Quiz

Stor quiz: Hvor godt fulgte du med i valgkampen?

Fire ugers valgkamp er slut, og du kan nu teste dig selv her i Journalistens quiz, hvor Kåre Quists onkelhumor, Lasse Ellegaards klumme og Sofie Carsten Nielsens tur til Lolland selvfølgelig er med

Det var godt nok et tæt opløb i nat – men den røde blok fik lige netop sine 90 mandater, og nu venter spillet om statsministerposten.

Men hvordan forløb spillet om vælgernes gunst egentlig under den fire uger lange valgkamp?

I Journalistens valgquiz kan du demonstrere dine evner som skarpsindig nyhedsjunkie med blik for stort og småt under valgkampen.

Når du har givet dine svar på vores 16 spørgsmål, kan du med det samme se, om du har gættet rigtigt ved at scrolle ned i artiklen.

Og bare rolig, det er selvfølgelig en quiz med svarmuligheder på spørgsmålene. Det skal jo ikke være sværere at quizze end at søge ind på en journalistuddannelse.

 

A: Hvilken lækker drink serverede Inger Støjberg til Enhedslistens Mai Villadsen under deres ’tv-duel’ på Støjbergs brors gård?

 1. Cola Zero.
 2. Mælk i et glas med Arlas logo.

B: Frihedsbrevet afslørede forsøg på fusk med valgstøtte i en række partier. Kristendemokraternes partisekretær, Tage Sørensen, lagde sig fladt ned, da han blev konfronteret med historien. Hvad sagde han?

 1. ”Altså, jeg blev lokket, jeg blev fristet.”
 2. ”Vi er ikke vant til at modtage almisser.”

C: Hvad blev Ekstra Bladets politiske reporter Brian Weichardt kaldt i Politikens reportage fra Mette Frederiksens valgturné?

 1. ”Brian Weichardt er statsministerens onde ånd.”
 2. ”En irriterende mand, der har sovet med tøjet på og nu er stået op for at stille de spørgsmål, som ødelægger den gode stemning.”

Mette Frederiksen mødte Ekstra Bladets Brian Weichardt i Herlev. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

D: Hvad kunne B.T.’s udsendte reporter se, at der stod på døren, da Søren Pape Poulsen besøgte Satudarah MC’s utryghedsskabende rockerborg i Helsingør?

 1. ”Ring til Nordsjællands Politi vedrørende nøgler.”
 2. ”No trespassing. Hilsen Satudarah.”

E: Hvor mange gange på 15 sekunder svarede Lars Løkke Rasmussen ”nej”, da Josefine Kofoed fra TV 2 halvvejs i valgkampen spurgte, om han fortsat mente, at det ville være svært at pege på Mette Frederiksen som statsminister?

 1. Han svarede nej 19 gange.
 2. Hvad svarede slet ikke på spørgsmålet.

F: Under valgkampen skrev Peder Frederik Jensen, tidligere taleskriver i Miljøministeriet, et personligt essay i Information. Her kritiserede han, at kortsigtede interesser spærrer for den grønne omstilling. Om medieverdenen skrev han, at

 1. ”… medierne bliver mere og mere styret af holdninger, og klikfokuseret journalistik og mindre af vores fælles fremtid.”
 2. ”… medier skal have stor ros for at løfte den grønne dagsorden.”

G: En medarbejder fra Moderaterne havde lovet Skagen Avis at sende nogle oplysninger til en artikel, der skulle bringes 21. oktober. Men partimedarbejderen holdt desværre ikke sit ord. Hvad blev overskriften på forsiden af avisen?

 1. ”Mette Frederiksen fra Nordjylland spiser makrel fra Skagen hver uge.”
 2. ”Her skulle have været en artikel om Lars Løkkes besøg.”

H: Hvem sagde, ”Danmark er et fantastisk land”, da valget blev udskrevet?

 1. Mette Frederiksen.
 2. Sikandar Siddique.
Var det mon Mette Frederiksen eller Sikandar Siddique, der kaldte Danmark et fantastisk land? Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

I: Hvem sagde, ”Danmark er et fantastisk land”, da han meldte sig som statsministerkandidat?

 1. Søren Pape Poulsen.
 2. Jakob Ellemann-Jensen.

J: Ekstra Bladet måtte trække en artikel tilbage, hvor Søren Pape Poulsen blev kritiseret for at bryde coronareglerne under en rejse til Den Dominikanske Republik. Hvilket billede brugte Ekstra Bladet til den oprindelige artikel?

 1. Han var fotograferet med mundbind under et besøg på en nordjysk minkfarm.
 2. Han var fotograferet i Den Dominikanske Republik iført en stråhat.

K: Liberal Alliance fremlagde tidligt i valgkampen et retspolitisk forslag, der skulle tvinge myndighederne til at overholde fristerne for aktindsigt. Hvad var forslaget?

 1. Myndighederne skulle på ”en fremtrædende plads” på forsiden af deres hjemmeside beklage, at de havde været for langsomme.
 2. Myndighederne skulle betale bøder, hvis de var for langsomme.
Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh deler valgmateriale ud i Aarhus. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

L: DR og TV 2 havde samlet partilederne til første debat 5. oktober. Politikerne var klædt i gråt, blåt, orange og beige tøj. Hvem var den eneste partileder klædt i rødt?

 1. Mette Frederiksen.
 2. Pia Olsen Dyhr.
Alle partilederne var samlet til debat på DR og TV 2. Men hvem var klædt i rødt? Foto: DR Presse

 

M: Hvilken partileder fik omtale i både Se og Hør og Ditte Okmans ’Det vi taler om’ for at være single?

 1. Inger Støjberg.
 2. Rosa Lund.

N: Informations Lasse Ellegaard skrev i en valgklumme, at Enhedslisten er lige lovlig kyniske ”i det konsekvente valg af kønne unge kvinder som udadvendt ansigt”. Hvad kunne man læse i kommentarfeltet under artiklen?

 1. ”Information, det her er under jeres værdighed!”
 2. ”Tak til Lasse Ellegaard – han er en af journalisterne på Information, som gør avisen til den ’mindst ringe’.”

O: Sofie Carsten Nielsen fra Det Radikale Venstre besøgte Lolland tidligt i valgkampen. Hvilket af disse steder besøgte Sofie Carsten Nielsen IKKE?

 1. Rådhuspubben i Maribo.
 2. REMA 1000 i Nakskov.
 3. Bageren i Rødby.
 4. Lollands Gasforsyning i Holeby.
 5. Rødby Pølser og Grill.

P: DR’s Kåre Quist er kendt for sin onkelhumor. Det lykkedes ham at tiltvinge sig ordet i en ophedet partilederdebat 30. oktober ved at sige, at …

 1. … DR1 efter debatten sendte programmet ’Unge Inspector Morse’. Men hvis debatten trak for meget ud, ville det blive til ’Gamle Inspector Morse’.
 2. … partilederne ikke måtte blive for hæse, for så kunne de ikke stemme på valgdagen.

Her er de rigtige svar på quizzen

 

A: Inger Støjberg elsker Cola Zero, men hun serverede et glas mælk til Mai Villadsen på brorens gård i Roslev.

Inger Støjberg, Danmarksdemokraterne, inviterede Mai Villadsen til debat og et glas mælk. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

 

B: Kristendemokraternes partisekretær, Tage Sørensen, lagde sig fladt ned og sagde: Altså, jeg blev lokket, jeg blev fristet.

C: Ekstra Bladets politiske reporter Brian Weichardt blev i Politiken beskrevet som ”en irriterende mand, der har sovet med tøjet på og nu er stået op for at stille de spørgsmål, som ødelægger den gode stemning”.

D: På døren til rockerborgen i Helsingør var der en seddel med beskeden: Ring til Nordsjællands Politi vedrørende nøgler”.

E: Lars Løkke svarede nej 19 gange på 15 sekunder, da han blev spurgt, om han fortsat mente, at det ville være svært at pege på Mette Frederiksen som statsminister.

F: Den tidligere taleskriver Peder Frederik Jensen skrev, at medier ”bliver mere og mere styret af holdninger, og klikfokuseret journalistik og mindre af vores fælles fremtid”.

G: Skagen Avis skrev: Her skulle have været en artikel om Lars Løkkes besøg”.

H: Da valget blev udskrevet, sagde statsminister Mette Frederiksen i sin tale: ”Danmark er et fantastisk land”.

I: Da Søren Pape Poulsen meldte sig som konservativ statsministerkandidat, sagde han i sin tale: ”Danmark er et fantastisk land”.

J: Ekstra Bladets artikel om Søren Pape Poulsens coronarejse til Den Dominikanske Republik var ledsaget af et foto af Søren Pape Poulsen iført stråhat.

Ekstra Bladet viste et billede af Søren Pape Poulsen med stråhat i den urigtige artikel. Foto: Ekstra Bladet/Novlerstore

K: Liberal Alliance fremlagde et forslag om, at myndighederne skulle betale bøder, hvis de var for langsomme.

L: Under partilederdebatten 5. oktober på DR og TV 2 var Pia Olsen Dyhr fra SF den eneste politiker klædt i rødt.

Pia Olsen Dyhr var klædt i rødt under den første valgdebat på DR og TV 2. Foto: DR Presse

M: Ingen Støjberg fra Danmarksdemokraterne fik omtale i både Se og Hør og Ditte Okmans ’Det vi taler om’ for at være single.

N: I kommenfeltet under Lasse Ellegaards artikel stod der begge dele. Det vil sige både ”Information, det her er under jeres værdighed!” og ”Tak til Lasse Ellegaard – han er en af journalisterne på Information, som gør avisen til den ’mindst ringe’.” Hvis du har gættet på begge svar, giver det to point. Ellers får du bare et enkelt.

O: Sofie Carsten Nielsen besøgte mange steder på Lolland, men ikke Lollands Gasforsyning i Holeby. Gas er ikke en særligt udbredt energikilde på Lolland, ved vi nu.

P: Kåre Quist advarede om, at ’Unge Inspector Morse’ kunne blive til ’Gamle Inspector Morse’.


Her kan du se, hvor godt du klarede dig 


0-6 rigtige svar

Ja, du er så en af taberne i Journalistens quiz. Men bare rolig, der er ingen grund til at hænge med næbbet. Sandheden er, at du ikke går op i spin og politiske bagateller, men det store billede og de lange linjer. Og det er jo det, et folketingsvalg i virkeligheden handler om.

6-14 rigtige svar

Så tæt på – og alligevel så langt væk. Du ender i det kedelige midterfelt, der har fulgt lidt med, men ikke godt nok til at kalde sig quizmester. Nævn for guds skyld ikke dine forkerte svar, når du søger job på Christiansborg.

Alle – eller næsten alle – svar er rigtige

Flot. Du har et skarpt blik for de barokke detaljer, der afslører det store billede. Hvis du ikke allerede sidder med blandt de kloge hoveder i ’Besserwisserne’ på TV 2 News, er det et spørgsmål om tid, før du får en invitation.

0 Kommentarer