Stor EU-pris bliver nedlagt efter hård kritik

I går blev Europa-Parlamentets journalistpris uddelt ved prisfest i Bruxelles, men nu bliver prisen afskaffet efter hård kritik fra knap 600 af Parlamentets egne medlemmer, erfarer Journalisten.dk.

I går blev Europa-Parlamentets journalistpris uddelt ved prisfest i Bruxelles, men nu bliver prisen afskaffet efter hård kritik fra knap 600 af Parlamentets egne medlemmer, erfarer Journalisten.dk.
Der var klappen og skåltaler, da Europa-Parlamentets Journalistpris blev uddelt i Bruxelles i går. Fire vindere blev udpeget i hver sin kategori: Web, skrift, tv og radio. Der var ingen danskere blandt vinderne.

Men det er sidste gang, prisen og de fire gange 5000 euro bliver uddelt. Det fortæller sekretariatet bag prisen til Journalisten.dk.

»Der er ingen planer om at uddele prisen til næste år. Vi plejer at indlede arbejdet i januar, men det er der ikke lagt op til denne gang,« oplyser en medarbejder.

Beslutningen om at nedlægge prisen kommer i kølvandet på hård kritik fra de folkevalgte politikere, der skulle forestille at uddele prisen – nemlig Europa-Parlamentet.

Et af medlemmerne, svenske Christofer Fjellner, rundsendte i går en kritisk mail om prisen til alle sine kolleger. Her kræver han, at prisen omgående bliver afskaffet.

»Prisen er i direkte konflikt med flere af Den Europæiske Unions idealer: Gennemsigtighed og journalister og mediers uafhængighed,« skriver Fjellner blandt andet i den interne mail.

Han henviser til, at 599 medlemmer af Parlamentet, altså et stort flertal af de 732 medlemmer, i maj 2011 krævede prisen afskaffet. I en resolution om budgettet lød det:

»(Europa-Parlamentet) beklager, at GD COMM allerede har iværksat proceduren for tildeling af journalistprisen i 2011, til trods for, at Parlamentet i sin beslutning (året før, red.) gav udtryk for, at det er upassende, at Parlamentet uddeler en pris for journalistik, da det ikke bør uddele priser til journalister, hvis arbejde består i kritisk analyse af EU-institutionerne og deres virksomhed; (Europa-Parlamentet) kræver, at prisen for 2012 afskaffes.«

Europa-Parlamentets journalistpris bliver uddelt i alle EU-lande i alle kategorier, hvis de nationale juryer vurderer, der er materiale til det. I år blev der uddelt 64 nationale priser – og altså kåret fire europæiske vindere.

Sekretariatet afviser, at prisen bliver nedlagt som følge af for få indsendte bidrag eller for ringe kvalitet. Sekretariatet modtog i år omkring 350 bidrag. Særligt én af prismodtagerne er ellers i kølvandet på gårsdagens prisfest blevet kritiseret blandt EU-bloggere og på Twitter, blandt andre på denne blog.

Flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet kritiserer også prisen og støtter, at den bliver nedlagt. Journalisten.dk har blandt andre talt med Morten Løkkegaard, der selv sidder i prisjuryen.

Journalisten.dk har tidligere afdækket stor furore om en anden EU-pris. EU-prisen til unge journalister EYJA blev kritiseret skarpt sidste år, og den danske juryformand John Frølich gik af i protest. Du kan også læse Europa-Kommissionens svar på kritikken her.

1 Kommentar

claus kragh mandag morgen
20. OKTOBER 2011
Re: Stor EU-pris bliver nedlagt efter hård kritik
En klog beslutning at stoppe denne prisuddeling. Journalistpriser indstiftet af politiske institutioner og private firmaer, som gerne vil være gode venner med pressefolk, er en uskik, som enhver uafhængig journalist, der bekymrer sig om sin troværdighed, burde holde sig langt væk fra. I øvrigt bør sportsjournalister afholde sig fra at modtage sponsorbidrag fra foretagender som Betsafe, der har en åbenlys interesse i at stå sig godt med pressefolk.