I en undersøgelse foretaget af DJ svarer to tredjedele af de adspurgte kommunikationsfolk, at de jævnligt oplever etiske dilemmaer i deres arbejde.
568 medlemmer har svaret på undersøgelsen. 27 procent svarer, at de oplever etiske dilemmaer mindst et par gange om måneden.
Formand for DJ Kommunikation Lars Elmsted er overrasket over, at så mange oplever etiske dilemmaer i deres daglige arbejde. Han tager det dog som et udtryk for, at mange af medlemmerne i DJ netop har en høj etisk standard og gør sig tanker om den virkelighed, de er med til at påvirke hver eneste dag.
"Jeg hæfter mig ved, at halvdelen af respondenterne også svarer, at de finder det ’vigtigt’ eller ’meget vigtigt’ med etiske retningslinjer i deres daglige arbejde. Det siger mig, at vi i DJ Kommunikation har fat i noget rigtigt, når vi sender vores bud på et sæt etiske standarder til afstemning på delegeretmødet i april," siger Lars Elmsted til kommunikationen.dk.
Der er typisk fire kategorier af etiske dilemmaer, som kommunikationsbeskæftigede løber ind i:
- Lyv eller tilbagehold oplysninger.
- Klemt på fagligheden.
- I strid med personlige værdier.
- Mangelfuld eller fordrejet på grund af hensyn til andre.
Det fremgår af svarene på den spørgeskemaundersøgelse, som DJ har foretaget blandt forbundets kommunikationsmedlemmer.
Mange af de adspurgte melder tilbage med tanker om, at de som kommunikatører kun fortæller om et udsnit af helheden. De lyver ikke, men har omvendt fået til opgave at få produktet, servicen, virksomheden eller beslutningen til at fremstå bedst muligt. Balancegangen er at være så objektiv som mulig, samtidig med at ikke alt for mange dårlige sider kommer frem.
Et andet etisk dilemma, som bliver fremhævet i undersøgelsen, er, at folk oplever det som et etisk dilemma ikke at kunne løse opgaver på den måde, som deres faglighed byder dem. Det kan være, når kunden eller lederen ønsker, at man løser en opgave på en måde, så det bliver ringere eller decideret forkert i forhold til, hvad ens faglighed siger en.
En kategori af dilemmaer handler om, at opgaver kan være i strid med personlige værdier. Det sker, når man som kommunikatør arbejder med sager eller produkter, der strider imod ens egen holdning eller værdier.
Endelig er der hensynet til andre. I forbindelse med DJ's undersøgelse er der kommet svar, der handler om, at kommunikatører tilbageholder viden af juridiske, politiske og forvaltningsmæssige grunde, eller når en sag ikke kan beskrives helt åbent. Det giver en mangelfuld eller fordrejet præsentation af sagen.
Det sker både i forhold til enkeltpersoner, fx i forbindelse med kommunikation om personalesager og ved fyringsrunder i virksomheder, og på makroniveau, når kommunikationen skal tage hensyn til særligt udsatte grupper eller måske skal tage religiøse hensyn.
Debatten om etik i kommunikationsfaget har præget medierne på det seneste, blandt andet på grund af Waterfront/DSB-sagen. Samtidig har DJ Kommunikations bestyrelse sendt et bud på et sæt etiske standarder af sted til afstemning på delegeretmøde i april.
Undersøgelsen blev foretaget omkring årsskiftet.
5