Stor konflikt kan være på vej i DR

DR har sent i aftes varslet lockout af en stribe fagforbund – herunder DJ, Dansk Magisterforening, DJØF, Ingeniørforeningen og Dansk Metal, erfarer Journalisten. Alle undtagen DJ har svaret prompte ved at varsle strejke. DR kan rammes af konflikt allerede 1. juni

Journalisten kunne sent i aftes fortælle, at DR har varslet lockout mod Dansk Journalistforbund.

Nu er det samme sket for de andre fagforbund, der forhandler overenskomst i DR lige nu. Sent i aftes modtog de andre organisationer – herunder Dansk Magisterforening, DJØF, Ingeniørforeningen, Bibliotekarforbundet, Dansk Metal og HK – også et lockout-varsel, erfarer Journalisten.

»Og vi kvitterede med et strejkevarsel,« fortæller Dansk Magisterforenings Michael Larsen, der er chefforhandler på vegne af hele Akademikernes Centralorganisation, her til morgen.

Situationen er nu, at DR har varslet lockout mod en lang række fagforbund. De har alle – undtagen DJ – ifølge Journalistens oplysninger svaret prompte ved at varsle strejke. Det betyder, at hvis ikke alle kan blive enige om en ny overenskomst på knap 14 dage – deadline er 1. juni – så udbryder der konflikt i DR.

Hvis de generer os, så svarer vi igen

Michael Larsen forklarer, at han mener, et strejkevarsel er et nødvendigt våben, når DR vælger at varsle lockout.

»Vi er sådan set ikke specielt glade for det lockout-varsel, men man er nødt til at sige: Hvis de generer os, så svarer vi igen. Problemet med en lockout er, at arbejdsgiverne kan lockoute dem, de ikke skal bruge, og beholde dem, der er strengt nødvendige. Nu varsler vi strejke, så vi kan sende dem hjem, som DR skal bruge,« siger han.

Havde varselsbreve med i tasken

Michael Larsen fortæller, at både DR og AC havde deres varselsbreve med i tasken. Da forhandlingerne gik i stå sent i aftes, valgte DR at trække lockout-varslet frem. AC kvitterede ved at række strejke-varslet den anden vej over bordet.

DM vil nu indkalde alle medlemmer i DR til et orienteringsmøde. Indkaldelsen vil blive sendt ud en af de kommende dage.

Blev du overrasket over, at DR har lockoutet jer?

»Vi er sådan set ikke overraskede, det plejer de jo. De foregående år – med undtagelse af sidste gang – er vi blevet mødt med lockout-varsel hver gang. Sidste år kom vi dem så i forkøbet med et strejkevarsel,« siger Michael Larsen.

Overrasket over, at DJ ikke varsler strejke

Han er til gengæld overrasket over, at DJ ikke har varslet strejke ligesom alle de andre fagforbund.

»Jeg synes, det er underligt, at journalisterne ikke har varslet strejke. Det må jeg sige.«

Hvorfor?

»Normalt svarer man jo en lockout med en strejke. Man forsvarer sig ved at lave et angreb. Det er mærkeligt, at DJ ikke griber den mulighed, men det har de sikkert en forklaring på,« siger Michael Larsen.

DJ: Alle muligheder er ikke udtømte

DJ’s forhandlingschef, Claus Iwersen, mener ikke, det er givet, at DJ skal varsle strejke, fordi de andre fagforbund har gjort det.

»Der har været tale om et relativt kort forhandlingsforløb siden 11. april. Det er rigtigt, at vi ikke fandt en aftale, men det er ingen naturlov, at man så skal varsle strejke eller lockout. Det er mere naturligt at se på, om alle muligheder for forhandling faktisk er udtømt. Er man nået så langt, at der kun er én mulighed tilbage? Der synes vi ikke, vi er,« siger han og tilføjer:

»Vi mener sagtens, vi kan opnå et fornuftigt resultat, hvis vi giver os tid. Det har været et tæt forløb, og vi mener ikke, vi skal give op endnu.«

Claus Iwersen undrer sig over, at DR har valgt at varsle konflikt.

»Hvis du ser på de seneste 20 år, er der masser af eksempler på, at forhandlingerne først er afsluttet til efteråret. Det er også en måde at forhandle på, at man ikke varsler konflikt. Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor DR har valgt lockout,« siger Claus Iwersen.

DJ er den største fagforening i DR med knap 1.000 medlemmer.

Journalisten spurgte Claus Iwersen, da forhandlingerne mellem DJ og DR brød sammen i sidste uge, hvad de helt konkret er uenige om.

»Det kan ikke siges mere konkret end, at der er fire overskrifter: Økonomi, fleksibilitet, sabbat og tilstedeværelse,« svarede han.

DJ skal mødes med DR i Forligsinstitutionen på onsdag.

Du kan læse DR's svar på, hvorfor de har valgt at varsle lockout, her.

3 Kommentarer

Mikkel Nielsen
23. MAJ 2014
Hej Lasse. Jeg ved ikke, hvor
Hej Lasse. Jeg ved ikke, hvor du arbejder, men på DR får freelancerne en set med mine øjne rigtig god løn. Jeg gik ihvertfald ned i løn, da jeg gik fra at være freelance til at få en kontrakt og senere fastansættelse. Derfor synes jeg din kritik er fejlplaceret.

Vh
Mikkel
Lasse Glavind
22. MAJ 2014
VI bemærker, at det IKKE er
VI bemærker, at det IKKE er freelancernes generelt dårlige vilkår eller de mange ulovlige løs- og tidsbegrænsede ansættelser, der skiller DR og DJ, men tilsyneladende en for offentligt ansatte - eller måske ansatte i det hele taget - ret enestående 'sabbatordning'.

Det bekræfter jo sådan set meget godt mistanken om, at DJ reelt blåstemple et system, hvor løsarbejdernes ringe vilkår finansierer de fastansattes privilegier. Hvem sagde kædeansvar?
Niels Riis Ebbesen
20. MAJ 2014
Hmm… den tid er jo for længst
Hmm… den tid er jo for længst forbi, hvor en strejke eller lockout på DR vil medføre, at alle danskere kun har en sort TV-skærm. Nu om stunder vil TV-seerne bare søge over på streaming tjenesterne og alle de andre kanaler, derfor vil der ikke være en opinion som vil presse DR til at indgå kompromiser for at få en hurtig løsning.

MVH
NRE