Store Match Dag kan blive tag-selv-bord for de studerende

Prognosen lyder, at der for første gang i årevis vil være for mange praktikpladser i forhold til praktiksøgende til Store Match Dag. Forskellen er så stor, at praktikudvalget opfordrer praktiksteder til at udskyde jagten på en praktikant et halvt år

”For første gang i ti år kan de studerende se frem til, at Store Match Dag bliver deres dag.”

Sådan siger praktikkoordinator ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Pia Færing.

Næste Store Match Dag – også kaldet Panikdagen – ser ud til at blive et tag-selv-bord for praktikanterne. Pia Færing forudser, at der vil være cirka 180 praktikpladser at søge, men kun cirka 120 ansøgere, når dagen afvikles den 7. november.

I mange år har det ellers været omvendt. Der har været for få pladser til de mange ansøgere fra både journalistuddannelserne og TV- og Medietilrettelægger-uddannelsen.

”Vi har i årevis skreget på flere praktikpladser. Nu kan vi pludselig ikke love praktikstederne en praktikant,” siger Pia Færing, der også er medlem af Praktikudvalget, hvor repræsentanter for branchen drøfter og nedsætter regler for praktik.

Færre studerende søger – flere praktiksteder i puljen

I foråret 2017 skrev Journalisten, at der for tredje år i træk manglede over 80 praktikpladser, og de seneste to runder i efteråret 2017 og foråret 2018 har budt på henholdsvis 100 og 45 pladser for lidt. 

Den anderledes prognose for dette efterår skyldes blandt andet, at de studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, DMJX, sidder over. Det er blevet besluttet at skubbe praktikken for de aarhusianske studerende fra 4. til 5. semester, og da den aftale træder i kraft nu, er der altså en enkelt Store Match Dag uden DMJX-studerende.

Det falder sammen med, at der ikke er nogen praktiksøgende fra Syddansk Universitets journalistlinje, da den kun optager journaliststuderende om sommeren og dermed kun har praktiksøgende i foråret.

Og sidst men ikke mindst er det lykkedes at skaffe flere praktikpladser, end der plejer at være, forklarer næstformand i Dansk Journalistforbund, Tine Johansen. Hun fortæller, at forårets praktikantaftale har været medvirkende til at skabe flere pladser.

En af aftalens store overskrifter er, at praktiklønnen er blevet sat ned, imens læring på praktikstederne skal opjusteres.

”I denne her runde ser det ud til at blive praktikanternes marked. Der vil være praktikpladser, som får svært ved at få en praktikant,” konkluderer Tine Johansen.

Fra både SDU og DMJX vil der dog være en lille gruppe af praktiksøgende, som enten ikke fik en aftale i sidste omgang, eller som har skrevet under på et kortere praktikforløb og derfor igen skal sikre sig en praktikaftale.

En god ide at vente til næste gang

Da det pludselig er de studerende, der har overhånden, har Praktikudvalget henvendt sig til landets praktiksteder og oplyst, at man kan forvente en anderledes Store Match Dag med mindre mulighed for at sikre sig en praktikant.

En særlig opfordring har derudover lydt til de nye praktiksteder, der netop er blevet godkendt til at søge praktikanter.

”Vi har sagt til dem, at det er fint, hvis de tager det stille og roligt og venter til foråret,” siger Pia Færing.

Det drejer sig om Arkil, BFA, Bold.dk Corp Media, Finwire News og Institut for Menneskerettigheder, fortæller hun.

”Det er ærgerligt, hvis de nye godkendte praktiksteder starter med at deltage i en praktikrunde, hvor de ikke får ansøgere. Det er jo ikke store, nye medier. Det er ofte nichesteder med lidt specielle profiler, og af erfaring ved vi, at det ikke er dem, der får flest ansøgere,” siger Pia Færing.

Hun tilføjer, at praktiksteder, som ingen ansøgere får, kan blive skuffede og undlade at søge igen. Derfor er det i alles interesse, hvis disse nye praktiksteder overvejer, om de skal søge en praktikant netop ved denne Store Match Dag.

Det kræver mange ressourcer for et medie at deltage i praktiksystemet. De skal lave uddannelsesplan, de skal besigtiges, de skal afholde åbent hus-arrangementer, afholde samtaler og til sidst bruge tid på den egentlige Store Match Dag.

”Hvis de siger, at de gerne vil prøve alligevel, er det fint. Men det er et stort arbejde for dem at sætte i gang til ingen nytte,” siger Pia Færing.

"De kan jo kun få en praktikplads hver"

Også Tine Johansen understreger vigtigheden af ikke at skræmme nye praktiksteder væk.

”Vi har brugt en masse kræfter på at skaffe nye praktikpladser. Så vi frygter selvfølgelig, at de ikke synes, det er særlig interessant at være med næste gang, hvis de ikke får en praktikant,” siger hun.

Tine Johansen sidder i Praktikudvalget som repræsentant for Dansk Journalistforbund, som organiserer cirka 3.000 mediestuderende.

Tine Johansen, kan du forstå, hvis de studerende, der betaler medlemskroner til jer, bliver skuffede over, at I går ud og arbejder for, at de får færre praktikpladser at vælge imellem?

”Nej. Der vil være mange flere pladser end studerende i denne her omgang, og de kan jo kun få en praktikplads hver,” siger hun.

"Og vi arbejder ikke for færre pladser. Men praktikudvalget taler med nogle af de nye pladser om at vente et semester med at slå stillinger op for at forberede dem på den nye, omvendte verden."

1 Kommentar

Abc
18. OKTOBER 2018
Bliver et tag-selv-bord for
Bliver et tag-selv-bord for journaliststuderende, der vild lave kommunikation*