arbejde for at skabe åbenhed i den offentlige forvaltning,« sagde Teddy Gehrke og understregede, at DJ havde brug for »ildsjæle«, der trækker dokumenterne ud af træge myndigheder – fordi:
»Demokratisk offentlighed er hjerteblod for journalister.«
Redningsaktion
Sagen tog sin begyndelse, da DMJX – Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – trak sit årlige tilskud til Åbenhedstinget, der siden 2007 har arbejdet for åbenhed i den offentlige forvaltning, blandt andet ved at indsamle erfaringer med den nye offentlighedslov, køre prøvesager og søge aktindsigt.
Det udløste en redningsaktion, hvor DJ først signalerede, at sagen var værd at kæmpe for, men senere præciserede, at DJ ikke ville give penge, der kunne gå direkte til lønmidler til enkeltpersoner.
»Åbenhedstinget er en privat virksomhed, det skal vi ikke støtte,« lød det fra næstformand Lars Werge på hovedbestyrelsens møde før delegeretmødet.
Ikke fair
Den argumentation gentog han essensen af på delegeretmødet – nu med den forskel, at han talte med vægt af nyvalgt formand.
»Det er problematisk, at man på delegeretmødet siger, at fordi en uddannelsesinstitution har trukket en støtte til en privat udgiver, så skal vi rette op på det. Det synes vi ikke er fair,« sagde formanden Lars Werge.
DJ stillede ændringsforslag
I stedet præsenterede han hovedbestyrelsens ændringsforslag, der ikke nævner et konkret årligt beløb, men understreger det formål, som Lars Werge også fremhævede fra talerstolen.
»Vi vil styrke arbejdet med at dele viden og debat om den nye offentlighedslov,« sagde han om forslaget, der blandt andet går på, at DJ skal oprette en fond, der støtter sagen.
Forslaget vil sikre en styrkelse af hjemmesiden www.offentlighedslov.dk, som DJ selv driver i samarbejde med Danske Medier og ”øget påvirkningsarbejde af politikerne og Folketingets partier”.
Ændringsforslaget vedtaget
DJ's ændringsforslag blev bakket op af formanden for Journalisterne, Rasmus Mark Pedersen, der oprindeligt havde bakket op om Teddy Gehrkes forslag.
Til gengæld forsøgte journalist Kate Bluhme at få justeret forslaget, blandt andet så der ikke kan ydes støtte til journalistisk arbejde. Det vandt dog ikke genklang hos de delegerede.
DJ's ændringsforslag blev vedtaget. Det betyder også, at der kan ydes støtte til ”medlemmers arbejde med indsamling og formidling af viden” om formålet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.