I værste fald kan der om tre år være 30 færre stillinger på Nordjyske. Det er resultatet af en omfattende spareplan, som ledelsen her til morgen har orienteret medarbejderne om.
»Her i maj måned skal vi finde besparelser, der svarer til 15 stillinger. Og vi må regne med, at der skal findes i samme niveau over de næste par år,« fortæller avisens chefredaktør, Lars Jespersen, til Journalisten.
Meldingen om spareplanerne ramte kollegerne hårdt. Det fortæller tillidsmand på Nordjyske Torben Duch Holm. Særligt fordi redaktionen siden 2009 har oplevet en håndfuld sparerunder.
»Det er svært, og det rammer folk hårdt. Én ting er, at nogen skal fratræde – men hvordan skal det hele så hænge sammen bagefter? Der er vel forsvundet 20-30 stillinger med de fratrædelser, der har været tidligere. Det er ikke sådan, at jeg vil give op, men hele situationen giver da grund til pessimisme,« siger han.
Kan ikke afvise fyringer
Baggrunden for de omfattende besparelser er den krise, som aviser verden over oplever, fortæller chefredaktør Lars Jespersen.
»Det er jo den ikke overraskende historie om, at dagbladenes økonomi over mange år har været i frit fald. Vi har tilpasset løbende, men nu accelererer det. Derfor laver vi en større tilpasning. Vi er nødt til at få udgifterne ned for at holde økonomien,« siger han.
Lars Jespersen understreger, at ledelsen på Nordjyske har tradition for at finde løsninger i fællesskab med medarbejderne.
»Nu ser vi på frivillige fratrædelsesaftaler og på andre løsninger. Om det også betyder fyringer, kan jeg ikke svare på. Men nu er det her jo redaktionelt, og på en redaktion går de fleste udgifter til personale,« siger han.
Kan det lykkes at spare så meget uden at afskedige folk?
»Det kan man ikke afvise. Men man kan heller ikke love det,« siger chefredaktøren.
Bekymring for avisens kvalitet
Også tillidsmand Torben Duch Holm håber, at en del af besparelserne kan findes ved frivillige fratrædelser. Indtil videre er det på den måde lykkedes at undgå fyringer ved de seneste års sparerunder.
»Det prøver vi også nu. Men hvis det ikke går op – og det bliver jo nok svært denne her gang – så må vi se på, hvad der kan være af andre sparemuligheder. Det har vi ikke taget konkret stilling til endnu,« siger han.
Hvorfor tror du, det bliver svært denne gang?
»Fordi 15 stillinger er mange. De andre gange har det været lavere tal, vi har arbejdet med – jeg tror, det her er den største sparerunde,« siger Torben Duch Holm.
Han fortæller, at medarbejderne er bekymrede for, om de kan holde kvaliteten med færre hænder på redaktionen:
»Der er nogle ting, vi gerne vil lave, som der måske ikke er kræfter til i fremtiden. Så det kræver en prioritering. Det siger jeg også til kollegerne: For ikke at gå ned med stress, så må man indstille sig på, at vi ikke kan det samme som før,« siger han.
Chefredaktør: »Vi er ikke optaget af hurtigløb«
Chefredaktør Lars Jespersen kalder det »fair« og »reelt«, at medarbejderne er bekymrede.
»Det viser, at de går op i avisudgivelsen. Men vi er cirka 190 redaktionelle medarbejdere, så jeg tror godt, vi kan finde ud af det. Det er ikke sådan, at alt er umuligt, og intet kan lade sig gøre. Men det er et langt sejt træk, og jeg forstår godt, at man kan tænke ”puha, nu skal vi til det igen”,« siger han.
Men hvordan skal I lave avis af samme kvalitet fremover, hvis I er 30 færre om tre år?
»Vi må tænke i at omlægge måden, vi laver avis på fremover. Jeg tror på, at vi fortsat kan lave god journalistik, men det kræver nogle fravalg, når vi bliver færre,« siger Lars Jespersen.
Tillidsmand Torben Duch Holm vil afvente og se, hvad de næste par uger giver i forhold til medarbejdere, der henvender sig med ønske om en frivillig fratrædelse.
»Men et eller andet sted bliver der nogle huller. Der vil jo være steder, hvor der mangler folk. Og vi kan nok ikke sætte farten op. Det tror jeg er sket tidligere,« siger han.
Lars Jespersen, kan du garantere, at dem, der bliver tilbage, ikke skal løbe hurtigere?
»Garantier er noget svært noget. Men jeg tror ikke, løsningen er, at nogen skal løbe hurtigere. Løsningen er at se på måden, vi arbejder på, og hvad der virkelig er værdifuldt for mediebrugerne. Slaget står ikke om, at vi skal løbe stærkt. Vi er ikke optaget af hurtigløb – der løbes stærkt i forvejen,« siger chefredaktøren.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.