Stor hæder til Lars Teilmann Nordjyske Medier

Spadestiksprisen på 50.000 kr. går i år til journalist fra Nordjyske Medier Lars Teilmann, der i foråret afslørede en række uforklarlige dødsfald blandt psykisk syge. Spadestiksprisen er en af Danmarks største journalistiske priser.

Spadestiksprisen på 50.000 kr. går i år til journalist fra Nordjyske Medier Lars Teilmann, der i foråret afslørede en række uforklarlige dødsfald blandt psykisk syge. Spadestiksprisen er en af Danmarks største journalistiske priser.

»Denne pris giver mig mod på at fortsætte serien, for psykisk syge rangerer simpelthen så lavt i samfundet, at meget få af sig selv interesserer sig for dem.«

Sådan lød det fra en stolt Lars Teilmann, da han i eftermiddag løb af med Spadestiksprisen 2008 og de medfølgende 50.000 kr.

Lars Teilmann, der blev færdig som journalist i 1990, og som siden har arbejdet på Viborg Stifts Folkeblad og Nordjyske Medier, afslørede i foråret i en omfattende artikelserie i Nordjyske Stiftstidende, hvordan mange psykisk syge ofte er blevet overmedicineret og i flere tilfælde direkte er døde som følge af fejlbehandlingen.

Ud over at sætte forholdene for psykisk syge på dagsordenen har Lars Teilmanns artikelserie medført, at Sundhedsstyrelsen har måttet stramme procedurerne om psykisk syges medicinforbrug op, mens sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) siden har forlangt faste obduktioner, når psykisk syge dør uventet.

Senest er det besluttet, at en stor undersøgelse skal gennemgå samtlige uventede dødsfald blandt psykisk syge i 2004-2006 i Danmark for at vise, hvor stort problemet er.

»Du har været med til at gøre os alle klogere, og din journalistik får betydning for os alle i hele landet – og måske endda internationalt, når dette problem er grundigere undersøgt,« begrundede Danmarks Radio-journalisten Maria Evald Spadestiksprisen til Lars Teilmann.

Hun vandt selv Spadestiksprisen i 2006, og er i dag formand for den priskomité, der foruden hende har bestået af Anne-Marie Dohm, rektor på Danmarks Journalisthøjskole, DR-nyhedschef Ulrik Haagerup og tv-dokumentaristen Morten Spiegelhauer.

Spadestiksprisen blev uddelt på en konference på Syddansk Universitet i Odense om undersøgende journalistik på lokale og regionale medier i Danmark.

To andre journalistiske projekter blev også belønnet på konferencen:

Reporter Pelle Bank og fotograf Jesper Sterums minutiøse rekonstruktion på TV 2/Østjylland af det såkaldte "Højbjerg-mord", der trods afhøringer af mere end 20.000 mennesker siden 1967 stadig er uopklaret.

Samt Ulrik Sass og Peter Rasmussens enestående fortælling i Fyens Stiftstidende om Troels Frederik, en ung mand med Aspergers-syndrom, der satte sit ægteskab på kant, da han i konens navn købte sig til fallittens rand via vilde internet-køb og siden endte i fængsel, umyndiggjort af myndighederne – men stadig med sit ægteskab i behold.

Begge ovennævnte Spadestik-projekter blev belønnet med hver sit legat på 25.000 kroner.

Alle tre projekter kan ses i fuld længde på etspadestikdybere.dk.

Læs også: Sådan får du tid til at gå efter guldet.

0 Kommentarer