arbejdsmarked

Stor jubel i DJ: Ny EU-regel kan blive gamechanger for freelancere

Fremover kan freelancere og soloselvstændige på medier med over 10 medarbejdere forhandle kollektivt. Det er en virkelig god nyhed, siger DJ-formand Tine Johansen

I dag er der grund til at juble, hvis man arbejder som freelancer på et medie, der har over 10 ansatte eller en indtjening på over 2 millioner euro.

Europa-Kommissionen har nemlig vedtaget nye retningslinjer for såkaldte soloselvstændige. Det betyder, at freelancere nu kollektivt kan forhandle for at forbedre arbejdsvilkårene uden at overtræde EU’s konkurrenceregler.

Og det har ført til decideret jubel i Dansk Journalistforbund, hvor man i mange år har kæmpet for at ændre reglerne.

”Det er virkelig en god dag for freelancere og soloselvstændige i hele Europa,” siger Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen.

Kan forhandle på vegne af freelancere

Helt lavpraktisk betyder det for eksempel, at Dansk Journalistforbund nu kan forhandle på vegne af freelancejournalister ansat på medier som TV 2, DR, Jysk Fynske Medier og så videre. Før regelændringen kunne det ikke lade sig gøre, da man blev beskyldt for karteldannelse.

Ifølge Tine Johansen kan Dansk Journalistforbund på flere mediearbejdspladser iagttage, at soloselvstændige indgår i vagtplaner på lige fod med de faste ansatte.

”Der er rigtig mange medier, der efterspørger fleksibel arbejdskraft, som ikke nødvendigvis er faste stillinger, og vi har intet problem med, at folk arbejder fleksibelt. Men indtil nu er det bare fleksibilitet uden sikkerhed den anden vej,” siger Tine Johansen.

Det ændrer sig forhåbentlig med de nye regler, siger hun:

”Hvis man arbejder som freelancer eller soloselvstændig på danske medier, skal man have de rettigheder, som følger med at være dansk arbejdstager, og der har vi heldigvis fået EU’s ord for, at man opfattes sådan i fremtiden.”

Vestager: Et effektivt redskab

Samme toner lyder fra Europa-Kommissionen i en pressemeddelelse.

”Selvstændige i og uden for den digitale økonomi er muligvis ikke i stand til individuelt at forhandle gode arbejdsvilkår og kan derfor stå i en vanskelig situation,” lyder det i pressemeddelelsen fra Margrethe Vestager, der er konkurrencekommissær og ledende næstformand for kommissærgruppen ’Et Europa klar til den Digitale Tidsalder’.

”Fælles forhandling kan være et effektivt redskab til forbedring af sådanne forhold. De nye retningslinjer sigter på at give soloselvstændige retssikkerhed ved at præcisere, hvornår konkurrencelovgivningen ikke står i vejen for deres bestræbelser på sammen at forhandle sig til bedre vilkår.”

 

1 Kommentar

Jesper Kjems
30. SEPTEMBER 2022
Det her betyder som jeg læser det, at DJ nu kan forhandle freelance takster på vegne af gruppen af freelancere, der leverer til eksempelvis et dagblad eller DR. Glæder mig til at se, om DJ så kan forhandle de minimumstimepriser hjem, som de I mange år har sat for, hvad freelanceren selv bør forhandle sig til.