search

Stop citat-tyven

Sydafrikritik: DR og TV2 bør lægge nyhedsklip til fælles brug i citat-puljen. Som en slags strafporto.

Sydafrikritik: DR og TV2 bør lægge nyhedsklip til fælles brug i citat-puljen. Som en slags strafporto.

Endelig en tabloid-historie fra den danske VM-lejr, der kunne trække en forside. Selveste pløkken på dagbladet B.T. denne lørdag: ”Chokbesked fra Bendtners far – Færdig ved VM”.

Lejrkuller er ingenlunde forbeholdt de spillere, der er i ugevis er interneret i landsholdets tjeneste. De udsendte pressefolk, der følger holdet tæt, rammer også på et tidspunkt muren, og ofte allerede første gang inden en slutrunde er gået i gang. Ugers optaktsstof har trods alt budbringere bag sig. Stof, der har det med at udvikle sig til ligegyldighedens lettere mareridt af en fællesbunke, så man i den grad skal have tasterne med sig for at skille sig en smule ud i den redaktionelle havregrød. Fascinationens EM- og VM-slutrunder udvikler sig også til den gammelkendte hakkelse fra døgnets rejsestald.

Den stramt styrede mixed zone-hverdag gør ikke ligefrem disciplinen lettere, for man slipper ikke uden videre ud i en krog med et interviewoffer og en solo. Og med leveringskravet til især skrivende udsendte, der skal servicere print, web og ofte også web-tv, kræver det stor disciplin og originalitet at gøre en forskel. Også med den stramme plads, der efterhånden er tildelt skriverne med en vis evne til at skrive rundt om og løfte fællesstoffet.

Derfor så meget mere beundringsværdigt, at vi herhjemme landede i den rendyrkede tabloid-pløk, som egentlig sagtens kunne have været begået fra newdesken. Og så alligevel ikke. For historien er i lige så høj grad udtryk for kildeplejens vedholdende gevinst, når B.T.s Lars Hendel får hul igennem i telefonen til Thomas Bendtner i telefonen, og farmand vælger at lægge kortene på bordet. Havde jeg eller stort set alle andre ringet, var røret efter venlig afvisning blevet knaldet på. I udgangspunktet og udefra betragtet måske ikke den mest komplicerede historie at hive hjem. Vurderet indefra en ren knallert af en solohistorie.

Total godt tænkt midt i en udsendings pressede produktionshverdag. Resultatet er lige efter tabloidbogen og i fodboldsprog ramt lige i…

Målt på bundlinjens løssalgsresultat måske alligevel ikke helt så gennemslagskraftig. Fodbold, og sport i det hele taget, har svært ved at sælge aviser, om end dette bud rammer lige ind i den store nationale og aktuelle bekymring med sportsbriller: Bliver Bendtner klar? Det helt andet og i mine øjne langt større problem er den systematiserede strandhugst på tabloidavisernes håb om at banke løssalget i vejret.

Ethvert medie, enhver journalist, vil gerne begå historier af citatvalør. Men meningen er velsagtens ikke at blive skrællet helt ind til benet, nærmest bestjålet, inden avisen har ramt løssalgsstativet. Klokken 7.53 kunne man på dr.dk/sporten læse: ”Bendtners far frygter for VM.” Med næsten fuld ordlyd fra de to lidt længere udtalelser, B.T.-historien bygger på. Naturligvis med kreditering og en kort egenforfattet historik til at pakke citaterne ind i. Men absolut ingen grund til at læse historien i B.T., hvis man har rundet dr.dk/sporten fra morgenstunden. Ingen whatsoever. Det er ikke meningen med citatretten.

DR Sporten, og TV2 Sporten, vagtsætter skematisk med aviskopiering for øje. Mød ind klokken syv og skræl løs til du segner.  Mens de udsendte DR-reportere i Sydafrika giver den fuld gas på positive feel good Twitter-opdateringer som eneste journalistiske bidrag på skrift. Hele banden skulle jo i virkeligheden sættes til at støve nogle online-historier op i ventetiden.

Eller hvad med at indføre citatforbud på alle onlineplatforme indtil klokken 10 eller 12, og deraf følgende bar røv og udelukkende bureaustof på dr.dk/sporten det meste af formiddagen, hvor trafikken på arbejdsdage går højest. Så aviser med en selvstændig tanke kan få bare et par timers ro og fred til at sælge deres produkt. Et alternativ til den skævvredne fødekæde kunne være, at DR og TV2 lægger nyhedsklip til fri citatbrug for de øvrige mediehuses web-playere.

Indtil da siger jeg bare: Stop citat-tyven…

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen