Støtte-modtagere jubler – topscorer er hemmeligt projekt

Medieprojektet Koncentrat får knap 3 mio. kr. i innovationsstøtte. Men stifteren ønsker at holde projektet hemmeligt, indtil det går i luften i 2017. Korrespondenterne, som får 2,8 mio. kr., har en forretningsmodel med gratis journalistik og andre betalte ydelser. En tredje modtager, InsideBusiness, er på udkig efter freelancere

Innovationsmidlerne er netop uddelt for tredje gang i 2016. Topscoreren denne gang er medieprojektet Koncentrat, som har fået knap 3 mio. kr. ud af de lidt over 9 mio. kr., der er uddelt. Projektet har også fået støtte til forundersøgelse fra puljen før.

Men det er en meget fåmælt støttemodtager, som Journalisten får fat i på telefon.

Freelancejournalist Thomas Møller Larsen er projektleder på Koncentrat.

»Vi har besluttet i gruppen at holde kortene tæt til kroppen indtil start 2017, hvor vi går i luften,« siger Thomas Møller Larsen til Journalisten.

Han er glad for støtten, men har ikke yderligere kommentarer.

Korrespondenter vil tjene penge på andet end journalistik

Korrespondenterne.dk har næsten fået lige så meget, nemlig 2,8 mio. kr. Her vil medstifter Rasmus Bøgeskov Larsen gerne fortælle, hvad pengene skal gå til.

»Vi er meget lykkelige for at have fået denne her støtte. Det er kulminationen på mange års hårdt arbejde. Nu kan vi endelig få afprøvet nogle af de ambitioner, vi har om at skabe økonomisk bæredygtig udlandsjournalistik,« siger han.

Korrespondenterne er et netværk af udlandsjournalister. Rasmus Bøgeskov Larsen har selv dækket Mellemøsten siden 2009. Men forretningsmodellen bag er, at man ikke kan tjene penge på selve journalistikken – men på en masse andet.

»Pengene skal bruges til at udvikle nogle eksklusive ydelser og services, som skal være vores forretningsgrundlag i fremtiden. Vi tror ikke på, at man kan skabe en bæredygtig forretning baseret kun på klassisk journalistik målrettet den brede offentlighed. Vi vil selvfølgelig også lave klassisk journalistik, men den skal være gratis tilgængelig. Indtjeningen skal derimod komme ved, at vi udvikler nogle ydelser såsom foredrag, rejseguiding, undervisning, rådgivning til virksomheder, der opererer i udlandet, og så videre,« forklarer Rasmus Bøgeskov Larsen.

»Journalistikken skal give os et stærkt brand, som vi kan bygge en forretning rundt om, men hvis folk skal betale for en ydelse, skal den være eksklusiv, og og det tror vi, vi kan levere, fordi vi som udlandskorrespondenter har en helt unik indsigt,« fortsætter han.

Har eksisteret siden 2010

Folkene bag Korrespondenterne bor rundt omkring i verden, men har det til fælles, at de er danskere. Netværket har eksisteret siden 2010, og siden 2013 arbejdet på at udnytte netværket til at skabe deres egen platform og medie.

Der er nogle krav til egenfinansiering, som skal opfyldes, før Korrespondenterne lever op til kravene for at få pengene. Men det forventer Rasmus Bøgeskov Larsen vil lykkes hen over jul og nytår.

»Vi har ikke et færdigt produkt, der ligger klar, men nu skal vi ud og afprøve nogle ting på markedet og nu har vi fået de her penge til at løbe det i gang,« siger han.

Støtte betaler it-udvikling og journalistik

Hos InsideBusiness, som får 720.000 kroner fra etableringspuljen i denne omgang, vil ansvarshavende chefredaktør, Peter Nyholm, også gerne fortælle. Netmediet om business-stof har tidligere fået 500.000 kroner, men valgte at søge igen.

»Vi har søgt en omgang mere, fordi vi i forsommeren måtte konstatere, at vores it-platform ikke rigtig kunne integreres med Mandag Morgens, som vi havde regnet med. Vi fik lynhurtigt udviklet en ny platform, så vi gik i luften som planlagt i maj, men det betyder, at vi har en platform, som hele tiden har brug for udvikling. Det er i høj grad det, pengene skal bruges til,« forklarer Peter Nyholm.

Men nogle af pengene skal også gå til journalistik.

Redaktionen består af de to stifitere Peter Nyholm og Morten Johnsen som faste medarbejdere. Derudover er Uffe Gardel fast freelancer, og Mette Mandrup er netop startet som freelancer. Peter Nyholm fortæller, at InsideBusiness søger flere freelancere – og overvejer at oprette en fast stilling.

»Vi er på udkig efter dygtigere freelancere på kort og mellemlang sigt, som har lyst til at skrive gode erhvervshistorier. Det er gået væsentligt bedre, end vi havde regnet med og turdet drømme om, så økonomien ser rigtig fornuftig ud,« siger han.

 

Her er støttemodtagerne

I alt er der uddelt 9,3 mio. kr. i denne omgang, fordelt på etablerings- og udviklingsstøtte. Midlerne modtages over en treårig periode. Modtagerne er:

Etableringsstøtte:

Koncentrat (Thomas Møller Larsen) : 2.958.750 kr.

Korrespondenterne (Korrespondenterne.dk) : 2.800.000 kr.

InsideBusiness (Inside Business IVS) : 720.000 kr.

Socialfremtid.dk (Københavns Projekthus) : 363.462 kr.

COIN (Lone Johnsen Advisor) : 250.000 kr.

Vildnis (Thea Reedtz Husted) : 100.000 kr.

Papercut Issues (Papercut Issues IVS) : 96.400 kr.

Udviklingsstøtte:

Der Nordschleswiger: 2.000.000 kr.

SønderborgNyt: 40.000 kr.

1 Kommentar

Ida Sønderby Rosgaard
27. NOVEMBER 2016
Stort tillykke til alle, der
Stort tillykke til alle, der har modtaget støtte! Især er det dejligt at se, at der også er freelancere iblandt :-)

Ansøgningsfristen for 1. runde 2017 er i øvrigt den 9.1.2017:
http://slks.dk/medier/mediestoette/innovationspuljen/