Forslaget om kønskvotering skaber uenighed blandt medlemmerne af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse.
Ligestillingsudvalget har stillet et forslag om, at seks-syv medlemmer af hovedbestyrelsens i alt 15 medlemmer skal være af samme køn. Forslaget skal sikre, at hovedbestyrelsens sammensætning afspejler forbundets medlemmer, hvor omkring 42 procent er kvinder.
Formand for Organisationsudvalget Peter Thornvig synes, at det er en skidt ide med kønskvoter.
»Jeg har altid været modstander af positiv særbehandling. Skal vi så også kvotere på hudfarve og etnisk baggrund?« spørger Peter Thornvig, der også er formand for specialgruppen DJ Fotograferne. Sammen med resten af Organisationsudvalget skal han behandle forslaget i morgen, fredag.
Peter Thornvig peger på, at alle de kvinder, som har stillet op til hovedbestyrelsen, er blevet valgt ind, og han er derfor ikke enig i, at der er et problem.
Næstformand i Dansk Journalistforbund Fred Jacobsen sidder i Ligestillingsudvalget og har derfor været med til at strikke forslaget sammen. Han går grundlæggende ind for at vælge dem, der er bedst kvalificerede, men vil gerne foreslå kønskvotering for at få gang i debatten om, hvordan forbundet sikrer kvindelige hovedbestyrelsesmedlemmer.
»Hvis vi bliver tvunget til at tænke i kønsmæssige alternativer, tror jeg også, at det vil udvide vores horisonter,« siger Fred Jacobsen. Han bakkes op af hovedbestyrelsesmedlem Antoinette Kordic, der er tekster i TV 2:
»Jeg er varm tilhænger af kvoter, fordi vi får skabt et større rekrutteringsgrundlag. Vi forpligter os til at opsøge kvalificerede kvinder, som normalt ikke ville stille op på eget initiativ,« siger hun.
Forslaget om kønskvotering er stillet, fordi kvindelige medlemmer af DJ i gennemsnit får 2.000 kroner mindre i løn end mænd, og fordi kvinder er underrepræsenteret på lederposter.
Hovedbestyrelsesmedlem René Simmel har allerede erklæret, at forslaget er »noget skvadder«. Onsdag sagde han til Journalisten.dk:
»Det er typisk Dansk Journalistforbund at komme halsende årtier efter samfundsudviklingen. Alle de steder, man har forsøgt med den slags mekaniske løsninger på et problem, er man i dag ved at gøre op med det. Men nu er det så ved at nå ind bag de tykke mure på Gammel Strand, nu hvor det er forældet,« lød det fra René Simmel.
Peter Thornvig mener, at det er hovedbestyrelsens pligt at arbejde for ligestilling uanset medlemmernes køn. Men han vil hellere behandle andre typer af forslag.
»Vi har et team, der tager sig af ligelønstjek. Hvis de kommer og siger, at det her er et stort problem, og at de skal have flere ressourcer, så er det sikkert, at hovedbestyrelsen vil se velvilligt på det inden for de ressourcer, der er,« lyder det fra Peter Thornvig, som også gerne vil være med til at se på, om der skal gøres noget for at klæde nye medlemmer bedre på til at sidde i hovedbestyrelsen.
Læs også: Krav om kønskvotering i hovedbestyrelse.
13