Store forventninger til radiomarkedet

Medieåret 2008: Et nyt elektronisk målesystem, der viser, hvad folk rent faktisk lytter til - og ikke hvad de tror, de lytter til - vil give et langt mere professionelt radiomarked. Det siger administrerende direktør i SBS Broadcasting Eric Hansen. Kampen om morgenfladen bliver afgørende.

Medieåret 2008: Et nyt elektronisk målesystem, der viser, hvad folk rent faktisk lytter til – og ikke hvad de tror, de lytter til – vil give et langt mere professionelt radiomarked. Det siger administrerende direktør i SBS Broadcasting Eric Hansen. Kampen om morgenfladen bliver afgørende.

Indtil nytåret blev radiolytning målt ved at bede folk om at svare på, hvad de lytter til. Det nye målesystem Portable People Meeters måler i stedet elektronisk, hvad lytterne reelt lægger øre til.

»Mediet bliver mere professionelt. Når man er ude og sælge radiomediet, har annoncørerne spurgt, om lyttertallene nu også er troværdige. Fremover er det den faktiske lytning, og det vil gøre mediet mere troværdigt,« siger Eric Hansen fra SBS Broadcasting.

Hans forventning er, at radiomarkedet vil stige i 2008 med minimum samme hastighed som i 2007 – både hvad angår lyttere og annoncører.

Da PPM-systemet blev indført i Norge, viste det sig, at der blev lyttet langt mere til radio, end folk troede. Det kan skyldes, at systemet også registrerer al den ubevidste radiolytning, der foregår hos damefrisøren, i taxaen og indkøbscenteret.

»Det er også sandsynligt, at TV 2 Radios lyttertal vil stige. Mange lytter måske til TV 2 Radio, mens de tror, at de lytter til noget andet,« siger han.

Inden for radioverden bliver noget af det allermest afgørende ifølge Eric Hansen, hvem der får deres morgenflade til at fungere.

Han bemærker, at 2007 var et turbulent år for flere kommercielle kanaler, hvor flere prominente værter forlod deres stilling. På TV 2 Radio sagde Lars Hjortshøj farvel, kort tid efter at han var kommet i gang, og på Radio 100 FM forlod Lasse Rimmer sin stilling.

»Der var formentlig over en million, der så Sommer på DR søndag. På tv handler det om programmer. På Radio handler det om frekvenser. Når folk først er på en kanal, har de det med at blive der. Derfor er det naturligt, at morgenfladen er afgørende,« siger han.

På The Voice er førsteprioriteten derfor også at få relanceringen af morgenfladen med Uffe Holm til at fungere.

I 2008 er TV 2 Radios fremtid i øvrigt noget af det mest interessante at følge inden for radiobranchen.

»TV 2 skal have fundet ud af, om de skal have en multimediestrategi, eller om de skal satse på tv. TV 2 i Norge havde også en radiokanal, som de nu har valgt at sælge, fordi det er svært for tv-stationer at opnå synergieffekter med radiostationer,« siger SBS-chefen.

Eric Hansen mener, at TV 2s dårlige start netop skyldtes, at de lavede radio, som om det var tv.

»TV 2 Radio var meget programorienteret. Det var tydeligt, at Palle Strøm var programdirektør. Der var mange store profiler, som var så forskellige, at det gav en uharmonisk flade. Men der er to ting, der er afgørende, når folk lytter til radio. Først og fremmest skal folk kunne lide musikken. For det andet skal det indimellem give dem noget ekstra. TV 2 Radio blev ikke bygget som en radiostation, men som tv uden billeder. En Thomas Madvig over for en Casper Christensen har ikke noget med hinanden at gøre. Lytterne har svært ved at forholde sig til det, når det er for forskelligt,« siger administrerende direktør for SBS Broadcasting Eric Hansen.

I Danmark ejer SBS Broadcasting to radionetværk: The Voice & Radio 2. Derudover ejer SBS Broadcasting tv-stationerne Kanal 4, Kanal 5, musik-tv stationen The Voice TV samt den nyligt opkøbte CMore Group, som bl.a. udbyder Canal+. (SBS Nordic).

 Læs også de øvrige artikler i serien Medieåret 2008.

0 Kommentarer