Større bliver det næppe

PRESSEFOTO. Så har Journalistforbundets svar på populærpressen, Journalisten, igen slået til.I nummer 4 påstår bladet på forsiden at bringe et tema om Årets Pressefoto. Og hvad består det tema så i?

PRESSEFOTO. Så har Journalistforbundets svar på populærpressen, Journalisten, igen slået til.
I nummer 4 påstår bladet på forsiden at bringe et tema om Årets Pressefoto. Og hvad består det tema så i?

På seks sider har redaktøren, som kalder sit bidrag for reportage, "smidt årets pressefoto på gulvet" foran en flok 13-17-årige børn og ladet disse kommentere fotografierne. Blandt bidragene gengives blandt andet følgende kommentarer om Jan Dagøs fantastiske reportagefoto fra Haiti, "(at) man jo godt kunne fjerne den lille smule blå himmel i højre hjørne", og en anden tror, "det er et heldigt skud".

I "reportagen", som beretter en hel del om den private kommercielle konkurrent til billedjournalistuddannelsen på DJH, udgør selve reportagedelen vel kun omtalen af de unges frugtspisning – og deres beskrivelser af egne "bedste billeder".
Tema? Reportage?

Med redaktørens egne ord: "STØRRE BLIVER DET NÆPPE". Ak, nej.

– Hans Otto, pressefotograf

SVAR I. Kære Sigrid og Hans Otto
Vi vil selvfølgelig gerne dække fotojournalistikken optimalt. Årets Pressefoto er isoleret set en redaktionel udfordring: Vi kan for eksempel ikke lade fotoiagttagere kommentere vinderne; de er hemmelige.

Ud over reportagen fra Fatamorgana – der har skolet mange senere vindere – omfatter dækningen i Journalisten også et potentielt debatskabende interview med tidligere prisvinder Nicolai Howalt. Debattråden på journalisten.dk er åben. Også for billedredaktører.

Desuden har vi på Journalisten.dk tv-reportage fra begivenheden og et galleri med stort set samtlige billeder.

– Øjvind Hesselager, redaktør, Journalisten

SVAR II. Kære Sigrid og Hans Otto. Jeg fik ideen til at dække Årets Pressefoto ved at få aspiranterne på Fotoskolen Fatamorgana til at se på billederne. Hensigten var at formidle den umiddelbare kærlighed til og fascination af fotografiet, der løber som en understrøm under events som Årets Pressefoto, og som jeg personligt hvert år oplever som større og endnu mere medrivende, end hvem der lige løber med priserne.

Jeg synes f. eks., at kommentaren: "Hun er fanget i det øjeblik, hvor hendes personlige sårbarhed skinner igennem. Hun er utrolig tynd. Billedet handler måske om hendes egen angst" (citat Hannah, 13 år) bidrager mere originalt til læserens billedoplevelse eller -læsning end den katalogtekst, der ledsager billedet på udstillingen: "En model backstage til YDE's show på Københavns Rådhus under modeugen sommer 2010."

– Julie Asmussen, layouter, Journalisten

0 Kommentarer