På TV 2 kan det nogle gange være vigtigere at få billederne ud hurtigt end at bruge tid på at tjekke sandheden bag billederne. Alligevel mener nyhedschefen, at historierne holder i 99,9 procent af tilfældene.
Nyhedschef på TV 2, Jens Gaardbo er bestemt ikke glad for de gange, der sniger sig usande eller plantede historier ind i nyhedsudsendelserne.
Samtidig sker det så sjældent, at han ikke anser det for et generelt problem. Fremfor at fokusere på de få fejlskud, der kan dukke op, mener han i stedet, at man kan vende problematikken og fremhæve de 99,9 procent af udsendelserne, hvor redaktionerne leverer fuldt troværdige historier til seerne.
"Det kan da ikke undgås, at vi får viderebragt historier, der burde være standset, inden de nåede frem til skærmen," forklarer han.
"Men tager man i betragtning, hvor meget der ryger igennem vores nyhedsredaktion i løbet af en dag, er det forsvindende lidt af det, vi sender, som er behæftet med fejl."
Han erkender dog, at kampen om at være de første kan spænde ben for at få undersøgt en historie til bunds, inden den bliver bragt.
Med hensyn til brugen af internationale nyhedsbureauer, har han dog fuld tillid til det materiale, der kommer derfra.
"Godt nok er det begrænset, hvor mange udbydere der er på markedet, men hvis vi, køberne, ikke er tilfredse med det, de leverer, er det trods alt forholdsvis nemt at skifte bureau, så på den måde er de afhængige af os," forklarer Jens Gaardbo.
"Ud over det har vi jo også et personligt kendskab til redaktørerne og har bestemt in-gen grund til at tvivle på deres seriøsitet og troværdighed."
Samtidig forklarer han, at en historie går gennem forholdsvis mange led, inden den når frem til de danske tv-stationer, så allerede der er der et godt filter i gang, hvor de tvivlsomme og usande bliver siet fra.
Alligevel bliver der standset en del historier på stationen i Odense, da der kan være tvivl om deres troværdighed, oplyser han.
Med hensyn til "breaking news" mener han, det er lidt anderledes.
"Har vi mulighed for at gå direkte på med begivenheder, der kan have stor international betydning, gør vi det, også selv om der kan være tvivl om, hvad det er, vi ser på billederne. Men så længe vi fortæller om de faktiske forhold og også gør opmærksom på, at det er sparsomt, hvad vi har af oplysninger, er jeg bestemt ikke i tvivl om, at det er det rigtige at gøre."
At TV 2 så efterfølgende brugte et nyhedsbrev til at bryste sig lidt af, at de var på med "breaking news" en lille rum tid før DR den 7. oktober sidste år, synes han er helt naturligt.
"I dag er det at være de første, når det gælder en nyhed, blevet så vigtigt et konkurrenceparameter, at der bestemt intet pornografisk er i at fortælle omverden, at vi var klar ved pultene, da det begyndte at brage løs i Afghanistan," siger Jens Gaardbo.
Læs også: Når hurtigheden er det vigtigste og Tvivlsomme billeder og en forklaring
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.