Storstilet undersøgende konference

 

 

282 journalister, redaktører og redaktionelle medarbejdere fra 48 lande kom til Hotel D'Angleterre i København de første fire dage af maj for at deltage i et kalejdoskop af foredrag, oplæg, diskussioner og træning i undersøgende og kritisk journalistik.

Nogle af de bedste undersøgende journalister og redaktører og andre efterforskere på denne klode var samlet og holdt oplæg ved konferencens mange sideløbende paneldebatter og workshops.

Der var tilmeldt 317 fra 51 lande, men nogen kom aldrig op. Hovedparten af de 282 deltagere kom fra Skandinavien, Vesteuropa og USA. Omkring en fjerdedel kom fra Østeuropa, det tidligere Sovjet og lande i Sydamerika, Afrika og Asien, hvor pressefrihed, demokrati og menneskerettigheder ofte har yderst trange kår.

Værterne for denne 2. globale konference for undersøgende journalistik var Foreningen for Undersøgende Journalistik, FUJ, sammen med Danish Institute for Computer Assisted Reporting, DICAR, og den amerikanske organisation Investigative Reporters and Editors, IRE.

Penge fra det danske udenrigsministerium og det Soros-baserede Open Society Institute havde gjort det muligt for en lang række af deltagerne fra den 3. verden at komme til konferencen, der desuden var støttet af Politikens Fond, Ophavsretsfonden i DJ, Dagspressens Fond, dagbladet Information og Danmarks Radio.

Hver enkelt deltager var kilde til rystende eller tankevækkende historier, der spændte fra korruption blandt magtfulde politikere og erhvervsfolk, hvidvask af penge, arbejde under dødstrusler, systematiske seksuelle overgreb i sportens verden, smugling af slaver, trafficking af prostituerede, narkokriminalitet, medicinalvirksomheders hensynsløshed over for menneskeliv i deres jagt på profit, krig og kriser og immigration.

Hver oplægsholder fortalte om sit arbejde med særligt fokus på sine arbejdsmetoder, sine værktøjer og erfaringer, der villigt blev delt med tilhørerne. DICAR gennemførte 12 fuldsatte workshops i brugen af computersoftware og arbejdsmetoder i research og efterforskning på nettet, og der blev vist 12 tv-dokumentarer undervejs.

Formand for Foreningen for Undersøgende Journalistik, Jørgen Flindt Pedersen, afsluttede konferencen, som han kaldte revolutionerende – ikke bare på det faglige og indholdsmæssige plan.

Konferencen i København vedtog nemlig et fælles arbejdsgrundlag og stiftede et globalt netværk for undersøgende journalister og deres nationale organisationer. Og så blev der sagt farvel og på gensyn om to år i Amsterdam eller måske Bruxelles.

TALER OG OPLÆG PÅ NETTET
– Hovedparten af talepapirerne og oplæggene forelå i trykt form til tilhørerne på konferencen. De ligger nu også på DICARS hjemmeside, http://www.dicar.dk eller direkte http://www.dicar.org/global2003/. Her kan man også fortsat finde navne og e-mailadresser på oplægsholdere og deltagere fra hele kloden, ligesom man kan se grundlaget for og medlemmerne af det nye globale netværk for undersøgende journalistik. Desuden kan man se program og pris på IREs nationale konference i USA, der finder sted i begyndelsen af juni i Washington.

Læs også: Følg pengene, se på livsstilen og offentliggør alt

0 Kommentarer